Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2023 08:25

Μαρία Κάλλας: Η φωνή που μάγεψε την ανθρωπότητα με καταγωγή από το Νιοχώρι Οιχαλίας

 

Επιμέλεια - Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

La Divina. Η θεϊκή. Έτσι «βάφτισαν» την Μαρία Κάλλας τα εκατομμύρια των πιστών φίλων και θαυμαστών της, σε ολόκληρο τον πλανήτη και φέτος, στις 2 Δεκεμβρίου 2023, συμπληρώνονται ακριβώς 100 χρόνια από τη γέννησή της.

Το σχολικό λεύκωμα της μικρής Μαρίας, που αργότερα, έμελε να μαγέψει την οικουμένη, όχι μόνο με τις ερμηνείες της, αλλά και με τις υποκριτικές της ικανότητες, είναι ένα από τα πολύτιμα κειμήλια του Μουσείου «Μαρία Κάλλας», που άνοιξε τις πόρτες του, σ' ένα σύγχρονο και προσβάσιμο χώρο στην καρδιά της Αθήνας. Ο νέος πολιτιστικός χώρος εστιάζει σε μια βιωματική εμπειρία, που αφυπνίζει την αγάπη των επισκεπτών για τη Μαρία Κάλλας και στη συνέχεια τους ωθεί να ανακαλύψουν τις διαφορετικές πτυχές της καριέρας και της ζωής της.

 

Δείτε επίσης:  Η γέννηση, οι σπουδές και η καθιέρωση της σπουδαίας σοπράνο

 

Αναμνηστικό σχολικό βιβλιαράκι της «Mary Anna Callas» (μετέπειτα Μαριάννα Καλογεροπούλου και, τελικά, Μαρία Κάλλας). Χρονολογείται στις 28 Ιανουαρίου 1937, λίγους μήνες πριν την αναχώρησή της από τις ΗΠΑ για την Αθήνα τον Μάιο του 1937. Ως αναγράφεται, το σχολείο της ήταν το 189ο Δημόσιο Σχολείο Μανχάταν.

 

Ιστορία

Το 2000, ο Δήμος Αθηναίων συμμετείχε σε δημοπρασία προσωπικών αντικειμένων της Κάλλας, εγκαινιάζοντας έτσι μια συλλογή με θέμα την υψίφωνο, και έχοντας ως αρχική προοπτική τη δημιουργία σχετικής έκθεσης στο πλαίσιο των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το 2010, ο δήμος αγόρασε ένα τριώροφο νεοκλασικό κτίριο του Μεσοπολέμου στην οδό Μητροπόλεως 44, έναντι 7 εκατ. ευρώ. Τρία χρόνια αργότερα, ένα προηγούμενο σχέδιο για τη στέγαση θεατρικού μουσείου στο κτίριο απέτυχε και έτσι γεννήθηκε η ιδέα για τη μεταφορά της συλλογής Κάλλας εκεί. Η σχετική μουσειολογική μελέτη των Ερατώ Κουτσουδάκη, Ανδρομάχης Γαζή και Αλέξανδρου Χαρκιολάκη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2014. Τελικά, το Μουσείο Μαρίας Κάλλας εγκαινιάστηκε μια δεκαετία αργότερα, την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023. Για την περίοδο 2023-2028, η διοίκησή του ανατέθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.

 

Συλλογές

Εντυπωσιακά φορέματα και μοναδικά αξεσουάρ από τη σκηνή και τη ζωή της, βιβλία και παρτιτούρες με σημειώσεις της, φωτογραφίες και προσωπογραφίες της, εννέα τιμητικά μετάλλια και δίπλωμα του 1961 από τον Δήμο Αθηναίων και πολλά άλλα σπάνια ιστορικά αντικείμενα, έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν, όσοι επισκεφτούν το Μουσείο, στο πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο της οδού Μητροπόλεως 44. Τα αντικείμενα αυτά αποτελούν μια ξεχωριστή δωρεά, από το ζεύγος Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού και την προσωπική τους συλλογή, μια συλλογή αφιερωμένη στο Δήμο Αθηναίων και όσους αγάπησαν την θρυλική ιέρεια της όπερας και τις αξεπέραστες ερμηνείες της. Σύμφωνα με μία εκ των σχεδιαστών του μουσείου, αρχιτέκτονα και μουσειολόγο Ερατώ Κουτσουδάκη, η συλλογή του μουσείου δεν είναι το ισχυρότερο πλεονέκτημά του· οι εκθέσεις του σχεδιάστηκαν με βάση την προσωπικότητα της Κάλλας, και συμπεριλαμβάνουν την τραγουδιστική φωνή της αλλά και συνεντεύξεις της.

 

   

Μέρος της συλλογής που εκτίθεται στο Μουσείο «Μαρία Κάλλας» στην Αθήνα (1, 2)

1: Από τα αριστερά προς τα δεξιά: κοστούμι για τη "Νόρμα" του 1960 στην Επίδαυρο, περούκα για τη "Μήδεια" στην Επίδαυρο το 1961 και σπάνια έκδοση αποσπασμάτων μουσικών κειμένων του έργου από το 1909, κοστούμι για τη "Νόρμα" του 1960 στην Επίδαυρο και ράβδος βαδίσματος-θύρσος από την "Τόσκα" στη Γένοβα τον Μάρτιο του 1954.

2: Συλλογή δερματόδετων παρτιτούρων της Μαρίας Κάλλας. Οι παρτιτούρες είναι του τύπου «σπαρτίτο» (spartito), συνιστούν, δηλαδή, διασκευές των οπερατικών έργων για πιάνο και φωνή, βάσει των οποίων γίνεται η μελέτη της εκάστοτε όπερας από τους μονωδούς.

 

 

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ "ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ"

Ωράριο λειτουργίας

1η Απριλίου–31η Οκτωβρίου

Τρίτη–Κυριακή: 10 π.μ.-8 μ.μ.

Παρασκευή: 10 π.μ.-10 μ.μ.

1η Νοεμβρίου–31η Μαρτίου

Τρίτη–Κυριακή: 10 π.μ.-6 μ.μ.

Παρασκευή: 10 π.μ.-9 μ.μ.

Κλειστά τις Δευτέρες, 25 & 26/12, 1 /1

Κλειστά Κυριακή & Δευτέρα του Πάσχα

Δωρεάν είσοδος στις 2/12, στις 18/05 και στις 25/09, Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Εισιτήρια στο more.com και στα ταμείο του Μουσείου.

*Το Μουσείο είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ.

Τιμή εισιτηρίου

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 10€

ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 7€, 3€

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ: 2 ενήλικες + 2 παιδιά (άνω των 6 ετών) 22€

Ελεύθερη είσοδος

Παιδιά έως 6 ετών, ΑμεΑ + συνοδός, Μέλη του ICOM, Πρόσφυγες, Χορηγοί, Δωρητές.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ: +4 €/άτομο απαραίτητη κράτηση στο 210 44 04 204

ΟΜΑΔΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 8€/άτομο για 10+ άτομα κράτηση στο 210 44 04 204

Διεύθυνση: Μητροπόλεως 44, 105 63, Αθήνα – τηλ. 210 44 04 204, info@mariacallasmuseum.gr.

 

 

 

 

«Μαίρη, Μαριάνα, Μαρία - Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας»

ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ "ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ" ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

Στις 2 Δεκεμβρίου 2023, ημέρα που συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, θα κάνει πρεμιέρα στην Αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" ένα νέο ντοκιμαντέρ για την κορυφαία υψίφωνο του 20ού αιώνα, η οποία έκανε τα πρώτα σημαντικά βήματα της σταδιοδρομίας της στην Ελλάδα. Το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λούρα, μια συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την εταιρεία παραγωγής ESCAPE, εστιάζει στα χρόνια κατά τα οποία έλαβε την καλλιτεχνική της μόρφωση και ερμήνευσε τους πρώτους της ρόλους στη Λυρική Σκηνή (1937-1945), καθώς επίσης και στις τρεις μεταγενέστερες εμφανίσεις της στο Ηρώδειο (1957) με το Φεστιβάλ Αθηνών και στην Επίδαυρο (1960 και 1961) με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Από το 1937 που φθάνει στην Ελλάδα στην ηλικία των 14 ετών, η Μαίρη Καλογεροπούλου ξεκινά μαθήματα τραγουδιού στο Εθνικό Ωδείο με δασκάλα τη Μαρία Τριβέλλα. Ήδη το 1938 κάνει την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός στις ετήσιες επιδείξεις του Ωδείου. Το 1939 ανοίγει ο πιο σημαντικός κύκλος των σπουδών της, καθώς ξεκινά στο Ωδείο Αθηνών με δασκάλα τη θρυλική Ισπανίδα υψίφωνο Ελβίρα ντε Ιντάλγκο.

Έναν χρόνο αργότερα η Ιντάλγκο προτείνει στον Κωστή Μπαστιά, διευθυντή της Λυρικής Σκηνής και του Εθνικού (τότε Βασιλικού) Θεάτρου, να προσλάβει την Καλογεροπούλου στη Λυρική ως χορωδό προκειμένου να έχει τους αναγκαίους πόρους για να συνεχίσει τη μελέτη της. Το πρώτο της συμβόλαιο με τη Λυρική έχει ημερομηνία 20 Ιουνίου 1940 και η 17χρονη υψίφωνος υπογράφει ως Μαριάνα Καλογεροπούλου. Από το 1940 έως και το 1945 (που θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη), μέσα στη σκοτεινή εποχή του πολέμου, η Καλογεροπούλου δοκιμάζεται στους πρώτους μεγάλους ρόλους της. Παρά τις δύσκολες σχέσεις με τη μητέρα της, τον ανταγωνισμό που αντιμετώπισε από μερίδα συναδέλφων της και τις αδικίες που υπέστη μετά την αποχώρηση των Γερμανών, η Μαρία Καλογεροπούλου αναχωρεί τον Σεπτέμβριο του 1945 ως μια έτοιμη πρωταγωνίστρια ευρέως γνωστή στους φίλους της Λυρικής στην Αθήνα, με στέρεη εκπαίδευση και μεγάλη σκηνική εμπειρία. Δεν είναι τυχαίο ότι, λίγους μήνες αργότερα, μετά από ακρόαση η Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης τής προτείνει το πρώτο της συμβόλαιο. Το 1957 η Μαρία Μενεγκίνι-Κάλλας επιστρέφει στην Αθήνα για να ανοίξει το Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο, όμως γίνεται αντικείμενο μιας ντροπιαστικής επίθεσης από το δημοσιογραφικό και πολιτικό κατεστημένο της εποχής. Το 1960, ως Μαρία Κάλλας πλέον, μετά από πρόσκληση του Κωστή Μπαστιά, ερμηνεύει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου τη Νόρμα του Μπελλίνι και την επόμενη χρονιά τη Μήδεια του Κερουμπίνι.

Μέσα από αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις συναδέλφων της, ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα, αλλά και από μεταγενέστερες συνεντεύξεις της ίδιας της Κάλλας, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να συγκεντρώσει από κάθε δυνατή πηγή θραύσματα πληροφοριών και τα στοιχεία εκείνα που θα τεκμηριώσουν, θα διηγηθούν και θα φωτίσουν την πιο άγνωστη –αλλά και ταυτόχρονα τόσο καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία της– περίοδο της ζωής της Κάλλας, η οποία έχει υποβαθμιστεί ή ακόμα και αγνοηθεί στις δεκάδες απόπειρες βιογραφίας της.

Προβολή: 2 Δεκεμβρίου 2023, στις 6.30 μ.μ. Αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ. Κόστος εισητηρίου 10€.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιάννης Χριστόπουλος (τενόρος): «Η όπερα δίνει την απόλυτη έκφραση στον σκηνίτη»

Χριστίνα Πουλίτση (σοπράνο): «Η όπερα χρειάζεται να επανανακαλύψει τον εαυτό της»

 

Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΙΜΑ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ

● Γκαλά όπερας στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Eκδήλωση – αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας διοργανώνει σήμερα Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας». Μία μουσική σύμπραξη τριών διακεκριμένων μουσικών με λαμπρή σταδιοδρομία στο μουσικό στίβο, του τενόρου Γιάννη Χριστόπουλου, της σοπράνο Χριστίνας Πουλίτση, του μαέστρου Γιώργου Πέτρου και της εξαίρετης Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ - η οποία θεωρείται από τα πιο δυναμικά, άρτια και δραστήρια συμφωνικά συγκροτήματα της Ελλάδας όπου θα περιλαμβάνει άριες από όπερες που τραγούδησε η ίδια, περίφημες άριες και ντουέτα από το μπελ κάντο της ιταλικής όπερας.

● "Μαρία Κάλλας - Η έκθεση” στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Αφιερωματική έκθεση για τη Μαρία Κάλλας στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Εως τις 2 Δεκεμβρίου, γενέθλια ημέρα της Άννας - Μαρίας - Καικιλίας - Σοφίας Καλογεροπούλου, με καταγωγή από το Νιοχώρι Οιχαλίας. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ κατά τη διάρκεια της έκθεσης που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι προγραμματισμένες διάφορες εκδηλώσεις. Δευτέρα ως Παρασκευή 10 π.μ.-2 μ.μ και Τετάρτη 6 μ.μ.-8 μ.μ.