Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022 12:15

Καλαμάτα: Αυλαία για τον 4ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών - Αναλυτικά τα βραβεία (Βίντεο+φωτο)

Γράφτηκε από τον

Με απονομές 10 χρυσών, 9 ασημένιων και 5 χάλκινων διπλωμάτων ολοκληρώθηκε την Κυριακή ο 4ος Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών στην Καλαμάτα.

H μεγάλη γιορτή της Interkultur υποδέχτηκε 22 χορωδίες από 13 χώρες και πάνω από 800 χορωδούς, οι οποίοι από την Πέμπτη γέμισαν την πόλη με μουσική. Υστερα από έναν συναρπαστικό διαγωνισμό, η διεθνής κριτική επιτροπή αποφάσισε να δώσει το “Βραβείο Χορωδίας Καλαμάτας 2022” των 1500 ευρώ στη χορωδία “Canzone” από την Εσθονία. Ειδικό βραβείο για ένα ξεχωριστό διαγωνιστικό πρόγραμμα απονεμήθηκε στην Αθανασία Κυριακίδου (μαέστρος του Μελίφωνου) και το δεύτερο ειδικό βραβείο δόθηκε για μια εξαιρετική σόλο ερμηνεία στην Adriana-Ioana Iacob (τραγουδίστρια στη χορωδία Corala de Fete "Ciprian Porumbescu", Ρουμανία).

 Αναλυτικά οι νικητές που ανακοινώθηκαν ανά κατηγορία είναι οι εξής:

-Kατηγορία A1 (Mixed Choirs – Difficulty Level I): “Vivace Chamber Choir” από την Φινλανδία της Mia Makaroff (χρυσό).

-Κατηγορία A2 (Equal Voices – Difficulty Level I): "Acta Musicae" από τη Νορβηγία της Liv Hukkelberg (ασημένιο).

-Κατηγορία B1 (Mixed Choirs – Difficulty Level II): “Vokalgruppen Kolorit” από τη Δανία του Niels Græsholm (χρυσό), "Muklājs Chamber Choir" από τη Λετονία του Jānis Kokins (χρυσό), "Choriolis" από τη Νορβηγία του Mick Aspen Melby (ασημένιο), "Polifònica de Barcelona" από την Ισπανία του Victor Frigola (χάλκινο).

-Κατηγορία B2 (Equal Voices – Difficulty Level II): Φωνητικό Σύνολο "Melifono" Καλαμάτας με μαέστρο την Αθανασία Κυριακίδου (χρυσό).

-Κατηγορία F (Folklore): “Canzone” από την Εσθονία των μαέστρων Ulrika Grauberg και Eneken Viitmaa (χρυσό), "Acta Musicae" από τη Νορβηγία του Liv Hukkelberg (χρυσό), "Vivace Chamber Choir" από την Φινλανδία της Mia Makaroff (χρυσό), “Klapa Baliniera” από την Κροατία (χρυσό),  "Επτάχορδη Λύρα" Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου της Χρυσούλας Τσιμούρη (ασημένιο), "Vokalgruppen Kolorit" από τη Δανία του Niels Græsholm (ασημένιο),  Διεθνής Χορωδία "Allegri" Καλαμάτας της Αγγελικής Λαζάρου (ασημένιο), Μουσικοφιλολογικός και Καλλιτεχνικός Σύλλογος "Ο Ακρίτας" Καλαμάτας του Βαγγέλη Κώτσου (χάλκινο), Σύνδεσμος Ηπειρωτών Ζωγράφου του Νίκου Μενουδάκη (χάλκινο).

-Κατηγορία G1 (Children's Choirs): "Πολύχρωμον" της Μπέσσυς Νώτη (ασημένιο).

-Κατηγορία G2 (Youth Choirs of Equal Voices): Corala de Fete "Ciprian Porumbescu" από τη Ρουμανία του Lucian Tablan-Popescu (ασημένιο), Παιδική Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας του Ιβάν Μάτζαρη (ασημένιο).

-Κατηγορία S (Sacred Choral Music a cappella): “Canzone” από την Εσθονία των μαέστρων Ulrika Grauberg και Eneken Viitmaa (χρυσό), "Muklājs Chamber Choir" από τη Λετονία του Jānis Kokins (χρυσό), "Choriolis" από τη Νορβηγία του Mick Aspen Melby (ασημένιο), "Sunnmøre Festivalkor" από τη Νορβηγία της Sølvi Myklebust (χάλκινο), Μουσικός Όμιλος Καλαμάτας "Ορφέας" του Ιβάν Μάτζαρη (χάλκινο).

Νωρίτερα, τα βλέμματα ντόπιων και περαστικών κέντρισε η εντυπωσιακή παρέλαση των χορωδιών από το Ιστορικό Κέντρο μέχρι την κεντρική πλατεία της πόλης. Μέγας χορηγός του Φεστιβάλ ήταν το Ιδρυμα Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια.