Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021 08:00

Ψηφιοποιείται το πρόγραμμα “Μοριάς ’21”

Γράφτηκε από την

 

Το πρόγραμμα «Μοριάς ‘21» ψηφιοποιούν το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η “Google Arts & Culture”, με αποτέλεσμα 200 έργα τέχνης και 5 εκθέματα για τον εορτασμό της 200ής επετείου της έναρξης Ελληνικής Επανάστασης να είναι τώρα διαθέσιμα στο artsandculture.google.com.

Με την ευκαιρία της επετείου της Μάχης του Ναυαρίνου, που έγινε στις 20 Οκτωβρίου 1827, το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου γίνεται μέρος του “Google Arts & Culture”, της ψηφιακής πλατφόρμας της Google για τη διατήρηση και την online παρουσίαση έργων τέχνης και πολιτισμού παγκόσμιας εμβέλειας.

Γιορτάζοντας τα 200 χρόνια, το πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού “Μοριάς ’21” προσκαλεί ανθρώπους από όλο τον κόσμο ν’ ανταμώσουν στην Πελοπόννησο, όπου εδραιώθηκε ο ελληνικός αγώνας της Ανεξαρτησίας. Η φιλόδοξη αυτή πρωτοβουλία μεταφέρει τους ταξιδιώτες στην ιστορία, με τη βοήθεια επιτόπιων δραστηριοτήτων και διαδραστικών εμπειριών σε ολόκληρη την περιοχή.

Στα πιο ενδιαφέροντα έργα που είναι ήδη online συμπεριλαμβάνονται “Η ναυμαχία του Ναυαρίνου” του Jean -Charles Langlois, “Η άλωση της Ακροκορίνθου” του Peter Von Hess, γκραβούρα του Ναυπλίου από τον Karl Krazeisen, το έργο “Ελληνίδα που αναμένει την έκβαση μάχης” του H. Decaisne και το “Οι Ελληνες είναι αθάνατοι” από τον G. de Galard. Ακόμη, ιστορικά αντικείμενα όπως το κράνος του στρατηγού Θ. Κολοκοτρώνη. Τα εκθέματα που είναι τώρα διαθέσιμα στο “Google Arts & Culture” θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες στην ιστορία, εστιάζοντας κυρίως στους ακόλουθους τομείς:

- “Θεματικές διαδρομές – Ανακαλύπτοντας την Πελοπόννησο”: Εχουν επιλεγεί χαρακτηριστικές θεματικές διαδρομές από τις 21 συνολικά που προσφέρει το πρόγραμμα. Οι διαδρομές, που μπορούν να συνδυαστούν σε εξορμήσεις 3, 5 ή 7 ημερών, αφορούν εμβληματικές πόλεις, χωριά, καστροπολιτείες και άλλα σημεία όπου πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις στην Ανατολική και Δυτική Μάνη, στην Καλαμάτα, στην Κόρινθο, στη Μονεμβασιά, στο Ναύπλιο, στην Πύλο και στην Τρίπολη.

- “Ιστορία – μαρτυρίες από κειμήλια και πίνακες”: Πίνακες Ελλήνων και ξένων δημιουργών που παραχωρήθηκαν από το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, την Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού, αλλά και τη Συλλογή Τέχνης της Costa Navarino εκτίθενται ψηφιακά, σε συνδυασμό με αφήγηση των γεγονότων από τους πρωταγωνιστές τους αλλά και με παράλληλη παράθεση ιστορικών μαρτυριών που μας ταξιδεύουν στις πιο σημαντικές περιοχές του Μοριά.

- “Γαστρονομία - γεύσεις της Ελληνικής Επανάστασης”: Βασισμένο σε έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, θα υπάρχει online ένα ειδικό μενού 12 πιάτων με την υπογραφή του σεφ Λευτέρη Λαζάρου, βασισμένο σε υλικά και συνταγές της περιόδου. Παράλληλα, ο master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης επιλέγει ιδιαίτερες ποικιλίες κρασιού από την Πελοπόννησο που συνδυάζονται ιδανικά με κάθε συνταγή.

- “Τέχνη - τοιχογραφίες της Ελληνικής Επανάστασης”: Με έμπνευση από την Ελληνική Επανάσταση και τους ήρωές της, νέοι καλλιτέχνες δημιούργησαν τοιχογραφίες που μεταμόρφωσαν το αστικό περιβάλλον επιλεγμένων πόλεων της Πελοποννήσου. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το ΙΓ’ Εργαστήριο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, υπό την επίβλεψη της δρ. Ερατώς Χατζησάββα, που είχε την ευθύνη της ιστορικής τεκμηρίωσης και την εικαστική επιμέλεια της εικονογράφησης.

- “Φύση- Τα δέντρα μιλούν”: Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το “Olayan Group”, το πρόγραμμα χαρτογράφησε αιωνόβια δέντρα της Πελοποννήσου ως ζωντανές υπενθυμίσεις ιστορικών στιγμών της Ελληνικής Επανάστασης.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.morias21.com. Η συλλογή του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου είναι επισκέψιμη διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας “Google Arts & Culture” και μέσω της εφαρμογής “Google Arts & Culture”, η οποία είναι δωρεάν και διατίθεται για συσκευές iOS και Android.