Τρίτη, 08 Αυγούστου 2023 09:03

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευ. Μηλίτση για την πλατεία Υπαπαντής: Γραφειοκρατικά ζητήματα μπλοκάρουν την ανασκαφή

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευ. Μηλίτση για την πλατεία Υπαπαντής: Γραφειοκρατικά ζητήματα μπλοκάρουν την ανασκαφή

 

Σε γραφειοκρατικά ζητήματα έχει μπλέξει η συνέχιση της ανασκαφής των αρχαίων στην πλατεία Υπαπαντής, στην Καλαμάτα και ειδικότερα στην οδό μητροπολίτη Χρυσοστόμου Θέμελη.

“Περιμένουμε την υπογραφή της παράτασης της προγραμματικής σύμβασης”, επεσήμανε στην “Ε” η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση, ενημερώνοντας για τους λόγους που δεν έχει επανεκκινήσει η ανασκαφή. Παράταση που έχει καθοριστεί έως τις 6 Μαρτίου 2025. Η προϊσταμένη παρατήρησε ότι εγκαίρως είχαν ειδοποιήσει και ζητήσει και την παράταση και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, για να γίνουν οι ανασκαφικές εργασίες στη Χρ. Θέμελη, καθώς θα πρέπει να κλείσει ο δρόμος. Και σημείωσε πως περιμένουν εδώ και 2 μήνες.

Η κ. Μηλίτση εξήγησε ότι “χρειαζόμαστε την παράταση και για σκάψουμε και για αναθέσουμε και να προχωρήσουμε τη μελέτη ανάδειξης των αρχαίων”. Διευκρίνισε πως η μελέτη θα περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του χώρου με τα αρχαία στο ΝΑ τμήμα της πλατείας, τη διαχείριση των ομβρίων και την προστασία του χώρου απ’ αυτά, την περίφραξη και την πρόσβαση του κόσμου.

“Χωρίς σύμβαση είμαστε με δεμένα χέρια”, ξεκαθάρισε η προϊσταμένη και υπογράμμισε ότι οι εργασίες θα πρέπει να γίνουν με γρήγορους ρυθμούς, καθώς οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν ισχύ για 2 μήνες.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στις 15 Μαΐου ενέκρινε την παράταση της προγραμματικής σύμβασης (υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Πελοποννήσου και δήμου) για την ανασκαφή των αρχαίων στην πλατεία Υπαπαντής έως τις 6 Μαρτίου 2025, ενώ στις 14 Φεβρουαρίου η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου είχε εγκρίνει τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη και την αμφίδρομη κυκλοφορία στην Μητροπολίτου Μελετίου και την Φάριος, για να συνεχιστούν οι ανασκαφικές εργασίες.

 

ΑΡΓΗΣΑΝ ΟΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Στην εισήγησή της για την παράταση της προγραμματικής σύμβασης, σε εκείνη τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, αφού έκανε λόγο για ανάγκη που προέκυψε “για την εκτέλεση επιπλέον εργασιών που αυξάνουν το φυσικό αντικείμενο του έργου”, σημείωνε: “Επιπλέον, δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών στο νότιο τμήμα της πλατείας, εφόσον κατά το φθινόπωρο του έτους 2022 δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την εφαρμογή των απαραίτητων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ώστε να ερευνηθούν τα αρχαία οικοδομικά λείψανα κάτω από το οδόστρωμα της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη. Εκκρεμεί επίσης η ολοκλήρωση των λοιπών εργασιών για την τεκμηρίωση, την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στη ΝΑ γωνία της πλατείας Υπαπαντής. Για τις ανάγκες του έργου η αρχική προγραμματική σύμβαση έλαβε παράταση για χρονικό διάστημα 6 μηνών, με τροποποίηση του άρθρου 4 αυτής, ώστε να ισχύει μέχρι την 07.03.2023. Λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώθηκαν για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου, κρίνεται σκόπιμη η περαιτέρω συνέχεια του ανασκαφικού έργου και των εργασιών τεκμηρίωσης, προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων στα νότια της πλατείας Υπαπαντής. Επομένως, κρίνεται απαραίτητη η παράταση του χρονοδιαγράμματος του έργου μέχρι και 24 μήνες μετά τη λήξη ισχύος της ενεργής προγραμματικής σύμβασης, όπως έχει τροποποιηθεί”.

* Στην ίδια συνεδρίαση της 15ης Μαΐου, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Βασίλη Τζαμουράνη γιατί είναι ανενεργή η ανασκαφή εδώ και καιρό και γιατί δεν έγιναν έγκαιρα οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Χρυσοστόμου Θέμελη για να προχωρήσουν οι ανασκαφικές εργασίες, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είχε επιρρίψει ευθύνες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας που καθυστέρησε να απαντήσει στο ζήτημα ανανέωσης της προγραμματικής σύμβασης.

Ο δήμαρχος είχε αναφέρει ότι ο Δήμος Καλαμάτας χρηματοδοτεί και την ανασκαφή και την ανάδειξη και πρόσθεσε πως “δίνουμε μεγάλη παράταση για να ολοκληρωθεί το έργο”.

Γ.Σ.