Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020 07:56

Δημιουργία Ακαδημίας Κουκλοθέατρου στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Δημιουργία Ακαδημίας Κουκλοθέατρου στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, με την ανάρτηση των βεβαιώσεων συμμετοχής, οι εργασίες του «Σχολείου Κουκλοθέατρου 2020», που διοργανώθηκε από το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας και το Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

Το σχολείο είχε πάνω από πενήντα συμμετέχοντες, που παρακολούθησαν κατ’ επιλογή θεματικές συνολικά είκοσι δύο ωρών, στην Πειραματική Σκηνή και το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Η ανταπόκριση των συμμετεχόντων και το γενικότερο ενδιαφέρον για το Κουκλοθέατρο στην εκπαίδευση και την αγωγή των παιδιών, έδωσαν μεγάλη δυναμική στην διοργάνωση, που υλοποιήθηκε σε μια δύσκολη περίοδο με αυστηρά μέτρα λόγω της πανδημίας. Ανταποκρινόμενοι στην αναγκαιότητα αυτή, οι διοργανωτές φορείς έχουν ξεκινήσει την μετεξέλιξη του Σχολείου σε «Ακαδημία Κουκλοθέατρου», η οποία θα λειτουργήσει στις δυνατότητες που θα δίνουν τα μέτρα των υγειονομικών κανονισμών, δια ζώσης αλλά και τηλεματικά. Ηδη, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας έχει απευθύνει πρόσκληση στους Εκπαιδευτικούς για δημιουργία Ομάδων Εργασίας ώστε όσοι επιθυμούν να αναπτύξουν το τόσο αγαπητό και παιδαγωγικά επιτυχημένο κομμάτι του Κουκλοθέατρου στην Εκπαίδευση και την καθημερινότητά. Στον ιστότοπο του Φεστιβάλ και της Ακαδημίας Κουκλοθέατρου «puppetfest.gr», έχουν αναρτηθεί η τρέχουσα βεβαίωση συμμετοχής, ο προγραμματισμός που γίνεται και όλες οι σχετικές πληροφορίες.

Γιατί το Κουκλοθέατρο είναι σημαντικό στην εκπαίδευση και την καθημερινότητα;

«Απλές ιδέες, από την εμψύχωση ενός παιχνιδιού, τη χρήση μικρών χάρτινων φιγούρων, έως χειροποίητες κούκλες μάπετ και γαντόκουκλες, με λίγη εξάσκηση από τον γονέα, τον εκπαιδευτικό, τον παιδαγωγό χαρίζουν μια  «μαγική» εμπειρία στο παιδί, μεταμορφώνοντας το μάθημα σε παιχνίδι. Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζουμε πως όχι μόνο μπορούμε να έχουμε παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό αποτέλεσμα, αλλά και δυνατότητες παρέμβασης και -υπό προϋποθέσεις– ακόμη και διάγνωσης και θεραπείας σε θέματα ψυχικής και κοινωνικής υγείας. Με την τέχνη και την τεχνική του κουκλοθέατρου ανοίγονται δρόμοι για την υγιή ανάπτυξης των παιδιών μας, που βάλλονται από το ραγδαία εξελισσόμενο επικοινωνιακό τοπίο των νέων τεχνολογιών. Μεθοδικά και σταθερά, το «σχολείο» που λειτουργεί και με τη μορφή Ακαδημίας Κουκλοθέατρου στοχεύει όχι μόνο να φέρει αυτή την αρχέγονη και συναρπαστική Τέχνη στη ζωή μας αλλά να αναδείξει και όλες αυτές τις νέες πτυχές της» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.


NEWSLETTER