Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 17:10

Καλαμάτα: Εγκαινιάζεται η έκθεση «Μορφές και χρώματα»

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Εγκαινιάζεται η έκθεση «Μορφές και χρώματα»

Eγκαινιάζεται σήμερα η έκθεση με τίτλο «Μορφές και χρώματα» στις 8.30 μ.μ. στο χώρο του Εικαστικού Εργαστηρίου της «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, (στο κτήριο στην παραλία).

Τα έργα είναι ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, χαρακτικής, αγιογραφίας και ελευθέρου σχεδίου, μια επιλογή από τις εικαστικές ασκήσεις που έγιναν κατά την διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους, αλλά και έργα από το αρχείο του Εργαστηρίου. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο.

Την χρονιά αυτή δίδαξαν εκτός του καλλιτεχνικού διευθυντή Παναγιώτη Λαμπρινίδη, οι εικαστικοί: Χρήστος Βελισσάρης, Ελλη Κελεμένδρη, Κωνσταντίνα Μαλλιαρού, Ιωάννα Μιχοπούλου, Νάνση Παπαδοπούλου, Δήμητρα Πετροπούλου, Αγγελική Πολίτη, Αγγελική Πολυχρόνη, Γιώργος Τσαΐρης.

Τα μαθήματα ξεκίνησαν δια ζώσης και στην συνέχεια καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια να συνεχιστούν διαδικτυακά. Δοκιμάστηκε η διδασκαλία της Αισθητικής Αγωγής με τη χρήση των νέων υεχνολογιών και εξετάστηκαν με την αφορμή αυτή οι νέες δυνατότητες. Σχετικά με το περιεχόμενο της έκθεσης: στο Τμήμα των Νηπίων και Παιδιών η παρατηρητικότητα και η φαντασία μετατρέπεται σε έκφραση. Μελετήθηκε η σχέση που έχουν τα γεωμετρικά σχέδια με τα θαλάσσια πλάσματα και το περιβάλλον τους και όλα αυτά με την αρχιτεκτονική των ανθρώπων. Οι μαθητές “ταξίδεψαν” σε καλλιχτενικά ρεύματα, από την Φρίντα Κάλο και τον Μόντριαν μέχρι την Οπτική Τέχνη. Στοιχεία και αριθμοί μετατράπηκαν σε ζωγραφικά μοτίβα, μελετήθηκαν οι πουαντιγιστές, η Ποπ Αρτ και το εικαστικό σύμπαν της Γιαγιόι Κουσάμα. Στο Προπαρασκευαστικό Τμήμα διδάχτηκαν οι κανόνες σχεδίου, με μελέτη σε αρχαιοελληνικά αγάλματα, αλλά έγινε και χρωματοτονική ανάλυση σε συνθέσεις εκ του φυσικού, σύμφωνα με το πνεύμα των εξετάσεων των Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών. Στο Τμήμα Ζωγραφικής Ενηλίκων φέτος διδάχτηκαν: θεωριία των χρωμάτων, σύνθεση, πρακτική προσέγγιση Ιμπρεσιονισμού και Εξπρεσιονισμού. Στο Τμήμα Ενηλίκων Κεραμικής έγιναν κεραμικά εμπνευσμένα από τη φύση και την ιστορία της κεραμικής. Στο Εργαστήριο της Χαρακτικής πραγματοποιήθηκαν έργα που άπτονται στην ευρύτερη έννοια της έντυπης τέχνης. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν οι τεχνικές της ξυλογραφίας, έγχρωμη ξυλογραφία και μονοτυπία. Επίσης προέκυψαν έργα με θέματα εμπνευσμένα από τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Η έκθεση θα διαρκάσει ως το τέλος Αυγούστου και θα είναι επισκέψιμη: Δευτέρα - Σάββατο 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 7 μ.μ. - 10 μ.μ. στην οδό Ναυαρίνου 8 (παλιό γυμνάσιο παραλίας),27210 28864, 27213 60611, box5@otenet.gr.


NEWSLETTER