Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020 14:33

«Μελίνα: γεννήθηκα Ελληνίδα» σε κείμενα του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου για το Cosmote History HD

Γράφτηκε από την

Τη μίνι σειρά ντοκιμαντέρ «Μελίνα: γεννήθηκα Ελληνίδα» σε κείμενα του Μεσσήνιου Γρηγόρη Χαλιακόπουλου προβάλλει το Cosmote History HD τιμώντας τη σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιό και πολιτικό.

Το 2020 έχει ανακηρυχθεί “Ετος Μελίνα Μερκούρη” από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τα δύο επεισόδια της νέας παραγωγής της Cosmote TV παρουσιάζουν τα σημεία - σταθμούς στη ζωή της Μελίνας Μερκούρη και τον αγώνα της για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Οι προβολές θα γίνουν την Κυριακή 18 και 25 Οκτωβρίου στις 10 μ.μ.
Μιλούν για την Μελίνα Μερκούρη, οι ηθοποιοί που βραβεύτηκαν με την «Καρφίτσα της Μελίνας»: Λένα Παπαληγούρα, η Καλαματιανή Γιούλικα Σκαφιδά, Ιωάννα Παπά,  Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Λένα Δροσάκη, Λουκία Μιχαλοπουλου, Μαρίνα Ασλάνογλου, Ηρώ Μπέζου, Ελενα Μαυρίδου, Ιωάννα Κολιοπούλου, Ανθή Ευστρατιάδου.
Συμμετέχουν άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, μέλη του Ιδρύματος “Μελίνα Μερκούρη” όπως ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, η τραγουδοποιός Δήμητρα Γαλάνη, ο Νίκος Βερνίκος, η Νίκη Λαλιώτη, ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σταμάτης Φασουλής, η ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και η παραγωγός Φρόσω Ράλλη. 
Οι συντελεστές είναι οι: σενάριο – σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος, κείμενα: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, αφήγηση: Αννα Μαρία Χαροκόπου , φωτογραφία: Σταύρος Παπουτσάς, μοντάζ: Εύα Μαθιού – Νίκος Μυλωνάς, διεύθυνση παραγωγής: Μαρία Καλίτση, μουσική: Νίκος Μυλωνάς. Ακούγεται από την Μελίνα το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη «Φαίδρα» («Αστέρι μου, φεγγάρι μου») σε στίχους Γιάννη Θεοδωράκη. Πρωτότυπο τραγούδι για το ντοκιμαντέρ: «Μελίνας ωδή»: μουσική Γιώργος Χατζής, στίχοι  Σταμάτιος Γεωργούλης. εκτέλεση παραγωγής: Sound & Picture LTD.