Σάββατο, 07 Ιανουαρίου 2017 09:32

18 καλαίσθητα έντυπα για έργα αποκατάστασης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας

Δεκαοχτώ έντυπα εκδόθηκαν στο πλαίσιο διάφορων σημαντικών έργων αποκατάστασης, τα οποία έγιναν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Πρόκειται για ιδιαίτερα καλαίσθητες εκδόσεις, οι οποίες μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναλύσεις και κείμενα, στα Αγγλικά και στα Ελληνικά, ενημερώνουν τον πολίτη για τη δουλειά που έχει συντελεστεί, σε όλους τους τομείς.

Τα φυλλάδια διανεμήθηκαν σε διάφορους αποδέκτες (εφορείες αρχαιοτήτων όλης της χώρας, βιβλιοθήκες πανεπιστημίων και ξένων αρχαιολογικών σχολών στην Ελλάδα, τοπικούς αποδέκτες, φορείς, ειδικούς επιστήμονες κ.τ.λ.) ενώ με την ευκαιρία εγκαινίων ή θυρανοιξίων των έργων διανέμονταν στους παρευρισκόμενους. Κάποια από αυτά - ανάλογα με τη διαθεσιμότητα - θα διατίθενται και σε οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας, όπως σχολίασε η προϊσταμένη Ευαγγελία Μηλίτση. 

Η έκδοση έγινε στο πλαίσιο έργων που είχαν ενταχθεί στα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Δυτικής Ελλάδος - Πελοποννήσου - Ιονίων νήσων 2007-2013», «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» και «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας». Αναλυτικά, τα φυλλάδια - βιβλιαράκια είναι τα: Ανάκτορο Νέστορος, Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου «Στα ίχνη της Πύλου», Στερέωση τμήματος νότιου τείχους Κάστρου Κορώνης, Ο Πύργος Δουράκη στην Καστάνια της Μάνης, Ο ναός του Αγίου Νικολάου στο Καμπινάρι Πλάτσας, Ανδρομονάστηρο Μεσσηνίας. Αναστήλωση και ανάδειξη του μοναστηριακού συγκροτήματος, Αναστήλωση ανατολικού τμήματος Κάστρου Ανδρούσας, Καθολικό Νέας Μονής Βουλκάνου, Αποκατάσταση του ναού του Αγίου Νικολάου στη Μεσόρουγα Αλαγονίας, Ναός Παναγίας στο Αρκουδόρεμα Αρκαδίας, Κωδωνοστάσιο ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Τρίπολης, Ναός του Αγίου Νικολάου στην Καρύταινα, Ναός της Παναγίας στο Ροεινό Αρκαδίας, Ο ναός του Αγίου Δημητρίου στη Θωκνία, Η Καρύταινα. Τα έργα ανάδειξης των μνημείων της, Υδραγωγείο στη θέση «Τούρλες» Καλαμάτας, Αρχαιολογικές εργασίες και έρευνες της ΛΗ' ΕΠΚΑ.

Ενα ακόμη φυλλάδιο περιλαμβάνει όλα τα έργα αποκατάστασης που υλοποιήθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και άλλες υπηρεσίες του υπουργείου.