Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021 09:55

"Επανάσταση 1821 - ζήτω η ελευθερία" από τον Μπάμπη Τσέρτο

Γράφτηκε από την

Ενα νέο τραγούδι με τίτλο "Επανάσταση 1821 - ζήτω η ελευθερία" κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό ο ρεμπέτης Μπάμπης Τσέρτος, αφιερωμένο στον ξεσηκωμό του ’21. Τη μουσική υπογράφει η συνθέτης Ζωή Τηγανούρια και τους στίχους ο Τάσος Θεοδωρακόπουλος, ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει και τον πίνακα του εξωφύλλου του δίσκου.

Το σημείωμα του τραγουδιού εξηγεί πως: “Πριν 200 χρόνια, στις 22 Φεβρουαρίου του 1821, ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας Αλέξανδρος Υψηλάντης πέρασε τον ποταμό Προύθο κηρύσσοντας την έναρξη της επανάστασης, δίνοντας ώθηση στους σκλαβωμένους Ελληνες να επαναστατήσουν στον Μoριά, στη Ρούμελη, στα Νησιά και σε όλη την Ελλάδα. Οι πρόγονοί μας, ηρωικά έχυσαν το αίμα τους για να απολαμβάνουμε εμείς την ελευθερία, η οποία όμως σήμερα κλωνίζεται από την ανελευθερία που έχει προκαλέσει η πρωτόγνωρη παγκόσμια πανδημία. “Ζήτω η ελευθερία” λέει το τραγούδι. “Ζήτω η ελευθερία” λοιπόν, όσων με δύναμη ψυχής επαναστατούν ενάντια στους σύγχρονους “αγάδες και δερβέναγες” που καταπατούν την αξιοκρατία και δολοφονούν τα όνειρα των νέων. Διακόσια χρόνια μετά, η “Επανάσταση για ελευθερία” εξακολουθεί να είναι επίκαιρη”.

Συμμετείχαν ακόμη οι: ενορχήστρωση/ακορντεόν: Ζωή Τηγανούρια, κλαρίνο/καβάλ: Τρύφωνας Παπαϊωάννου, λαούτο: Γιάννης Σεβαστόπουλος, κιθάρες: Γιάννης Κούτσικας, κρουστά/sequencing: Στέλιος Γενεράλης. Χορωδία: Βαλεντίνα Γενεράλη, Λάμπρος Βασιλείου, Αννα Κατσούλη, Κώστας Τηγάνης, Ρία Ελληνιάδου, Στέλιος Γενεράλης, Ζωή Τηγανούρια, Γιάννης Τσέρτος, μίξη/mastering: Zefxis Studios - Γιάννης Τσέρτος.