Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017 08:04

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ξεκινά την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στην Καλαμάτα και θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 30 του μήνα.

Οι προβολές του θα γίνουν στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου, ενώ μέρος τους θα φιλοξενηθεί επίσης στο Γύθειο (20-22/1), τη Σπάρτη (25-28/1), το Αργος (26-29/1) και την Αμαλιάδα (27-29/1).

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ένα πανόραμα 25 ελληνικών και 50 ξένων κινηματογραφικών παραγωγών της τελευταίας 2ετίας. Ολες οι προβολές, όπως επίσης οι παράλληλες εκδηλώσεις αλλά και τα σεμινάρια, θα είναι ελεύθερα για το κοινό.

Για τη διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ συνεργάστηκαν, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας «Αγών», το Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους «Νεανικό Πλάνο» και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Visions du reel» της Νyon Ελβετίας.

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το μεγάλο αφιέρωμα του φετινού φεστιβάλ είναι «Ανθρώπινα δικαιώματα και προσφυγικό». Το αφιέρωμα αυτό ενισχύεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση»· συγχρηματοδοτείται δε από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Επίσης, ένα ακόμη ειδικό αφιέρωμα με θέμα «Ινδία - Γκάντι- Γιόγκα» θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την ΕΛΙΝΕΠΑ (Ελληνοϊνδική Εταιρεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης) και την ομάδα Kriya Yoga διαλογισμού SRF Καλαμάτας.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΖΩΝΗ

Ιδιαίτερο ρόλο θα παίξει και φέτος η εκπαιδευτική ζώνη του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, για το μαθητικό κοινό θα υπάρχει ειδική ζώνη προβολών καθημερινά 9 π.μ. με 1 μ.μ. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει 3 θεματικές: «Ανθρώπινα δικαιώματα», «Αρχαιολογία και πολιτιστική κληρονομιά», «Οικολογία» - ενώ θα συμμετέχουν και σκηνοθέτες, οι οποίοι θα βρίσκονται στις προβολές της εκπαιδευτικής ζώνης προκειμένου να συνομιλήσουν με τους μαθητές.

Μια ειδική εκδήλωση θα γίνει για τα σχολεία την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου: Το αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου θα συνδεθεί μέσω Skype με προσφυγικό καταυλισμό του Λιβάνου, προκειμένου να συνομιλήσουν οι μαθητές με παιδιά πρόσφυγες της Συρίας. Το συντονισμό έχει ο Lucas Jedrzejak από την Μ. Βρετανία, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Ketermaya» και επίσημος καλεσμένος του φεστιβάλ.

 

ΞΕΝΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου θα παραβρεθούν στην Καλαμάτα πάνω από 30 Ελληνες αλλά και ξένοι σκηνοθέτες - μεταξύ των οποίων οι: Sybille Fezer, Daniel Burkholz και Vincent Förster από Γερμανία, Richard Martin-Jordan και Patrick Imhaus (γενικός διευθυντής της TV5-Monde) από Γαλλία, Dale Beaumont-Brown και Lucas Jedrzejak από Μ. Βρετανία, Tony Richard Kahouche και Ali Mahmoud Tafech από Λίβανο, Sahra Assadollahi και Razavi Seyed Mohammad από Ιράν, Ruslana Berndl, Thibaut Delaroche και Luca Potskhivili από Αυστρία, Enea Gega από Τουρκία, Vadim Vitovtsev, Olga Shadrina, Svetlana Ignatenko και Olga Michi από Ρωσία, Flo Flamme από Βέλγιο.