Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011 21:32

Ξεκινά «Ο δράκος» του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Πρεμιέρα κάνει αύριο Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, στην Κεντρική Σκηνή, η παραγωγή της Παιδικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕΚ με το έργο του Ευγένιου Σβαρτς "Ο δράκος". Το έργο θα παρουσιάζεται για το κοινό κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι ενώ θα υπάρξουν οργανωμένες παραστάσεις για τα σχολεία κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή πρωί.
Στη συνέντευξη Τύπου χθες, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας "Φάρις" Νίκος Μπασακίδης σημείωσε ότι επιδίωξη είναι η καλλιέργεια και διάδοση της θεατρικής παιδείας στους μικρούς μαθητές, ενώ λόγω της οικονομικής συγκυρίας στις οργανωμένες αυτές παραστάσεις με απόφαση του Δ.Σ. μειώθηκε κατά 20%  η τιμή του εισιτηρίου, ώστε να είναι πιο προσιτή στους μικρούς φίλους.
Είναι ένα έργο που μας δείχνει το πώς μπορούμε να αντιδρούμε σε κάθε τι που μας εξουσιάζει μέσα από το φόβο, τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ Αλέκος Κολλιόπουλος προσθέτοντας ότι είναι ένα πολιτικό έργο με κριτική ματιά απέναντι στην εξουσία.
Το έργο ανήκει στην κατηγορία της «χρυσής εποχής του θεάτρου» της Σοβιετικής Ενωσης, 20 χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917. Γράφτηκε το 1943, από τον Ευγένιο Σβαρτς, σαν μια αλληλογραφία εναντίον του φασισμού και του ολοκληρωτισμού, χρησιμοποιώντας τη φόρμα του παραμυθιού. Ομως σύντομα απαγορεύτηκε λόγω της ανατρεπτικής δύναμης που υπήρχε κάτω από τη γελοιοποίηση του δεσποτισμού.
Ο Περικλής Αλμπάνης, ο οποίος έχει κάνει τη σκηνοθεσία, τόνισε ότι είναι μια παράσταση για μικρά και μεγάλα παιδιά καθώς εκφράζει με γλαφυρότητα την αλαζονεία της εξουσίας μέσα από τη μαγική διαδικασία του παραμυθιού.

ΤΟ ΕΡΓΟ
Ο Ευγένιος Σβαρτς προτείνει μια βαθιά ψυχολογική ανάλυση της καταπίεσης και της υποταγής λόγω φόβου και δεν είναι καθόλου μοιρολάτρης. Πιστεύει ότι ο φόβος και η καταπίεση μας απομειώνουν σαν ανθρώπους, μας κάνουν ανίσχυρους να αντιδράσουμε και μας καθιστούν ευάλωτους σε κάθε εξουσία, όσο παράλογη κι αν είναι. Και αυτό γιατί βρίσκουν μέσα μας υποδοχείς, «δυνάμει δράκους», που αν δεν ξεριζωθούν θα μας οδηγούν ατέρμονα σε ένα φαύλο κύκλο υποταγής, που αναπαράγεται με άλλοθι το στενά προσωπικό μας συμφέρον ή τέλος πάντων αυτό που εμείς νομίζουμε σαν τέτοιο. Ετσι η επανάσταση παίρνει νόημα σαν μια διαρκής προσπάθεια απελευθέρωσης από το φόβο αλλά και από τον στενό ατομισμό.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Τα σκηνικά υπογράφει ο Χρίστος Λαδάς, τη μουσική ο Ηρακλής Τριανταφυλλίδης, τους φωτισμούς καθώς και το βίντεο που παρουσιάζεται στη διάρκεια της παράστασης ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Περικλής Αλμπάνης, Κώστας Λαός, Γιώργος Τσαπόγας, Τάσος Πολιτόπουλος, Εύη Γιαννακοπούλου, Μαριέττα Αντιβάση, Αλέκος Κολλιόπουλος.
Στο βίντεο εμφανίζονται οι: Διονύσης Δημόπουλος, Λεωνίδας Θεοδωρακόπουλος, Στράτος Καΐκης, Μιχάλης Καραταράκης, Παύλος Κλάδης, Νίκος Κυριακουλάκος, Χρυσάνθη Μαυράκη, Σωτήρης Πετρίδης.
Το έργο θα παίζεται στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ (Δημοσθένους 2).