Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2017 08:26

Ο Φίλιππος Σοφιανός σκηνοθετεί και παίζει στο "Απατεών ο Φιάκας” (βίντεο)

Ο γνωστός Μεσσήνιος ηθοποιός Φίλιππος Σοφιανός συνεργάζεται για πρώτη φορά με το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, στοχεύοντας να κάνει το Δημοτικό Θέατρο πρώτο και όλοι να μιλούν γι’ αυτό.

Ο ίδιος τονίζει ότι στόχος του είναι η ψυχαγωγία, “να δώσει στον κόσμο την ευκαιρία να κάνει ένα διάλειμμα από τον σκληρό ενεστώτα που βιώνει καθημερινά, να δώσει την ευκαιρία στο θεατή να ξεχαστεί”.

Ο Φ. Σοφιανός σκηνοθετεί και παίζει στην παράσταση με την κωμωδία "Απατεών ο Φιάκας” του Δ.Κ. Μισιτζή, που θα κάνει πρεμιέρα στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ στις 15 Δεκεμβρίου.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου, μαζί με την πρόεδρο της “Φάρις” Αναστασία Μπελογιάννη, ο Μεσσήνιος ηθοποιός, φανερά χαρούμενος και συγκινημένος, μίλησε για τους στόχους της παράστασης και του ΔΗΠΕΘΕΚ, γι’ αυτή την πρώτη του συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο της ιδιαίτερης πατρίδας του, και θυμήθηκε τις προσπάθειες για το στήσιμό του από το Σταύρο Μπένο και τη Μελίνα Μερκούρη.

Το έργο θα παίζεται μέχρι και τις 4 Μαρτίου, Παρασκευή και Σάββατο στις 9 το βράδυ και Κυριακή στις 8, εκτός από τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, που αντί της Κυριακής θα παιχτεί τις Τρίτες 26 Δεκεμβρίου και 2 Ιανουαρίου. Στο έργο "Απατεών ο Φιάκας” του Δημοσθένη Μισιτζή, που σκηνοθετεί ο Φίλιππος Σοφιανός, παίζουν ο ίδιος και οι Κώστας Χαλκιάς, Ματθίλδη Μαγγίρα, Ολγα Αλεξανδροπούλου και Αρης Τσαμπαλίκας. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιάννη Μετζικώφ.

Ο Φ. Σοφιανός εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται σε αυτή τη σκηνή, θυμίζοντας ότι “ήμουν εδώ το 1978, το 1979 στα θεμέλια του θεάτρου”. Ενημέρωσε ότι ύστερα από 6 χρόνια απουσίας στην Κύπρο επέστρεψε τώρα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, λέγοντας ότι γεννήθηκε το 1957 στο Πεταλίδι και πήγε σχολείο στην Καλαμάτα. Αναφέρθηκε στα “δημιουργικά χρόνια κοντά σε ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, την άνοιξη της Καλαμάτας μετά τους σεισμούς και στο παρεάκι με το Σταύρο Μπένο, τον Παύλο και τον Πέτρο Κατσιλιέρη και την κ. Μερκούρη όταν τέθηκαν τα θεμέλια του ΔΗΠΕΘΕΚ” - και παρατήρησε ότι “37 χρόνια μετά επιστρέφω, πήρα το οκέι από τη δημοτική αρχή για παραγωγή”.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ 

Για την παράσταση που θα ανέβει, είπε ότι αφορά ένας σπουδαίας αξίας έργο, γραμμένο το 1870, σε γλώσσα που πρέπει να διατηρηθεί. Εκτίμησε ότι “μόνο από ΔΗΠΕΘΕ, κρατικό θέατρο, μπορεί να ανέβει ένα τέτοιο έργο”. Εκανε λόγο για το ρίσκο να μην είναι εμπορικό, αλλά επεσήμανε πως “όταν κάνεις τη δουλειά με επαγγελματικού όρους, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα”.

Πληροφόρησε ότι “έχουμε δουλέψει πολύ πάνω στη γλώσσα (καθαρεύουσα) και θα επικοινωνήσει με το κοινό” - και σημείωσε για τους στόχους της παράστασης και του θεάτρου πως “ο πρώτος στόχος είναι η επικοινωνία με τη γλώσσα, και ο δεύτερος, ο ρόλος του θεάτρου που είναι η ψυχαγωγία”.

Ο κ. Σοφιανός μίλησε για την ταλαιπωρία του κοινού από δήθεν ψυχαγωγίες και εξήγησε: “Το θέατρο χάνει τον πραγματικό του ρόλο, να δώσει στον κόσμο την ευκαιρία να κάνει ένα διάλειμμα από τον σκληρό ενεστώτα που βιώνει καθημερινά, αν δεν καταφέρεις να δώσεις την ευκαιρία στο θεατή να ξεχαστεί. Ολη μου η πείρα κατατίθεται σε αυτή την αναγκαιότητα. Αυτό το διαλειμματάκι το θεωρώ ό,τι το καλύτερο μπορώ να κάνω και να προσφέρει η δουλειά μου”.

Προέτρεψε “να ξανασυστηθούμε με το καλό θέατρο. Είναι μια αρετή που ταιριάζει στο ΔΗΠΕΘΕΚ. Εχει ένδοξο παρελθόν, εδώ έχουν ανέβει σπουδαίες παραστάσεις”.

Τόνισε ότι θέλει “να είναι το πρώτο ΔΗΠΕΘΕ, να μιλάνε όλοι γι’ αυτό” και σχολίασε πως αυτή η παράσταση “μπορεί να σηματοδοτήσει μια έναρξη, ότι κάτι κάνουμε”.

Για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που βοηθούν και στηρίζουν ουσιαστικά την παράσταση και το ΔΗΠΕΘΕΚ, επεσήμανε: “Αν δεν είχα συνεργάτη την Ολυμπία Δημητρέα, το τελευταίο ζωτικό όργανο του ΔΗΠΕΘΕΚ που έχει μείνει, δεν θα τα καταφέρναμε. Εχουμε την αμέριστη συμπαράσταση από την πρόεδρο της “Φάρις” κ. Μπελογιάννη και τις παραγωγικές τάξεις της πόλης. Εχουμε το “Ελίτ” που φιλοξενεί τους ηθοποιούς και τον Ανδρέα Ζαγάκο που τους προσφέρει γεύματα. Βλέπω πολύ καλή διάθεση απέναντι στο θέατρο. Το αγαπάνε το δημοτικό τους θέατρο οι Καλαματιανοί”.

Κλείνοντας, ο Φ. Σοφιανός διαβεβαίωσε ότι “όλη η δύναμη, η ενέργειά μου, είναι εδώ, είναι ο τόπος μου και εκ καθήκοντος”.

Η πρόεδρος της “Φάρις” Αναστασία Μπελογιάννη έκανε λόγο για μια σπαρταριστή κωμωδία. Σημείωσε ότι “είμαστε χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με έναν σπουδαίο καλλιτέχνη, ηθοποιό και σκηνοθέτη” και παρατήρησε πως “ο Φ. Σοφιανός είναι ο σύμβουλός μας”. Επίσης, έκανε λόγο 

για σπουδαία κοστούμια και σημαντικό κείμενο, και στάθηκε στη στήριξη του “Ελίτ” και του Ανδρ. Ζαγάκου.

 

Γ.Σ.