Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 11:44

Παιδική χορωδία ιδρύει ο “Ορφεύς” - Επανέρχεται το Χορωδιακό Φεστιβάλ Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

“Αέρα” ανανέωσης φέρνει ο Μουσικός Όμιλος Καλαμάτας “Ορφεύς”, ιδρύοντας Παιδική – Νεανική  Χορωδία για ηλικίες από 6 έως 25 ετών, καλώντας όλους όσους αγαπούν το τραγούδι ή επιθυμούν να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους.

Τη Χορωδία θα διευθύνει ο μουσικός – μαέστρος Γιώργος Σκλήκας, ο οποίος με 20 χρόνια εμπειρίας θέτει υψηλούς στόχους ώστε όλα τα παιδιά της πόλης να έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν το βαθμό ικανότητας τους στη μουσική. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με σημαντικά οφέλη για τα παιδιά τόσο σε μουσικό, όσο και κοινωνικό επίπεδο. Σκοπός είναι τα νέα παιδιά να αγαπήσουν το τραγούδι και μέσω της ενασχόλησής τους με τη Χορωδία να οδηγηθούν εντέλει στην κατάκτηση της τέχνης της μουσικής. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες ο πρόεδρος του Ομίλου Γιώργος Σπίνος ανέφερε πως ύστερα από δύο χρόνια απουσίας από τα πολιτιστικά δρώμενα λόγω της πανδημίας ο “Ορφέας” έχει βάλει υψηλούς στόχους για τη φετινή καλλιτεχνική χρονιά, κάνοντας λόγο για ένα μεγάλο εγχείρημα που ξεκινά από τη τωρινή διοίκηση, που είναι η δημιουργία Παιδικής και Νεανικής Χορωδίας. «Θεωρούμε πως πρόκειται για ένα δύσκολο αλλά και αισιόδοξο εγχείρημα που αξίζει στην ιστορία του Ομίλου να το καταφέρουμε και να ξαναδούμε εικόνες μεγάλης συμμετοχής Καλαματιανών στην χορωδία μας» σημείωσε, τονίζοντας πως ο “Ορφέας” είναι κομμάτι της ιστορία της πόλης, παραπέμποντας όσους το επιθυμούν να επισκεφτούν τη διαδικτυακή σελίδα του Ομίλου ώστε να δουν πως η συμμετοχή του κόσμου, ή ακόμα και συγγενώς τους, ανά δεκαετίες ήταν πάντα σημαντική, έχοντας περάσει απ΄ αυτή τη χορωδία. «Θα θέλαμε τη βοήθεια των Καλαματιανών και τη συμμετοχή τους, ώστε να δώσουμε παραπάνω χαρά στα παιδιά, σε ένα καλό περιβάλλον που θα μάθουν ωραία τραγούδια, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις» συμπλήρωσε. O αντιπρόεδρος Αλέξανδρος Μπουφέας έδωσε πληροφορίες για τη φετινή χορωδιακή χρονιά. Ειδικότερα, γνωστοποίησε πως θα γίνει μια συναυλία στο Εργατικό Κέντρο το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή του Χορωδιακού Εργαστηρίου Ναυπλίου και της Χορωδίας Λιβαδειάς, η συνηθισμένη εκδήλωση με ιστορία 40 χρόνων το Σάββατο του Λαζάρου στην εκκλησία των Ταξιαρχών με τη συμμετοχή δύο χορωδιών που θα ανακοινωθούν μελλοντικά, καθώς και ο εορτασμός του Αγίου Απόλλωνα την πρώτη Κυριακή του Ιούνη, με τη διοργάνωση παράλληλα κάποιας εκδήλωσης. «Επίσης είμαστε σε επαφή με ένα σπουδαίο καλλιτέχνη από την Αθήνα για να οργανώσουμε μια εκδήλωση προς το τέλος της χορωδιακής χρονιάς» διευκρίνισε. 

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Ο Γενικός Γραμματέας Αντώνης Πλατανιάς πρόσθεσε πως με την εκδήλωση που θα γίνει στις 21 Ιανουαρίου θα αναβιώσει το Χορωδιακό Φεστιβάλ Καλαμάτας το οποίο είχε ξεκινήσει πριν αρκετά χρόνια ο “Ορφέας”. Ο ίδιος υπενθύμισε πως με τη συμμετοχή ελληνικών χορωδιών ο Ομιλος είχε κάνει τέσσερα φεστιβάλ και ένα διεθνές με τη συμμετοχή και ξένων. «Αποφασίσαμε να αναβιώσει εκ νέου το Φεστιβάλ αυτό στην 6η πράξη του, με τη συμμετοχή χορωδιών από όλη την Ελλάδα» υπογράμμισε, λέγοντας πως υπάρχει επιθυμία να γίνεται κάθε χρόνο. Τέλος, ο μαέστρος Γιώργος Σκλήκας δήλωσε πως ο “Ορφέας” είναι η ιστορία της Καλαμάτας έχοντας παρουσία από το 1957, εκτιμώντας πως η πόλη οφείλει τη θέση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή, όσον αφορά την τέχνη, κατά μέγιστο βαθμό στο συγκεκριμένο Μουσικό Ομιλο. «Ο “Ορφέας” είναι η αφορμή ώστε όλη η Καλαμάτα να αγαπήσει τη μουσική. Είναι ένας στόχος που έχω όλα αυτά τα χρόνια και με την ευκαιρία αυτή των χορωδιών μπορούμε να το αποδείξουμε» είπε, αναλύοντας στη συνέχεια τη θεωρεία του για τη μουσική. «Τα παιδιά που θα έρθουν σε εμάς δεν θα έρθουν για να τραγουδήσουν μόνο, αλλά για να καταλάβουν τη μουσική» αποσαφήνισε, υπογραμμίζοντας πως η συμμετοχή των παιδιών είναι δωρεάν. «Οι πρόβες θα αρχίσουν από την 1η Νοεμβρίου στο χώρο του “Ορφέα” (Αμβρ. Φραντζή 1, κτίριο Σιδηροδρομικού Σταθμού), καθώς και μια φορά την εβδομάδα στο χώρο της χορωδίας “Hakuna Matata” (Πραξιτέλους 6)» κατέληξε. 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Στο κλίμα αυτό, ο “Ορφέας” κάνει κάλεσμα προς όλα τα παιδιά και τους νέους σχετικά με τη συναυλία -στα πλαίσια της επίδειξης της μουσικής- που θα διοργανώσει το Σάββατο στις 6 μ.μ. στον Πολυχώρο Α49. «Αγαπάς το τραγούδι και τη μουσική; Τότε σε περιμένουμε. Έλα να ακούσεις πως τραγουδούν σαν ομάδα αλλά και σόλο τα παιδιά της χορωδίας “Hakuna Matata” του Γιώργου Σκλήκα. Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό. Αν θέλεις να γνωρίσεις τα μυστικά του τραγουδιού και της μουσικής, γίνε κι εσύ μέλος στη νέα ομάδα του “Ορφέα” με μαέστρο τον Γιώργο Σκλήκα» αναφέρει το σχετικό κάλεσμα. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6978190104 (Μπουφέας Αλέξανδρος – Αντιπρόεδρος), 6945078959 (Σκλήκας Γιώργος – Μαέστρος), 2721026250 (Γραφεία «Ορφέα»).