Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2024 16:12

Το Μάρτιο το Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καλαμάτας

Το Μάρτιο το Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καλαμάτας

Ενα χρόνο μετά την επιτυχία του Πρώτου Παιδικού και Εφηβικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καλαμάτας, ο παγκόσμιος παιδικός και εφηβικός κινηματογράφος επιστρέφει στη Μεσσηνία στις 26 Μαρτίου.

Ταινίες πρώτης πανελλήνιας προβολής, μικρού και μεγάλου μήκους, κινουμένων σχεδίων και live action από όλο τον κόσμο προκαλούν παιδιά και εφήβους από 3 έως 18 χρονών να τις ανακαλύψουν με ελεύθερη είσοδο.

Το Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καλαμάτας (#kalyff) αποτελεί πρωτοβουλία της πολυμελής ομάδας διοργάνωσης με βάση την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας Filmhouse - Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων, με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας και της Φάρις και έρχεται σε ετήσια βάση να προωθήσει την παγκόσμια δημιουργική κινηματογραφική παραγωγή για παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η ψυχαγωγία και διάπλαση των παιδιών και η ανάδειξη της αξίας του κινηματογράφου ως σημαντικού στοιχείου για την ενίσχυση της κοινωνικοποίησής τους και της ενσυναίσθησής τους. «Θέλουμε να ψυχαγωγήσουμε και να εμπνεύσουμε τα παιδιά και τους νέους. Διαλέξαμε ό,τι πιο φρέσκο από την παγκόσμια κινηματογραφική παραγωγή για το νεανικό και παιδικό κοινό και φτιάξαμε ένα πολύχρωμο και πολυδιάστατο πρόγραμμα. Στόχος μας είναι –πέρα από την ψυχαγωγία– να ανοίξουμε μια συζήτηση για θέματα όπως τα δικαιώματα των παιδιών, η διαφορετικότητα, ο σεβασμός στην ετερότητα, η ανοχή, η δύναμη των κοριτσιών, οι κοινωνικές και πολιτισμικές διαφορές, οι οικογενειακές σχέσεις» τονίζεται από τους διοργανωτές.

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Με αφορμή το 2ο Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καλαμάτας που πλησιάζει, ο Φεβρουάριος στη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας είναι αφιερωμένος στην Εφηβεία, σε αυτό το μοναδικό ταξίδι από την ύστερη παιδική ηλικία προς την ενηλικίωση. «Τα παιδιά και οι έφηβοι ήταν και είναι ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης στον κινηματογραφικό κόσμο. Αμέτρητες ταινίες σε βάθος χρόνου έχουν εντρυφήσει σε κάθε πτυχή και έκφανση της εφηβείας και της ενηλικίωσης, όπως η δίψα για αυτονομία και ανεξαρτησία, η υπαρξιακή αναστάτωση, ο ανεξέλεγκτος θυμός και η οργή, οι ραγδαίες σωματικές αλλαγές, η γνωριμία με τη σεξουαλικότητα, η τάση για απομόνωση η ευθιξία, η υπερευαισθησία, το πείσμα, η δειλία και ο ρομαντισμός, αφήνοντας σπουδαία κινηματογραφική παρακαταθήκη. Η ενότητα αυτή πλαισιώνεται από τρεις καινούριες ταινίες, που συνάδουν με το πνεύμα της εποχής και τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα των εφήβων και των νέων, και μια εμβληματική ταινία από το παρελθόν, που άφησε εποχή» σημειώνεται.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

• Στις 7/2 θα προβληθεί η ταινία του Βερολινέζου, τουρκικής καταγωγής σκηνοθέτη Ιλκέρ Τσατάκ “Στο Γραφείο Καθηγητών” (2023), όπου ένας κοινωνικός μικρόκοσμος γεμάτος αντιθέσεις γεννά ηθικά διλήμματα, τα οποία μέσα από ένα σφιχτογραμμένο σενάριο παίρνουν τις διαστάσεις ψυχολογικού θρίλερ. • Το 1983 ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μας χάρισε το “Ο Αταίριαστος (Rumble Fish)” (14/2), μια ταινία αγέραστη, πέρα απ' την εποχή της. Πρωτότυπη και κλασσική, διορατική και διαχρονική, που μιλά για την ατίθαση νιότη, για το τέλος της εποχής των μεγάλων μύθων, για την περιπέτεια στους δρόμους, για το ταξίδι σε ανοιχτούς νέους ορίζοντες, για την εξέγερση σε κατεστημένες αξίες. • Ένα από τα πιο θαρραλέα και αποστομωτικά ντεμπούτο των τελευταίων ετών έχει ως φόντο το καυτό ελληνικό καλοκαίρι και βασικό καύσιμο τον ανεξέλεγκτο ηδονισμό των νεανικών διακοπών στα Μάλια. Η Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ, με την πρώτη της ταινία “How to Have Sex” (21/2), συνθέτει ένα συναισθηματικά αφοπλιστικό και σοκαριστικά εύστοχο δοκίμιο πάνω στην απεικόνιση των πολυπλοκοτήτων της σεξουαλικής συναίνεσης. • Στην πρώτη του μυθοπλαστική απόπειρα μεγάλου μήκους, ο Ιρλανδός σκηνοθέτης Κόλουμ Μπερέιντ δίνει εικόνα και φωνή στο μυθιστόρημα της Κλερ Κίγκαν «Foster» με την ταινία του “Το Ήσυχο Κορίτσι” (28/2). Η ταινία είναι πραγματικά ένα ατόφιο διαμάντι, που χρειάζονται μερικά λεπτά για να αντιληφθεί κανείς την αξία του. Ένα γλυκόπικρο, ειδυλλιακό στην όψη και μελαγχολικό στη διάθεση χρονικό ενηλικίωσης, το οποίο κερδίζει τις εντυπώσεις με τα καθαρά, τρυφερά συναισθήματά του.