Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2020 09:19

Επιστολή - καμπανάκι του καθηγητή Πέτρου Θέμελη: Το πρόβλημα χρηματοδότησης για την ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης

Γράφτηκε από την
Επιστολή - καμπανάκι του καθηγητή Πέτρου Θέμελη: Το πρόβλημα χρηματοδότησης για την ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης

 

Από το 2015 διακόπηκε αδικαιολόγητα η χρηματοδότηση και εκτέλεση έργων αναστήλωσης, διαμόρφωσης και ανάδειξης στην Αρχαία Μεσσήνη, αν και το κράτος έχει αυξημένα έσοδα από τα εισιτήρια του αρχαιολογικού χώρου:

Αυτό τονίζει σε επιστολή του ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, καλώντας παράλληλα την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να αναθεωρήσει την πολιτική της - και σε συνεργασία με την Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει τα έργα στην Αρχαία Μεσσήνη από το τρέχον πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2015 μέχρι σήμερα, τα έργα υλοποιούνται αποκλειστικά με χορηγίες ιδιωτών.

Αναλυτικά η επιστολή του καθηγητή Πέτρου Θέμελη:

«Δυστυχώς, από το 2015 ως σήμερα, η δυνατότητα χρηματοδότησης και εκτέλεσης έργων αναστήλωσης, διαμόρφωσης και ανάδειξης στην Αρχαία Μεσσήνη διακόπηκε απότομα και αδικαιολόγητα από το υπουργείο Πολιτισμού, με την κατάργηση του θεσμού των επιστημονικών επιτροπών, οι οποίες λειτουργούσαν επιτυχώς επί σειρά ετών και είχαν συσταθεί ακριβώς με στόχο τη δυνατότητα εκτέλεσης έργων και από μη κρατικούς φορείς. Μόνο η επιστημονική επιτροπή των έργων της Ακρόπολης (η ΕΣΜΑ) δεν καταργήθηκε, γιατί περιλαμβάνεται στον ιδρυτικό νόμο της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων  Ακροπόλεως (την ΥΣΜΑ), για τη σύνταξη και την έγκριση του οποίου είχε φροντίσει ο αείμνηστος πρόεδρος της επιτροπής, καθηγητής Χαράλαμπος Μπούρας.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης και το Αρχαιολογικό Μουσείο δημιουργήθηκε σταδιακά στη διάρκεια 34 ετών από την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία με τη σύμπραξη της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, παραδόθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού το 1999 και λειτουργεί με αυξανόμενο προοδευτικά κατ’ έτος αριθμό επισκεπτών, ενισχύοντας οικονομικά το κράτος (το ΤΑΠΑ) χάρη στα έσοδα από τα εισιτήρια εισόδου και τα "μελλοντικά" πωλητέα είδη.

Είναι ομολογουμένως απογοητευτικό το να προσπαθώ εναγωνίως να συνεχίσω και να ολοκληρώσω το πρόγραμμα των εργασιών αναστήλωσης, διαμόρφωσης και ανάδειξής του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης, στηριζόμενος αποκλειστικά σε χορηγίες ιδιωτικών φορέων και ιδρυμάτων, όπως το Ιδρυμα Ι.Φ. Κωστόπουλος, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ιδρυμα Κάρμεν και Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, το Ιδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, το Ιδρυμα Π.Γ. Λιβανός και τα τμήματα χορηγιών των Τραπεζών Εθνικής και Alpha.

Η Αρχαία Μεσσήνη, ως ένα αρχαιολογικό και οικολογικό πάρκο, έχει αποκτήσει τη δική της δυναμική και πληρότητα, χάρη στις δυνατότητες που προσφέρουν τα μεγαλειώδη αρχαιολογικά κατάλοιπα μιας ολόκληρης αρχαίας πόλης (ευανάγνωστης και παιδευτικής), οι ήπια δομημένοι σύγχρονοι οικισμοί που την περιβάλλουν, καθώς και οι μακρόχρονες επενδύσεις χρόνου και κόπου των τελευταίων τεσσάρων περίπου δεκαετιών, από το 1986 ως το 2015, με την οικονομική υποστήριξη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων μέσω του υπουργείου Πολιτισμού.

Ευελπιστώ ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, που γνωρίζει το πρόβλημα, θα μεριμνήσει για την επίλυσή του σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία, παρά τη δεδηλωμένη βούληση του νέου περιφερειάρχη, αδυνατεί να χρηματοδοτήσει έργα αναστήλωσης- διαμόρφωσης στην Αρχαία Μεσσήνη από το τρέχον πρόγραμμα ΕΣΠΑ».


NEWSLETTER