Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2022 12:30

Ο Καλαματιανός μουσικός Γιάννης Καΐκης στην όπερα «Μάρκος Μπότσαρης»

Γράφτηκε από την

Στην όπερα του Ζακυνθινού συνθέτη Παύλου Καρρέρ «Μάρκος Μπότσαρης» συμμετείχε ο Καλαματιανός μουσικός Γιάννης Καΐκης (τρομπόνι), στις παραστάσεις που δόθηκαν στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στα μέσα Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για ένα μελόδραμα σε 4 πράξεις, που κάνει μια εξιστόρηση της πορείας και της δράσης του Μάρκου Μπότσαρη κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Μετά από πολλές περιπέτειες, το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στην Πάτρα το 1861. Εκτοτε διέγραψε μια εντυπωσιακή πορεία σε σημαντικά λυρικά θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στην πορεία, για αδιευκρίνιστους λόγους το έργο χάθηκε και στα τέλη του 1950 διασώζονταν μόνο λίγα μέρη.
Τη νέα ενορχήστρωση έκανε ο Βύρων Φιδετζής το 2013 και αυτή βρίσκεται εγγύτερα στο ύφος της γραφής του Καρρέρ και αναδεικνύει τη συγγένειά του με τις ιταλικές όπερες της εποχής.

Η όπερα ανέβηκε σε μορφή concertante με τη συμμετοχή κορυφαίων μονωδών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την 50μελή Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Πατρών με τη σύμπραξη επαγγελματιών μουσικών εγνωσμένου κύρους από την Αθήνα, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή, καθώς και τη συμμετοχή 55μελούς χορωδίας αποτελούμενης από μέλη της χορωδίας «Cantelena», μέλη της Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Δήμου Πατρέων και από ανδρικό χορωδιακό σύνολο από την Αθήνα, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου και διευθυντή χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αγαθάγγελου Γεωργακάτου.