Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010 14:32

Παράσταση Παραμυθιών και διάλεξη με θέμα: «Το παραμύθι στην Εκπαιδευτική Διαδικασία»

Γράφτηκε από την

Το θέατρο Αβούρη, με καλλιτεχνική στέγη το πολιτιστικό χωριό «ΣΚΑΛΙΑ» στη Ζάκυνθο, δραστηριοποιείται στον τομέα της ελληνικής λαογραφίας, έχοντας ως στόχο τη διάδοση και την ανάδειξη της εθνικής μας κληρονομιάς.
Το 1995 δημιούργησε ομάδα καταγραφής και αφήγησης παραμυθιών και από τότε μέχρι σήμερα έχει οργανώσει παραστάσεις σε σχολεία και θέατρα σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μέχρι σήμερα τις αφηγήσεις έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 120.000 παιδιά και ενήλικες.
Ο Δημήτρης Αβούρης και οι συνεργάτες του αναβιώνουν τα παραμύθια με τον ίδιο τρόπο που γίνονταν παλιότερα στη Ζάκυνθο σε μια αυλή, σε μια γωνιά, όπου συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι σε αυτά. Στην παραμυθιακή συντροφιά τα παιδιά παίζουν ρόλους, δίνουν το δικό τους λόγο και πνοή στους ήρωες των παραμυθιών μαζί με τους γονείς και τους φίλους. Η παράσταση στηρίζεται πάντα στη συμμετοχή των παιδιών και των ενηλίκων.
Τα τελευταία δέκα χρόνια δίνονται εθελοντικά παραστάσεις με έδρα το Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», το Αγία Σοφία και το Ωνάσειο καθώς επίσης και σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία που διαθέτουν παιδιατρικά τμήματα. Επίσης δίδονται παραστάσεις δωρεάν σε ειδικά σχολεία και σε ομάδες ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Η μη κυβερνητική οργάνωση «ΟΝΑΡ μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» που δημιουργήθηκε από την διεπιστημονική ομάδα του θεάτρου Αβούρη δημιουργεί την υποδομή για να θεσμοθετηθεί η θεραπεία μέσω τέχνης και στη χώρα μας.
Το όναρ εκδίδει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το περιοδικό «Το παραμύθι» που αναφέρεται στο παραμύθι από λαογραφικής, επιστημονικής, θεραπευτικής, ψυχολογικής, παιδαγωγικής και κοινωνιολογικής πλευράς. Παρουσιάζονται παραμύθια καθώς και επιστημονικές μελέτες- έρευνες γύρω από το παραμύθι και την αξία του.
Την ερχόμενη Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, στις 5 μ.μ. θα γίνει στο χώρο των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά Σεμινάριο αφήγησης παραμυθιού και διάλεξη με θέμα «Το παραμύθι στην εκπαιδευτική διαδικασία». Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς και όποιον άλλο ενδιαφέρεται.
Είσοδος ελεύθερη.


NEWSLETTER