Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2023 21:30

«Βατράχια» του Αριστοφάνη τον Αύγουστο στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Γνωστοί για τις ατμοσφαιρικές τους παραστάσεις, η Εφη Μπίρμπα και ο Αρης Σερβετάλης θα παρουσιάσουν τη νέα τους παράσταση «Βατράχια» του Αριστοφάνη τη Δευτέρα 21 Αυγούστου στο θέατρο του Κάστρου Καλαμάτας.

Πρόκειται για μια σύγχρονη διασκευή της αγαπημένης αριστοφανικής κωμωδίας, η οποία πραγματεύεται την αξία της ποίησης και της τέχνης στην κοινωνία. Στη μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία, που περιλαμβάνει και το Επιδαύριο σκηνοθετικό της βάπτισμα, η Έφη Μπίρμπα παραδίδει μια κωμωδία με DNA τραγωδίας σε μετάφραση του Κωνσταντίνου Μπλάθρα, διασκευή σε συνεργασία με τους Κωνσταντίνο Μπλάθρα και Άρη Σερβετάλη και μουσική του Constantine Skourlis. Τη διανομή συμπληρώνει μια εξαιρετική ομάδα ερμηνευτών: Άρης Σερβετάλης, Μιχάλης Σαράντης, Αργύρης Ξάφης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μαίρη Μηνά, Έκτορας Λιάτσος, Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Νάνσυ Μπούκλη και Κυριάκος Σαλής.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η Αθήνα διανύει μια βαθιά πολιτική και πνευματική κρίση, κρίση θεσμών και αξιών. Στην άνυδρη και δυσοίωνη πραγματικότητα της πόλης, ο Διόνυσος, πατέρας κι εμπνευστής του θεάτρου, ξεκινά το ταξίδι στον Κάτω Κόσμο για να φέρει πίσω τον σπόρο της αναγέννησης, την ποίηση, ώστε να σώσει τον κόσμο που καταρρέει. Με συνοδοιπόρους τον Ξανθία και τον θόρυβο των βατράχων, μέσα από αλλεπάλληλες κωμικές και παράδοξες συναντήσεις φτάνει στον Άδη για να αναστήσει τον Ποιητή. Εκείνον που μπορεί ν’ αναμετρηθεί με την επερχόμενη καταστροφή. Από τις ρωγμές της ατόφιας κωμικότητας του έργου εκφύονται αδυναμίες ζώντων και τεθνεώτων και ανακινούνται τα δύσοσμα νερά της πραγματικότητας. Με όραμα την μεγάλη ιδέα της σωτηρίας της κόσμου, η κάθοδος του Διονύσου στον Άδη γίνεται ταυτόχρονα κατάβαση στον ίδιο τον μηχανισμό του θεάτρου. Στα ίχνη του Διονύσου, η παράσταση ζητά να φτάσει με τη σειρά της στον πυρήνα της θεατρικής δημιουργίας με οδοδείκτη τον υπέροχο αριστοφανικό εξπρεσιονισμό.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μπλάθρας, Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία: Έφη Μπίρμπα, Διασκευή: Έφη Μπίρμπα, Άρης Σερβετάλης, Κωνσταντίνος Μπλάθρας, Μουσική: Constantine Skourlis, Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Καρβέλας, Κοστούμια: Έφη Μπίρμπα, Βασιλεία Ροζάνα, Επιμέλεια κίνησης: Μιχάλης Θεοφάνους, Βοηθός σκηνοθέτιδας-καλλιτεχνική συνεργάτις: Δάφνη Αντωνιάδου, Βοηθός σκηνογράφου-καλλιτεχνική συνεργάτις: Βάσια Λύρη, Βοηθός ενδυματολόγων-καλλιτεχνικός συνεργάτης: Αλέξανδρος Γαρνάβος, Σύμβουλος ήχου: Νικόλας Καζάζης, Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης, Γραφείο Τύπου – Επικοινωνία: Μαρία Τσολάκη, Social Media-Διαφήμιση: Renegade Media / Βασίλης Ζαρκαδούλας, Παραγωγή: Χώρος Τέχνης. Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στο viva.gr.