Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017 08:05

Παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών στην Καλαμάτα ζητεί ο Νίκας (βίντεο)

Παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών στην Καλαμάτα ζητεί ο Νίκας (βίντεο)

Το αίτημα για δημιουργία παραρτήματος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην Καλαμάτα επανέφερε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας το βράδυ του Σαββάτου, στα εγκαίνια της έκθεσης των 14 ζωγράφων - σπουδαστών της Σχολής με έργα από την πόλη, στη Δημοτική Πινακοθήκη “Α. Τάσσος”.

Και επεσήμανε πως πρέπει να γίνει κάτι για να πραγματοποιείται μια μεγάλη εκδήλωση στην πόλη στα εικαστικά, όπως πραγματοποιείται με το χορό και τη χορωδιακή μουσική.

Ο καθηγητής και κοσμήτορας της ΑΣΚΤ Αγγελος Αντωνόπουλος δήλωσε ότι θα μεταφέρει το αίτημα στον πρύτανη και δεσμεύτηκε ότι θα κοιτάξουν να δουν πώς μπορούν να το υλοποιήσουν. Και σχολίασε πως η πρόταση έχει πολύ ενδιαφέρον, και για τη σχολή και για την Καλαμάα.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης, δόθηκαν 3 βραβεία και έπαινοι στους σπουδαστές του Α’ Εργαστηρίου, για τα 123 έργα που δημιούργησαν σε 3,5 μέρες στην Καλαμάτα, αποτυπώνοντας σημεία στην Ανατολική και τη Δυτική Παραλία, στη Μαρίνα και στο Ιστορικό Κέντρο.

“Η Καλαμάτα προσφέρει τις δυνατότητες για να έχετε ένα χώρο και τις προϋποθέσεις για να δημιουργείτε”, παρατήρησε ο κ. Νίκας. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι “χρειαζόμαστε μεγαλύτερη πινακοθήκη” και ανέφερε πως οι σπουδαστές της ΑΣΚΤ μπορούν να χρησιμοποιούν και τη μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου Χορού. Θυμίζοντας, τέλος, την παράδοση της Καλαμάτας στον πολιτισμό, ο δήμαρχος έκανε λόγο για σκαπανείς του πολιτισμού που ξεκίνησαν τη δεκαετία του ‘80 με δήμαρχο το Σταύρο Μπένο.

Ο διευθυντής του Εικαστικού Τομέα της “Φάρις” Παναγώτης Λαμπρινίδης εξέφρασε τον ενθουσιασμό του που οι σπουδαστές της ΑΣΚΤ έκαναν μόλις σε 3,5 μέρες 123 έργα, ενώ αρχικά είχαν υπολογίσει να δημιουργήσουν 28.

Το πρώτο βραβείο δόθηκε στη σπουδάστρια Δήμητρα Κωνσταντινίδου, που αποτύπωσε τους φάρους στο “Πανελλήνιο”, στο “χιλιόμετρο” και το “Τετράγωνο”, κεντώντας. Το δεύτερο πήρε η Ελένη Τσαγκαράκη και το τρίτο οι Βλαδίμηρος Μητρόπουλος και Ευστράτιος Σταματάκος.

Επαινοι δόθηκαν στους Ιωάννη Τσούχλο, Ιωάννα Μιχαπούλου, Σπύρο Μακρίδη, Νικολέττα Παπακωνσταντίνου, Παναγιώτη Σταύρου, Ελένη Ζούμπα, Ευγενία Γαλανοπούλου, Χαρά Κατωπόδη, Στέλλα Καβάγιου και Ελπίδα Βουτσά.

Η έκθεση με τα έργα των σπουδαστών θα διαρκέσει ένα μήνα. Με την ολοκλήρωσή της, κάποια από αυτά θα δωρηθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη και θα τοποθετηθούν στο νέο Δημαρχείο.

Γ.Σ.