Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022 16:45

Αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο

Αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο

Τέσσερις επιλεγμένες ταινίες από το 8ο αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο, το οποίο ταξιδεύει μέσω του Δικτύου Ελληνο-Ιταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, θα φιλοξενήσει το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (Κουτσομητοπούλου 6) σήμερα, αύριο, την Τρίτη 27 και την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου.

Οι ταινίες θα προβληθούν με δωρεάν είσοδο στην πρωτότυπη γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους.

Το αφιέρωμα στο ιταλικό σινεμά σε εθνικό επίπεδο είναι διοργανωμένο από τον AIAL σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, είναι υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Tempo Forte.

Σήμερα στις 9 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία “Μια ιστορία χωρίς όνομα” του Roberto Andò. Η Βαλέρια, η νεαρή γραμματέας ενός παραγωγού ταινιών ζει μια απομονωμένη ζωή, στην ίδια πολυκατοικία με τη μητέρα της, και γράφει ανώνυμα σενάρια για έναν επιτυχημένο σεναριογράφο, τον Αλεσάντρο Πες. Μια μέρα τη γυναίκα πλησιάζει ένας μυστηριώδης συνταξιούχος αστυνομικός που θέλει να της πει την ιστορία ενός εγκλήματος. Η Βαλέρια είναι επιφυλακτική αλλά συνεπαρμένη από τα λόγια του. Όταν πηγαίνει σπίτι, χρησιμοποιεί αυτό που άκουσε για να γράψει ένα σενάριο που οι παραγωγοί περίμεναν με αγωνία. Θα είναι το επόμενο σενάριο του Αλεσάντρο Πες. Το σενάριο πάει πολύ καλά, σε σημείο που ξένες ομάδες δείχνουν ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση της ταινίας και ένας μάλλον ηλικιωμένος αλλά σεβαστός Αμερικανός σκηνοθέτης προσλαμβάνεται για να την γυρίσει. Αλλά αυτή η πλοκή αποδεικνύεται επικίνδυνη: το Storia senza nome, είναι στην πραγματικότητα η μυστηριώδης κλοπή του διάσημου πίνακα του Caravaggio «Η Γέννηση», που πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο το 1969 από τη μαφία. Παίζουν: Micaela Ramazzotti, Renato Carpentieri, Laura Morante, Alessandro Gassmann, Jerzy Skolimowski, Gaetano Bruno, Antonio Catania. Διάρκεια: 110’.