Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 20:50

Το πρώτο άλμπουμ του σχήματος “1/2 Southern North”

Γράφτηκε από την
Το πρώτο άλμπουμ του σχήματος “1/2 Southern North”

Το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ του σχήματος “1/2 Southern North” κυκλοφορεί σύντομα με τίτλο “Narrations of a fallen soul”.

Πρόκειται για τη μπάντα της “IDVex” - (Ιφιγένεια Δεριζιώτη) από την Καλαμάτα, που ξεκίνησε την πορεία της το χειμώνα του 2013. Η ίδια παίζει αρκετά όργανα και ασχολείται με όλη την προετοιμασία του πρότζεκτ. Οι επιρροές έρχονται από τους κόσμους του black metal, doom metal, avant garde και experimental. Ο δίσκος εντάσσεται στο occult metal και διαδικτυακά κυκλοφόρησε πρώτη φορά στις 8 Απριλίου από τη “Satanath Records” (Γεωργία) σε συμπαραγωγή με το “Fog Foundation” (Ιταλία). Την 1η Ιουλίου θα βγει κανονικά ο δίσκος, το cd και τα αναμνηστικά που τον συνοδεύουν από την “Les Acteurs de l’Ombre” (Γαλλία).

Τον Ιούνιο του 2017 ξεκίνησαν οι συνθέσεις για το πρώτο full length album, οι ηχογραφήσεις του οποίου έγιναν στο “Bandapart Recording Studio” στην Καλαμάτα όπου και ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2020. Η μίξη και το mastering τελείωσαν έναν χρόνο μέτα, τον Αύγουστο του 2021 στον ίδιο χώρο από τον Γιώργο Δημητρακόπουλο, ο οποίος υλοποίησε και τις ηχογραφήσεις.

Η Ιφιγένεια Δεριζιώτη έχει ασχοληθεί με τους εξής τομείς: συνθέσεις, φωνητικά, κιθάρες, μπάσο, λύρα χέλυς, συνθετητής, αιθερόφωνο, στίχοι. Στο δίσκο συμμετέχουν οι μουσικοί: Φίλιππος Λυριντζής τύμπανα, Γιώργος Κάστανος σαξόφωνο, Εφραιμία Γιαννακοπούλου βιολί, Δημήτρης Σουρέας νταούλι, Σταύρος Παναγιωτόπουλος καβάλ, Mελίνα Παρασκευοπούλου νταχαρές, Πολυτίμη Νοέα (αρχαίοι ελληνικοί στίχοι). Ο δίσκος εμπεριέχει 7 κομμάτια, το ένα εκ των οποίων είναι cover και η συνολική του διάρκεια είναι 65.23 λεπτά. Oι τίτλοι και η σειρά εμφάνισης των κομματιών είναι η εξής: Alpha Sophia, Hearts of Hades, Breastfeed Your Delightful Sorrow, Elegy of Hecate, Narrations of a Fallen Soul, Remnants of Time, Song to Hall Up Hight (Bathory cover). Η αισθητική της εξέλιξης/αφήγησης είναι βασισμένη στην αρχαία ελληνική τραγωδία, ενώ η δομή της σύνθεσης των κομματιών δανείζεται φόρμες κλασικής μουσικής και προσέγγισης. Η θεματολογία των στίχων ανήκει στην ελληνική μυθολογία και γραμματεία, καθώς και σε μεταγενέστερες λαϊκές παραδώσεις. Ο δίσκος καταπιάνεται θεματολογικά με την ουσία του θανάτου και της ψυχής ως δύο έννοιες αλληλένδετες, διττές σημασιολογικά, καθώς και της έννωσής τους ως αρσενική (θάνατος) και θυληκή (ψυχή) αρχή ενός αέναου γίγνεσθε.

Το εξώφυλλο του δίσκου έγινε από τον graphic designer Πασχάλη Ζέρβα. Eίναι η γκραβούρα του Moses Haughton (the younger) του πίνακα (1796) “Die Sünde, vom Tod verfolgt” (“Sin Pursued by Death”), από τον ζωγράφο Johann Heinrich Füssli. Οι promo φωτογραφίες είναι της Ελενας Βασιλάκη.


NEWSLETTER