Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 20:10

Καλαμάτα: Η θεατρική ομάδα «Οδύσσεια» παρουσιάζει την παράσταση «Μήδεια» του Μποστ (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Η θεατρική ομάδα «Οδύσσεια» παρουσιάζει την παράσταση «Μήδεια» του Μποστ (Βίντεο)

Την κωμωδία του Μποστ «Μήδεια» σε σκηνοθεσία της Ισμήνης Κωνσταντοπούλου θα ανεβάσει το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στις 8.30 μ.μ. η θεατρική ομάδα «Οδύσσεια» Ν. Α. Πυλίας στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής Καλαμάτας, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των παραστάσεων της.

Πρόκειται για την πιο ευχάριστη κωμωδία του Μποστ με την οποία ο συγγραφέας θίγει με τον δικό του μοναδικό τρόπο όλα τα κακώς κείμενα στη χώρα μας.

Ο Μποστ, με «αθωότητα» σατιρίζει στα κείμενα του τα γεγονότα με έναν μοναδικό τρόπο, παίζοντας διαρκώς με τις διφορούμενες έννοιες, την ορθογραφία των λέξεων και την ημιμάθεια των ηρώων του, έως και την πλήρη άγνοια μερικές φορές των νοημάτων που εκφράζουν. (π.χ. Μήδεια: Τι θείαι λέξεις -άγνωστοι- εισήλθαν εις τ΄ αυτιά μου). Παράλληλα, καυτηριάζει τη ζωή και τα διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν στη χώρα μας.

Όπως τόνισε η Ισμήνη Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης σχετικά με τον Μποστ "είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι ανεπανάληπτος στη θεατρική και καλλιτεχνική δημιουργία του τόπου μας. Τη δεκαετία του 60 ειδικότερα που έγραφε σε όλες τις εφημερίδες κάνοντας τα σκίτσα του με την Ανεργίτσα και τον Πειναλέων, σατίριζε μέσα από τα κείμενα, το λόγο και την ηθελημένη ανορθογραφία του -η οποία έφερνε κάποιο αποτέλεσμα- όλα τα κακώς κείμενα της τότε δεκαετίας, τα οποία παραμένουν ζωντανά ακόμα και σήμερα. Γι' αυτό λοιπόν το έργο είχε μεγάλη αποδοχή σε όλη τη νότια Πυλία που το παίξαμε από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα. Το έργο σατιρίζει τα γεγονότα, την ημιμάθεια, τους ανθρώπους που παριστάνουν πως ξέρουν κάτι ενώ δεν ξέρουν. Γενικώς αντιπροσωπεύει τον μέσο Έλληνα του 60' και αρκετά μεγάλο αριθμό ανθρώπων δυστυχώς και σήμερα. Από την πλευρά μας βρήκαμε μια ομάδα παιδιών με πολύ κέφι και διάθεση για να δουλέψουν και το αποτέλεσμα φάνηκε στις παραστάσεις μας", σημείωσε η σκηνοθέτης της παράστασης, συμπληρώνοντας πως ελπίζει ο κόσμος της Καλαμάτας να το απολαύσει με τον ίδιο τρόπο.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Ανδρέας Βρυώνης ο οποίος θα υποδυθεί τον Ιάσωνα, αναφέροντας πως η Μήδεια είναι η πιο ευχάριστη κωμωδία του Μποστ ενώ ακόμα και σήμερα είναι επίκαιρη, παρότι γράφτηκε το 1993. "Είμαστε σίγουροι πως ο κόσμος θα το απολαύσει", κατέληξε.

Τέλος, η Αποστολία Τερζή, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου, είπε πως η «Οδύσσεια» έχει τρία θεατρικά τμήματα, την παιδική, την εφηβική και των ενηλίκων. "Φέτος αποφάσισε η κυρία Ισμήνη να κάνει τη συγχώνευση και των τριών ομάδων επιλέγοντας κάποια άτομα. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να μεταδώσουμε πολιτισμό και θεατροπαιδεία" ανέφερε.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΡΟΛΩΝ

Τροφός: Αντωνία Βογιατζή, Καλόγρια: Γαρυφαλλιά Σταυράκη, Μάνα καλόγριας: Βάνα Κωνσταντίνου, Ψαράς: Γκάζι Ντερβίση, Μήδεια: Αποστολία Τερζή, Οιδίποδας: Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Αντιγόνη: Ιωάννα Ρισβάνη, Ευριπίδης: Γιάννης Κυριόπουλος, Ιάσονας: Ανδρέας Βρυώνης, Εξάγγελος: Χρυσοβαλάντης Μουλάς, Κορυφαία Χορού: Έλενα Σάββα. ΧΟΡΟΣ: Αμαλία Ηλιοπούλου, Ίρις Κόλα, Ελένη Λεμπέση, Φλωρεντία Λέφα, Ευγενία Λιόππα, Ζωή Λιόππα, Αγγελική Μαρκοπούλου, Ζαχαρούλα Πανοπούλου, Ιωάννα Ρισβάνη, Μαρία Ρισβάνη, Σεμέλη Σιάμου, Σταυρούλα Σουγλέρη, Βάλια Σπυροπούλου, Ντορίτα Σπυροπούλου,

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία και Επιμέλεια μουσικής: Ισμήνη Κωνσταντοπούλου, Βοηθός σκηνοθέτη: Γαρυφαλλιά Σταυράκη και Ιωάννα Ρισβάνη, Μουσική και τραγούδι: Ελένη Περτσελάκη - Νίκος Λειβαδίτης - Χαράλαμπος Παπανικολάου, Ηχογράφηση: Στούντιο Αλεξ Μπεκ, Χορογραφίες: Έλενα Σάββα, Ενδυματολόγος: Γιώτα Μανούσου, Κουστούμια: Manousou costume designers και Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, Ήχος – Φώτα: Βαγγέλης Μάντζιος, Σχεδιασμός σκηνικών: Πήτερ Χιούμπι, Κατασκευή σκηνικών: Πέτρος Γελαδάς - Νίκος Κόλα - Νίκος Ρισβάνης, Αφίσα και σπαθί Ιάσονα: Σταυρούλα Τζαβάρα, Επιμέλεια προγράμματος: Ανδρέας Βρυώνης, Εκτύπωση: Ηλίας Δ. Δικαίος, Γραφικές Τέχνες, Παραγωγή: Θεατρική Ομάδα Οδύσσεια, Διεύθυνση Παραγωγής: Αποστολία Τερζή.


NEWSLETTER