Κυριακή, 05 Νοεμβρίου 2023 08:11

Η σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση στην «Ε»: «Η όπερα χρειάζεται να επανανακαλύψει τον εαυτό της»

Η σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση στην «Ε»: «Η όπερα χρειάζεται να επανανακαλύψει τον εαυτό της»

 

Η Χριστίνα Πουλίτση είναι μία από πιο καταξιωμένες σοπράνο της εποχής μας, με κορυφαίες συνεργασίες με σπουδαίους μαέστρους, διάσημες ορχήστρες, σκηνοθέτες αλλά και ερμηνευτές.

Εμφανίζεται το ερχόμενο Σάββατο, μαζί με τον τενόρο Γιάννη Χριστόπουλο και τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Πέτρου, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, στις 8 μ.μ. στο γκαλά όπερας που διοργανώνεται από τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας» για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας.

"Εχω την τύχη η φωνή μου να είναι κατάλληλη για ένα ρεπερτόριο για το οποίο τρέφω μεγάλη αγάπη, το bel canto. Μεγάλο μέρος αυτού του ρεπερτορίου το σφράγισε με την ερμηνεία της η Μαρία Κάλλας, η οποία και λειτουργεί ως πρότυπο και έμπνευση για μένα", λέει μιλώντας στην «Ε» η διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα ερμηνεύτρια.

Μέσω της συγκεκριμένης εκδήλωσης, που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, η Χριστίνα Πουλίτση και ο Γιάννης Χριστόπουλος θα ερμηνεύσουν περίφημες άριες και ντουέτα από το μπελ κάντο της ιταλικής όπερας, όπου μεταξύ αυτών θα ακουστούν αποσπάσματα, όπως, η άρια "Bel raggio lusinghier" από την όπερα "Semiramide", G. Rossini,  η άρια "Ah! si, ben mio" από την όπερα "Il Trovatore" του G. Verdi, οι άριες "E΄ strano ... Sempre libera", “Lunge da lei... Dei miei bollenti spiriti", και το ντουέτο “Parigi o cara” από την όπερα "La Traviata", του G. Verdi, η άρια "Qui la voce ... Vien, diletto" από την όπερα "I Puritani, V. Bellini", η άρια "Una furtiva lagrima" από την όπερα "Εlisir d’amore", του G. Donizetti, το ντουέτο "Verranno a te sull' aure" από την όπερα "Lucia di Lammermoor", του G. Donizetti. Ενα θαυμάσιο πρόγραμμα που επαινεί την ανθρώπινη, λυρική μουσική. Η προπώληση εισιτηρίων θα γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας από τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου μέχρι και την Πέμπτη 9 του μήνα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος στην "Ε": «Η όπερα δίνει την απόλυτη έκφραση στον σκηνίτη»

 

Συνέντευξη – παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

Πότε ξεκινά η αγάπη σας για τη μουσική;

Μεγάλωσα σε μία οικογένεια που μου καλλιέργησε από μικρή ηλικία την αγάπη για τη μουσική. Το τραγούδι αποτέλεσε για μένα μία φυσική έκφραση από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Σε ηλικία τεσσάρων ετών παρακολούθησα το σύστημα μουσικοκινητικής του Κ. Ορφ, όπου και μέσα από το παιχνίδι έμαθα να αγαπώ τη μουσική. 

 

Τι είναι η Μαρία Κάλλας για εσάς προσωπικά και πώς έχει επηρεάσει την καριέρα σας ως τραγουδίστρια όπερας;

Η Μαρία Κάλλας είναι μία καλλιτέχνιδα η οποία σφράγισε με την ερμηνεία της πολλές από τις ηρωίδες της Οπερας, έφερε στην επιφάνεια ξεχασμένα έργα του belcanto τα οποία παίζονται μέχρι και σήμερα, καθώς εδραίωσε τον ρόλο της γυναίκας στον χώρο της Όπερας, ερμηνευτικά και επαγγελματικά. Την θαυμάζω για τις αξεπέραστες ερμηνείες της, τον επαγγελματισμό της, τον σεβασμό στην τέχνη και τους συνθέτες, καθώς και την ειλικρίνεια της. Είναι από τους λίγους καλλιτέχνες που όταν βρίσκονταν στη σκηνή είχαν το θάρρος να παρουσιάζονται ψυχικά γυμνοί - ουσιαστικά όσα κοστούμια και αν φορούσαν, όσο make-up και αν είχαν. Αυτό είναι κάτι που πραγματικά το θαυμάζω.

 

Η όπερα είναι γνωστή για τη συναισθηματική της ένταση. Πώς προετοιμάζεστε ώστε να μεταδίδετε τα βαθιά συναισθήματα και τις ιστορίες μέσω της μουσικής την ώρα της παράστασης;

Η προετοιμασία είναι χρόνια και αδιάκοπη. Κάθε καλλιτέχνης οφείλει να δουλεύει βαθιά με τον εαυτό του έτσι ώστε να φτάνει όσο πιο κοντά γίνεται στην αλήθεια του. Το κοινό εκτιμά το αληθινό συναίσθημα. Πρόκειται για ένα δρόμο προς την καθαρότητα της ψυχής. Όσο πιο λευκός είναι ο καμβάς τόσο πιο όμορφες ζωγραφιές μπορείς να ζωγραφίσεις. Αυτό προσπαθώ να κάνω και εγώ.

 

Υπάρχουν συγκεκριμένοι ρόλοι ή όπερες που συνδέονται στενά με τη Μαρία Κάλλας που είχατε το προνόμιο να ερμηνεύσετε και αν ναι πώς τους προσεγγίζετε διαφορετικά;

Έχω την τύχη η φωνή μου να είναι κατάλληλη για ένα ρεπερτόριο για το οποίο τρέφω μεγάλη αγάπη, το μπελ καντο. Μεγάλο μέρος αυτού του ρεπερτορίου το σφράγισε με την ερμηνεία της η Μαρία Κάλλας, η οποία φυσικά και λειτουργεί ως πρότυπο και έμπνευση για μένα. Ωστόσο πιστεύω πως ο κάθε άνθρωπος, ακόμα περισσότερο ο κάθε καλλιτέχνης είναι μοναδικός και διαφορετικός. Το να προσπαθεί κανείς να μιμηθεί κάποιον άλλον οδηγεί στο να γίνει η καρικατούρα του εαυτού του. Θεωρώ πως ακόμα πιο αξιόλογη επένδυση είναι το να ανακαλύψεις τη μοναδικότητα σου και να την προσφέρεις άπλετα στο κοινό σου. Αυτό είναι και κάτι το οποίο θα σε κάνει και αναντικατάστατο.

 

Με ποιο τρόπο ισορροπείτε τις παραδοσιακές πτυχές της όπερας με την ανάγκη να φέρετε καινούργιες ερμηνείες στη σκηνή για το σύγχρονο κοινό;

Φάρος μου όπως σας είπα και πριν είναι η αλήθεια. Είναι πολύ γενναίο να στέκεται κάνεις μπροστά σε χιλιάδες κόσμο χωρίς κανένα φίλτρο, εγωισμού, φόβου ή φιλοδοξίας. Να στέκεται αληθινός, χωρίς καμιά πανοπλία. Αυτό θεωρώ είναι κάτι που λείπει πολύ στις μέρες μας. Θεωρώ πως η όπερα χρειάζεται να επανανακαλύψει τον εαυτό της, όχι όμως με το να φέρει το σύγχρονο και το μοντέρνο ως ξένο σώμα, αλλά με το να μπει ακόμα πιο βαθιά στην ουσία και την αλήθεια της, κάτι το οποίο θα είναι διαχρονικό και σύγχρονο σε κάθε εποχή.

 

Τι θα ακούσουμε σε αυτή την ιδιαίτερη μουσική βραδιά στο Μέγαρο Χορού στην Καλαμάτα; 

Αυτή η συναυλία, που διοργανώνεται από τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας», είναι αφιερωμένη στο μπελ κάντο της ιταλικής μουσικής.

Μαζί με τον τενόρο Γιάννη Χριστόπουλο και τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, θα σας παρουσιάσουμε μερικές από τις πιο γνωστές άριες και ντουέτι του ιταλικού ρεπερτορίου.

 

Αν είχατε την ευκαιρία να παίξετε δίπλα στη Μαρία Κάλλας στην ακμή της, ποιο ρόλο ή όπερα θα επιλέγατε να μοιραστείτε στη σκηνή μαζί της και γιατί;

Θα ήθελα πολύ να παρακολουθήσω τις πρόβες και τις παραστάσεις της σε πολλές από τις όπερες, τις οποίες ερμηνεύω και εγώ όπως η Βιολέτα, η Λουτσία, η Ελβίρα, η Αμίνα και πολλές άλλες.

 

Πώς συνδέεστε με το ακροατήριο και κάνετε τις ιστορίες που παρουσιάζετε στη σκηνή να αντηχούν σε αυτό;

Μία παράσταση ή συναυλία όπερας αποτελεί μία εμπειρία και για το κοινό αλλά και για τον καλλιτέχνη αμφίδρομη. Το κοινό δε δέχεται παθητικά τα μηνύματα του καλλιτέχνη, αλλά συμμετέχει σε μία διαδικασία δούναι και λαβείν. Ο ρόλος του είναι να βρίσκεται εκεί με ανοιχτή την καρδιά και ανοιχτό το μυαλό, να δώσει το χέρι του στον καλλιτέχνη και να αφεθεί σε νέες συγκινήσεις. Οι καλλιτέχνες πάλι διαθέτοντας την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τη ζωή με έναν διαφορετικό τρόπο, μέσα από την τέχνη τους γίνονται το ερέθισμα ώστε να πάρει η ψυχή του κάθε ανθρώπου αυτό που έχει ανάγκη. Αυτή λοιπόν η σύνδεση είναι που με συγκινεί σε κάθε παράσταση και όπου κάθε φορά είναι διαφορετική.

 

Υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς ή ρόλοι για τους οποίους η Μαρία Κάλλας λειτουργεί ως έμπνευση ή σημείο αναφοράς σας;

Κάθε φορά που είναι να ερμηνεύσω έναν ρόλο Bel Canto δεν παραλείπω ποτέ να ακούσω την ερμηνεία της Μαρίας Κάλλας. Από εκεί αντλώ έμπνευση στο να δημιουργήσω την δική μου ερμηνεία και μαθαίνω πολλά. 

 

Θα θέλατε να μας πείτε για τυχόν ανερχόμενα projects ή παραστάσεις που αναμένετε με ενθουσιασμό;

Αναμένω με ενθουσιασμό την πρώτη μου επίσημη ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση τις συνεργασίας μου με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Τζιαναντρέα Νοσέντα στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2024. Τον Δεκέμβριο θα βρίσκομαι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε τρεις ξεχωριστές συναυλίες ερμηνεύοντας Μότσαρτ και Στράους. Τον Ιανουάριο θα ερμηνεύσω στην Αθήνα στο θέατρο Ολύμπια στην αίθουσα Μαρία Κάλλας άριες από το γαλλικό ρεπερτόριο. Επίσης, υπάρχουν πολλές συνεργασίες για την επόμενη σεζόν, τις οποίες ακόμα δεν μπορώ να αποκαλύψω.

 

Η Χριστίνα Πουλίτση, σοπράνο, είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος των διπλωμάτων Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας, Διπλωματούχος Λυρικού Τραγουδιού με Άριστα Παμψηφεί, ενώ ως υπότροφος «Μαρία Κάλλας» και «Αλεξάνδρα Τριάντη» απέκτησε Mάστερ Τεχνών στην Όπερα από το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου.   

Έχει καθιερωθεί ήδη σε μερικά από τα πιο σπουδαία θέατρα του κόσμου. Παρόλο που συγκαταλέγεται στις καλύτερες παγκοσμίως ερμηνεύτριες της Βασίλισσας της νύχτας στον Μαγικό Αυλό του Β.Α. Μότσαρτ, έναν ρόλο τον οποίο έχει ερμηνεύσει σε πάνω από 260 παραστάσεις και 16 διαφορετικές παραγωγές στα πιο σπουδαία θέατρα σε όλον τον κόσμο, όπως την Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, το θέατρο Μπολσόι στη Μόσχα, την Όπερα της Ρώμης, το Εθνικό Θέατρο του Τόκυο, το Σιάτλ, τη Βαρκελώνη, το Παρίσι, το Βερολίνο, τη Δρέσδη, τη Μπολόνια, την Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και πολλά άλλα, οι συνεργασίες της με μαέστρους όπως ο Ζούμπιν Μέτα και ο Τζιαναντρέα Νοζέντα έχουν διευρύνει το ρεπερτόριό της. 

Έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με τον διάσημο Μαέστρο Ζούμπιν Μέτα, τον οποίο και θεωρεί μέντορά της- και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Ισραήλ, ενώ υπό τη διεύθυνσή του έχει ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Τζίλντα στον Ριγολέττο του Βέρντι στην Όπερα της Φλωρεντίας. Τον ίδιο ρόλο ερμήνευσε στην Εθνική Λυρική Σκηνή το 2013, για τον οποίο και τιμήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών με το βραβείο καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης καλλιτέχνιδας. Έκτοτε τον έχει επαναλάβει το 2017 και το 2022 στην καινούρια παραγωγή της Κατερίνας Ευαγγελάτου στο Ηρώδειο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, στο Ντίσελντορφ κ.α.

Με το Μαέστρο Τζ.Νοζέντα έχει ερμηνεύσει υπό την διεύθυνσή του Κονστάντσε από την «Απαγωγή απ’ το Σεράι» του Β.Α.Μότσαρτ στο Ισραήλ, τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο Αηδόνι του Ι. Στραβίνσκι, στο Φεστιβάλ της Στρέζα, ενώ έχουν κάνει μαζί περιοδεία στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Η συνεργασία τους κορυφώνεται με την ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση των Κάρμινα Μπουράνα  το 2024 στο Λονδίνο με την Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου.

Η φωνή κι ερμηνεία της Χριστίνας Πουλίτση αναδείχθηκε και καθιερώθηκε στον χώρο του bel canto μέσα από τους εμβληματικούς ρόλους της Λουτσία ντι Λάμερμουρ του Γκ. Ντονιτσέτι, τον οποίο ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία στην πρώτη συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Βασιλική Όπερα του Λονδίνου σε σκηνοθεσία της Κέιτι Μίτσελ και της Βιολέτα Βαλερί στην Τραβιάτα του Τζ. Βέρντι  στην Κρατική Όπερα του Αμβούργου.  Έχει, επίσης,  ερμηνεύσει την Υπνοβάτιδα του Β. Μπελίνι και Μανόν του Ζ. Μασνέ στην ΕΛΣ, Κοντέσσα ντι Φολεβίλ / Το ταξίδι στη Ρεμς στο Φεστιβάλ Ροσσίνι του Πέζαρο, Ιταλίδα τραγουδίστρια στο Καπρίτσιο του Ρ. Στράους, μαζί με τη Ρενέ Φλέμινγκ υπό τον Κ. Τήλεμαν στην Κρατική Όπερα της Δρέσδης, Παμίρα / Η πολιορκία της Κορίνθου, Αδελφή Κονστάνς στους διαλόγους των Καρμελιτών του Φρ. Πουλένκ, Αντέλε, Μουζέτα κ.α., ενώ πρόσφατα ερμήνευσε με πολύ μεγάλη επιτυχία τον ρόλο της Ελβίρας στους Πουριτανούς του Μπελίνι στο θέατρο Ολύμπια στην αίθουσα «Μαρία Κάλλας». Είναι στενή συνεργάτις του διάσημου Αυστραλού σκηνοθέτη Μπάρρη Κόσκυ.  Της έχει απονεμηθεί το Α’ βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό «Νίκο Ντόσταλ» στη Βιέννη.