Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 10:11

Η σχέση του Νίκου Ξυλούρη με τη Μεσσηνία (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Η σχέση του Νίκου Ξυλούρη με τη Μεσσηνία (Βίντεο)

Ο Νίκος Ξυλούρης, ο μεγάλος Έλληνας τραγουδιστής ο οποίος με τη φωνή και τα τραγούδια του χάραξε την δική του πορεία στα χρόνια της χούντας, αλλά και στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, συνέδεσε το όνομά του με τη λύρα, μέσα από μια πλούσια δισκογραφία.

Ένα από τα τραγούδια που το έχουν «σημαδέψει», είναι το "Ζαβαρακατρανέμια". Τους στίχους και τη μουσική έχει γράψει ο Γιάννης Μαρκόπουλος και το τραγούδησε για πρώτη φορά ο Νίκος Ξυλούρης το 1968 στο δίσκο «Επιχείρησις Απόλλων». Αυτό όμως που ίσως να μην γνωρίζουν πολλοί είναι πως το βίντεο κλιπ γυρίστηκε στη Μεθώνη.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=gnnVDpS1CBE}

Τα λόγια του ακούγονται ακαταλαβίστικα με πολλές εκδοχές να δίνονται για το τι μπορεί να σημαίνουν. Ο ίδιος ο Γιάννης Μαρκόπουλος πολλά χρόνια αργότερα έλυσε το μυστήριο εξηγώντας τα ακόλουθα: «αλληλούια» = αλληλουχία, «ζάβαρα» = λάβαρα, «κάτρα» = μαύρα, «νάμα» = βάπτισμα, «λάμα» = το μαχαίρι, «νέμια» = Ανέμισαν, «ίλεος» = Έλεος.

Επίσης, κάνοντας μια διαδικτυακή βόλτα στα βίντεο τα οποία σχετίζονται με τον Νίκο Ξυλούρη παρατηρήσαμε πως το τραγούδι ο "Αργαλειός σου" προβάλει ορισμένες οικείες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, όπως για παράδειγμα το κτήριο Κυβέλου στην οδό Φαρών.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=qsdoIc4RhG8}


NEWSLETTER