Τρίτη, 30 Μαϊος 2023 16:45

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Στην έκθεση του Μιχάλη Μπάκα με θέμα “Ανθρώπινες ιστορίες. Ισότητα στη ζωή, την κοινωνία και την εκπαίδευση” προσκαλεί η Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας, η οποία θα φιλοξενηθεί από 2 έως 11 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές μετακινήσεις των ανθρώπων είναι μια πραγματικότητα, με ιστορικές αναφορές στο παρελθόν, στο παρόν αλλά και στο μέλλον. Δεν είναι ένα ζήτημα που μπορούμε να το χειριστούμε «σαν ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί» ή μια «πληγή που χρειάζεται θεραπεία» αλλά ένα φαινόμενο με μακρά επίδραση στις κοινωνίες μας, για χιλιάδες χρόνια, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Στην έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Paris VIII το Νοέμβριο του 2022, και στη συνέχεια στη Μυτιλήνη, τη Χίο και την Konstanz της Γερμανίας, παρουσιάζονται «ανθρώπινες πορείες» προσφύγων που έφτασαν την τελευταία δεκαετία στη Λέσβο, ανθρώπων με όνειρο να ενταχθούν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ιδιαιτέρα παιδιών και γυναικών, που είναι περισσότερο ευάλωτοι/ες σε σωματικούς και ψυχολογικούς κινδύνους. Ο Μιχάλης Μπάκας γεννήθηκε στην Καλαμάτα και από το 1991 ζει στη Μυτιλήνη. Είναι ενεργό μέλος της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης και ασχολείται φωτογραφικά κυρίως με κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, καθώς και με το προσφυγικό. Φωτογραφίες του έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κι έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή στις 7.30 μ.μ..