Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2023 10:08

Ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος στην "Ε": «Η όπερα δίνει την απόλυτη έκφραση στον σκηνίτη»

Ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος στην "Ε": «Η όπερα δίνει την απόλυτη έκφραση στον σκηνίτη»

 

Eκδήλωση – αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας διοργανώνει αύριο Σάββατο στις 8 μ.μ. ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας».

Μία μουσική σύμπραξη τριών διακεκριμένων μουσικών με λαμπρή σταδιοδρομία στο μουσικό στίβο, του τενόρου Γιάννη Χριστόπουλου, της σοπράνο Χριστίνας Πουλίτση, του μαέστρου Γιώργου Πέτρου και της εξαίρετης Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ - η οποία θεωρείται από τα πιο δυναμικά, άρτια και δραστήρια συμφωνικά συγκροτήματα της Ελλάδας-, που θα ερμηνεύσουν περίφημες άριες και ντουέτα από το μπελ κάντο της ιταλικής όπερας.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης αυτής, ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος μιλά στην "Ε" για ένα γκαλά όπερας που συμμετείχε μαζί με τον διεθνούς φήμης Καλαματιανό βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά το 2016 στην Καλαμάτα.

Ο Γιάννης Χριστόπουλος έχει συνεργαστεί πολλές φορές κατά το παρελθόν και με τον Γιώργο Πέτρου και τη Χριστίνα Πουλίτση. "Είναι καλλιτέχνες με διεθνή σταδιοδρομία και άνθρωποι που αγαπούν εξαιρετικά αυτό που κάνουν. Χαίρομαι που δουλεύω ξανά μαζί τους" αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση στην «Ε»: «Η όπερα χρειάζεται να επανανακαλύψει τον εαυτό της»

 

Συνέντευξη – παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

Τι ήταν εκείνο που γέννησε την ιδέα να γίνετε τενόρος; Πώς σας κέρδισε η όπερα;

Δεν είχα ποτέ φανταστεί , ούτε είχα την επιθυμία να γίνω τενόρος. Στην εξέλιξη αυτή, συνέδραμαν η τύχη, οι όποιες ικανότητες μου κι ότι βρέθηκαν κοντά μου άνθρωποι που πίστεψαν σε αυτές. Σίγουρα έπαιξε ρόλο ότι είχα μια έλξη στην τέχνη του ηθοποιού. Το μόνο όμως ήταν η σταθερή ανάγκη μου από μικρή ηλικία να τραγουδώ. Η σχέση μου με την Εκκλησία και την Βυζαντινή Μουσική μου έδωσαν καταπληκτική διέξοδο. Έφηβος αισθάνθηκα την έλξη και για την ηθοποιία αλλά λόγω συστολής δεν επιδίωξα να ασχοληθώ ούτε σε επίπεδο αναγνώρισης. Τελειώνοντας τις σπουδές μου στην Βυζαντινή Μουσική και μετά από την προτροπή ενός πολύ καλού μου φίλου, ήρθα σε επαφή με ανθρώπους του Λυρικού τραγουδιού. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την αρχή της σπουδής μου στο Λυρικό τραγούδι, βρέθηκα στην Χορωδία της Λυρικής. Όταν πάτησα το σανίδι ξύπνησαν μέσα μου όλα όσα είχα, η αγάπη μου για το τραγούδι συναντούσε την έλξη μου για τη σκηνή και το θέατρο. Ένιωσα πληρότητα και πίστη ότι αυτό θέλω να κάνω στη ζωή μου. Έτσι κι αλλιώς η όπερα δίνει την απόλυτη έκφραση στον σκηνίτη, πως να μη σε γοητεύσει;

 

Έχετε συνεργαστεί με όλες τις σημαντικές ορχήστρες της Ελλάδος, έχετε εμφανιστεί σε συναυλίες σε διεθνή και ελληνικά φεστιβάλ και θεατρικές σκηνές (πάρα πολλές για να τις αναφέρω). Πείτε μας πώς νιώθετε κατά τη διάρκεια των εμφανίσεών σας μπροστά στο κοινό; Είναι πιο άνετα στον τραγουδιστικό ή στον υποκριτικό ρόλο;

Η υπόσταση του λυρικού τραγουδιστή είναι διττή. Με το πέρασμα του χρόνου συνειδητοποιώ ότι οι δύο “υποστάσεις” αυτής της τέχνης, η μουσική-λόγος και το θέατρο είναι αδιαίρετες. Το κοινό λειτουργεί επικουρικά στο έργο μας, είτε το καταλαβαίνουμε ή όχι. Μπορώ να υποστηρίξω ότι το κοινό κάθε παράστασης έχει το δικό του χαρακτήρα, τη δική του ενέργεια και το νιώθεις. Αισθάνεσαι τη βαρεμάρα του, την άνεσή του, ακόμα και την απόλυτη παράδοσή του . Όσο λιγότερο “δηλητηριασμένη” είναι η σχέση σκηνής- πλατείας τόσο πιο όμορφα συναισθήματα παράγονται.

 

Είχατε επίσης μια εμπειρία ως πρόεδρος της Ενώσεως Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδος. Τι σας δίδαξε αυτό;

Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία η οποία με ωρίμασε ως νου. Με δίδαξε απ’ όσα ακούω να μην πιστεύω τίποτε  κι απ’ όσα βλέπω να πιστεύω τα μισά. Δύσκολη περίπτωση εμείς οι άνθρωποι.

 

Συμμετείχατε παλιότερα σε ένα γκαλά όπερας στην Καλαμάτα μαζί με τον Δημήτρη Πλατανιά. Τι θυμάστε από εκείνη την εκδήλωση;

Ο Δημήτρης είναι ένας σπουδαίος τραγουδιστής της εποχής του κι όποτε τραγουδάμε μαζί είναι χαρούμενος και γιατί είναι φίλος, αλλά και γιατί είναι ένας τραγουδιστής που σε τραβάει ψηλά. Θυμάμαι τη συναυλία μας στην Καλαμάτα το 2016∙ η πρόσκληση στο πρόσωπο μου ήταν ιδιαιτέρως τιμητική. Θυμάμαι τον ενθουσιασμό του κοινού για εκείνο το κοντσέρτο, όπως θυμάμαι και τη συγκίνηση του Δημήτρη. Είναι τύχη για την πόλη της Καλαμάτας να έχει έναν τόσο όμορφο χώρο και να είναι καλαματιανός ένας καλλιτέχνης του διαμετρήματος του Πλατανιά∙ ενός καλλιτέχνη που δεν ξιπάστηκε από τη λαμπρή του σταδιοδρομία κι έχει την τεράστια αγάπη για τον τόπο του.

 

Τι πρόκειται να παρακολουθήσουμε στην Καλαμάτα;

Η συναυλία θα έχει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα στο οποίο θα ερμηνευτούν πανέμορφα μέρη από όπερες του ιταλικού μπελ κάντο, συνθετών που είναι αθάνατοι: Ροσσίνι, Μπελλίνι, Ντονιτσέττι, Βέρντι. Οι συνθέτες αυτοί παρήγαγαν μουσική που ζητά δεξιοτεχνική επάρκεια σε πολύ ψηλό επίπεδο, ενώ το πιο ουσιαστικό είναι ότι αναφερόμαστε σε μουσική που είναι απολύτως συμβατή με την ψυχοσύνθεση του ελληνικού κοινού.

 

Πώς είναι να δουλεύεις με τη Χριστίνα Πουλίτση και τον Γιώργο Πέτρου;

Με τον Γιώργο Πέτρου και τη Χριστίνα Πουλίτση έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν. Είναι καλλιτέχνες με διεθνή σταδιοδρομία και άνθρωποι που αγαπούν εξαιρετικά αυτό που κάνουν. Χαίρομαι που δουλεύω ξανά μαζί τους, νιώθω ασφάλεια για το αποτέλεσμα χάρις την αξιοσύνη τους και τον επαγγελματισμό τους.

 

Άλλοι μαέστροι, πιανίστες ή σκηνοθέτες που σας εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα;

Δε θα αναφερθώ σε ονόματα, γιατί μπορεί να ξεχάσω κάποιον και δε θα ήταν ευχάριστο για μένα και αγενές για ανθρώπους που με εκτιμούν. Απ' την άλλη, πρέπει να επισημάνω ότι ο τρόπος που ένας επαγγελματίας μουσικός προσεγγίζει τους ανθρώπους του χώρου που δραστηριοποιείται, δεν είναι ίδιος με αυτόν του κοινού. Σίγουρα είναι ευχής έργον να συνεργάζεσαι με ανθρώπους ταλαντούχους. Εμένα με χαροποιεί ο καλλιτέχνης που συνεργαζόμαστε να είναι ευγενής και να μην καταλαμβάνεται από ναρκισσιστικές διαταραχές. Το κλίμα καθορίζει πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε ∙ πολλές φορές το κακό κλίμα αναιρεί το πλούσιο ταλέντο και την αξία.

 

Δισκογραφικά έχετε συνεργαστεί με πολλούς διακεκριμένους καλλιτέχνες μέχρι τώρα. Τι σημαίνει αυτό για εσάς; Ποιος ήταν ο σημαντικότερος για την καριέρα σας ή με ποιον άλλον θα θέλατε να συνεργαστείτε στο μέλλον;

Η συμμετοχή σε ηχογραφήσεις εκτός από την ικανοποίηση που σου δίνει, διότι είναι ένας τρόπος να μείνει το όνομα σου στον χρόνο, σου δίνει επίσης την ευκαιρία να γίνεσαι παράγοντας σοβαρών προσπαθειών, οι οποίες στο κομμάτι της δικής μας μουσικής, συμβάλουν στη διάσωση και διάδοση έργων σημαντικών. Στην πορεία μου είχα την ευτυχία να συνεργαστώ με ανθρώπους οι οποίοι είναι αναντικατάστατοι. Ξέρετε, το «ουδείς αναντικατάστατος» είναι μια μεγάλη ανοησία, η οποία αναιρεί  τη μοναδικότητα του ανθρώπου και αυτός που το πρωτοείπε  δεν είχε ουσιαστικό κριτήριο για την έννοια της ποιότητας στη ζωή. Εύχομαι στον όσο χρόνο δραστηριοποιούμαι να συναντήσω ανθρώπους που σου δίνουν την αίσθηση ότι αυτό που κάνεις είναι κάτι πανέμορφο. Ανθρώπους σαν τον Σπύρο Ευαγγελάτο, τον Βασίλη Παπαβασιλείου τον Κροστόφ Βαρλικόφσκι. 

 

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια; Να περιμένουμε ένα καινούριο album σύντομα; 

Οι δισκογραφικές εταιρείες δεν ενδιαφέρονται για αυτά που κάνουμε στο πεδίο του ελληνικού δραματολογίου. Πρόθεσή μου , αν το καταφέρω ποτέ, είναι να ηχογραφήσω τραγούδια της ελληνικής λόγιας μουσικής. Ο Δημήτρης Ρόδιος είναι ένας συνθέτης ο οποίος μας άφησε θαυμάσια τραγούδια αλλά δεν υπάρχουν ηχογραφημένα παρά μόνο διάσπαρτα. Επιδίωξη μου είναι να κάνω ένα δίσκο βινυλίου με τραγούδια του. Η όπερα που θα τραγουδήσω στην Λυρική Σκηνή θα είναι οι Μποέμ του Πουτσίνι. Μια παραγωγή σε σκηνοθεσία του εκλιπόντος Γκράχαμ Βικ την οποία κάνω για τρίτη φορά τα τελευταία δεκατρία χρόνια. Μια σύγχρονη ματιά στην ιστορία της καταπληκτικής όπερας του Πουτσίνι.

 


Ο Γιάννης Χριστόπουλος, τενόρος, σπούδασε Βυζαντινή Μουσική και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του στο κλασικό τραγούδι, ενώ το 1998 βραβεύθηκε με την υποτροφία “Αλεξάνδρα Τριάντη” και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Κρεμόνα.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ξεκίνησε τις συνεργασίες του ως σολίστ με την Εθνική Λυρική Σκηνή, τους οργανισμούς Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ερμηνεύοντας ρόλους κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Έχει συνεργαστεί με όλες τις σημαντικές ορχήστρες της Ελλάδος, έχει εμφανιστεί σε παραστάσεις και συναυλίες σε διεθνή και Ελληνικά φεστιβάλ και θεατρικές σκηνές. (Ελληνικό Φεστιβάλ, Δημήτρια, Φεστιβάλ Σαντορίνης, Λευκωσίας, Maggio Musicale Fiorentino, Carnegie Hall, Musikverein Brahms Saal, Auditorio Nacional de Musica Madrid, Cairo Opera House κ.α.)
Δισκογραφία: “Η επιστροφή της Ελένης” όπερα του Θάνου Μικρούτσικου παραγωγή EMI classics, “Στον τόπο μου τέλεια ξένος” κύκλος τραγουδιών του Θάνου Μικρούτσικου σε ποίηση του Φρανσουά Βιγιόν, “Το χρονικό της Αλώσεως” ορατόριο του Γιώργου Χατζηνάσιου, βασισμένο στο χρονικό του Γεωργίου Φραντζή, “Η αποκάλυψη του Ιωάννου” ορατόριο του Τάσου Ιωαννίδη, “Σατυρικόν” ορατόριο του Δημήτρη Παπαδημητρίου, την κωμική οπερέτα ¨Le docteur miracle Georges Bizet¨.
Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι τον Οκτώβριο του 2012 ήταν Πρόεδρος της Ενώσεως Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδος. Από το 2011 μέχρι σήμερα είναι μέλος της ομάδας πρωταγωνιστών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.