Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017 19:21

Εκθεση χαρακτικής με έργα 90 καλλιτεχνών στη Μεσσήνη

Γράφτηκε από τον

 

Μπιενάλε χαρακτικής με 90 έργα ισάριθμων εικαστικών καλλιτεχνών από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προετοιμάζει ο Δήμος Μεσσήνης στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου 2018, με τη συνεργασία του Μουσείου Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη.

Η τρίμηνης διάρκειας μπιενάλε θα είναι η μοναδική στην Ευρώπη που θα αφορά στη χαρακτική, όπως τόνισε ο Τ. Κατσουλίδης στη συνέντευξη που -μαζί με τον δήμαρχο Γιώργο Τσώνη και την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Γεωργία Παναγοπούλου- έδωσε χθες το πρωί στον χώρο του Μουσείου, ο οποίος θα φιλοξενήσει τα έργα.

“Εχουμε ήδη ξεκινήσει την προεργασία για τις προσκλήσεις που θα απευθύνουμε προς τα υπουργεία Πολιτισμού των χωρών της Ε.Ε., προκειμένου αυτά με τη σειρά τους να ενημερώσουν τους χαράκτες, από τους οποίους θα προσκαλέσουμε 3 από την κάθε χώρα” δήλωσε ο Τ. Κατσουλίδης.

Ο γνωστός χαράκτης τόνισε ότι φιλοδοξεί η Μεσσήνη, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία -που επιδιώκεται να αποτελέσει θεσμό και να επαναλαμβάνεται κάθε διετία-, να αποτελέσει πολιτιστική εστία, τόσο για τη Μεσσηνία και την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα αθλοθετηθεί χρηματικό βραβείο για τον εικαστικό με το καλύτερο από τα έργα που θα εκτεθούν -τα οποία πρέπει να είναι δημιουργίες της τελευταίας πενταετίας, το πολύ- ενώ άλλοι εικαστικοί 10 θα τιμηθούν με μετάλλιο.

Ο Τ. Κατσουλίδης γνωστοποίησε, επίσης, ότι εκτός από την πιο πάνω φιλόδοξη προσπάθεια που αναλαμβάνουν από κοινού το Μουσείο Χαρακτικής και ο Δήμος Μεσσήνης, τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα φιλοξενηθεί στον συγκεκριμένο χώρο έκθεση με Ελληνες χαράκτες της δεκαετίας του 1930, ενώ -σε συνεργασία με την Π.Ε. Μεσσηνίας- προγραμματίζεται επίσης και έκθεση με λειτουργικές μακέτες αρχαίων μηχανών.

Ως “ακατέργαστο διαμάντι” χαρακτήρισε τον Δήμο Μεσσήνης ο δήμαρχος Γ. Τσώνης, σημειώνοντας ότι η δημοτική αρχή επιδιώκει να διευρύνει τη συνεργασία της με το Μουσείο Τ. Κατσουλίδη πάνω στη θεματική του πολιτισμού, ενώ από την πλευρά της η Γ. Παναγοπούλου κάλεσε την τοπική κοινωνία να συνδράμει την προσπάθεια για τη Μπιενάλε, τόσο με τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις της, όσο και με χορηγίες.

Β.Γ.Μ.