Τετάρτη, 10 Μαϊος 2017 20:17

Ελληνικές φορεσιές στην Costa Navarino

Γράφτηκε από την

Η έκθεση «Ταξίδι στη μαγεία της ελληνικής φορεσιάς: Σύγχρονες δημιουργίες ζωντανεύουν τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη» θα φιλοξενείται έως και τις 18 Νοεμβρίου στην Costa Navarino και από στις 17 Ιουλίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι τρεις δραστήριοι φορείς με σημαντική παρουσία σε διαφορετικούς τομείς της χώρας, το Μουσείο Μπενάκη, η Costa Navarino και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον πολιτισμό και παρουσιάζουν το φιλόδοξο πολιτιστικό έργο «Ταξίδι στη μαγεία της ελληνικής φορεσιάς: Σύγχρονες δημιουργίες ζωντανεύουν τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη».

Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση που φέρνει κοντά 15 παγκοσμίου φήμης σχεδιαστές μόδας και ταλαντούχους εικαστικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι αγαπούν την Ελλάδα και ενστερνίζονται στο έργο τους το ελληνικό στοιχείο. Αξιοποιώντας τη συλλογή έντυπων πηγών της ελληνικής ενδυμασίας από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα, δωρεά του Ι.Δ. Κοιλαλούς στο Μουσείο Μπενάκη, οι καταξιωμένοι δημιουργοί, παρουσιάζουν έργα που εμπνέονται από την παραδοσιακή ελληνική φορεσιά και προβάλουν την ελληνική διαχρονικότητα στη μόδα και στην αισθητική. 

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες δημιουργούς είναι: ο παγκοσμίου φήμης σχεδιαστής Jean Paul Gaultier, ο οίκος "Zeus+Dione", οι σχεδιάστριες Μαίρη Κατράντζου και Σοφία Κοκοσαλάκη, ο σχεδιαστής Δημήτρης Ντάσιος, αλλά και οι εικαστικοί καλλιτέχνες Κωνσταντίνος Κακανιάς, οι Blind Adam και Σοφία Στέβη από την "The Breeder Gallery", οι Αντωνάκης, Χρύσα Βουδούρογλου, Βασίλης Ζωγράφος, Απόστολος Καραστεργίου και Μαργαρίτα Μυρογιάννη από την "Eleftheria Tseliou Gallery". Στην έκθεση συμμετέχουν επίσης το Κέντρο Διατήρησης Παραδοσιακών Τεχνικών Κλωστοϋφαντουργίας "Μέντης", δωρεά της οικογένειας Μέντη στο Μουσείο Μπενάκη και το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας.

Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει μια φρέσκια ματιά σε μια διαχρονική κληρονομιά, ζωντανεύοντας τον πλούτο την ελληνικής ενδυμασίας και ενισχύοντας την πεποίθηση ότι η ελληνική παράδοση αποτελεί συνεχή πηγή έμπνευσής για σύγχρονούς δημιουργούς μέχρι και σήμερα.

Συγχρόνως και για το ίδιο χρονικό διάστημα, ο Jean Paul Gaultier επέλεξε να εκθέσει στο Μουσείο Μπενάκη, (Κουμπάρη 1, Αθήνα) μία δημιουργία από τη συλλογή του «Αφιέρωμα στην Ελλάδα», συνδέοντας με αυτό τον τρόπο τις παράλληλες δράσεις.

Για την Costa Navarino, η τέχνη έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο από την αρχή της λειτουργίας της. Πρωτότυπα αλλά και σπάνια έργα, παράλληλα με τα έργα γνωστών σύγχρονων εικαστικών από όλο τον κόσμο, καθώς και νέων καλλιτεχνών, φιλοξενούνται σε σταθερή βάση στους χώρους της Costa Navarino, καταδεικνύοντας τη σημασία που έχει η τέχνη σε αυτόν τον προορισμό. Αλλωστε, η Costa Navarino επενδύει σημαντικά στην τέχνη, τον πολιτισμό και την καινοτομία, δημιουργώντας ξεχωριστές εμπειρίες για τους επισκέπτες της. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται με φορείς που ξεχωρίζουν για την πολιτιστική τους δράση αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τον πολιτισμό της Μεσσηνίας και της χώρας. Η Κωστάντζα Σμπώκου - Κωνσταντακοπούλου διευθύντρια - ΤΕΜΕΣ Α.Ε., εταιρείας ανάπτυξης της Costa Navarino, επεσήμανε: «Η παρουσία του Μουσείου Μπενάκη στους χώρους της Costa Navarino και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», μέσα από μια εδραιωμένη πια συνεργασία, επιβεβαιώνει την αδιάρρηκτη σχέση της ιστορίας, της τέχνης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας με τον τουρισμό και την εμπειρία των επισκεπτών στην Ελλάδα. Η εμπειρία αρχίζει από την άφιξη, εμπλουτίζεται κατά τη διαμονή αφήνοντας - ελπίζουμε - στην ψυχή του επισκέπτη την αίσθηση ενός τόπου πλούσιου σε πολιτισμό. Σύγχρονοι δημιουργοί έρχονται να ενισχύσουν την μοναδική συλλογή της ελληνικής παραδοσιακής ενδυμασίας του Μουσείου Μπενάκη, όπως αυτή αποτυπώνεται συγκεντρώνεται, ταξινομείται και σχολιάζεται στις έντυπες πηγές του Δημήτριου Κοιλαλούς. Οι δημιουργοί αυτοί φέρνουν μαζί τους τον αέρα της ελεύθερης δημιουργίας επιβεβαιώνοντας τους δυνατούς δεσμούς τους με την Ελλάδα και την ιστορία της, ο καθένας μέσα από το δικό του διαφορετικό βλέμμα».

 Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο σκηνογράφος-ενδυματολόγος Παύλος Θανόπουλος.