Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2024 19:30

Ομαδική έκθεση εικαστικών στην Καρδαμύλη

Ομαδική έκθεση εικαστικών στην Καρδαμύλη

Στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης εικαστικών «Κάτω από τον βαρύ ουρανό» προσκαλεί την Τετάρτη 10 Ιουλίου στις 8 μ.μ. ο Δήμος Δυτικής Μάνης και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού στο παλιό δημοτικό σχολείο Καρδαμύλης.

Σε έναν κόσμο που βρίσκεται σήμερα πλέον μόνο ένα βήμα από το κλιματικό χάος και το γενικευμένο πόλεμο, η φύση φαίνεται να είναι για τους περισσότερους καταδικασμένη. Οι τοπικές κοινωνίες, ακολουθώντας τα χνάρια της παγκόσμιας τάσης δείχνουν να μη θέλουν, ή να μη μπορούν να διαχωρίσουν τη μοίρα τους από την επερχόμενη καταστροφή. Σε αυτήν την αντίληψη η οικονομία, η τέχνη, η φύση και η κοινωνία αποτελούν ένα αδρανές σύμπλεγμα μορφών και θεσμών τις οποίες οι άνθρωποι δεν διαθέτουν τη θέληση ή τη δύναμη να ξεχωρίσουν από τη νεκρή ύλη. Σε ένα φλεγόμενο περιβάλλον, η φύση βρυχάται και αμύνεται πλέον με νύχια και με δόντια. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα φωνές που αναπτύσσοντας ένα περισσότερο αισιόδοξο αντεπιχείρημα, μας καλούν σε συστρατευμένη δράση.

Περισσότερο ίσως από ποτέ, σήμερα είναι αναγκαίο να καταστεί και μέσω της τέχνης σαφής η διάκριση μεταξύ του φυσικού και του τεχνητού, του ατομικού και του συλλογικού. Επιβάλλεται σε καθένα από αυτά τα πεδία να καταστεί αποτελεσματικότερη η επανατοποθέτησή μας, ώστε να υπάρξει έστω και την τελευταία στιγμή μια ελπίδα απέναντι στην επερχόμενη καταστροφή. Η έκθεση θέτει ως σημείο εκκίνησης την ιδέα της συνομιλίας του έργου καλλιτεχνών τριών γενεών οι οποίοι/ες αναδεικνύουν μέσα από το έργο τους το ζήτημα τόσο της καταστροφής του περιβάλλοντος όσο και της τραγικότητας του ανθρώπου μέσα σε αυτήν την καταστροφική πορεία. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι Χαρά Αμοιρίδου, Σάκης Γκουντρουμπής, Βαγγέλης Δημητρέας, Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, Γιάννης Καστρίτσης, Viktor Koen, Νίκος Κόκκαλης, Ξενής Σαχίνης, Τριαντάφυλλος Τρανός, Χρυσάνθη Τρύφων, Μαρία Τσίρου, Ράνια Φραγκουλίδου και Γιάννης Χρηστάκος. Από διαφορετικές υφοπλαστικές αφετηρίες δημιουργούν έργα τα οποία συνδυάζουν το «παραδοσιακό» καλλιτεχνικό εργασιακό ήθος με νεωτερικά στοιχεία και τεχνικές. Επιμέλεια έκθεσης: Σάκης Γκουντρουμπής, Γιάννης Χρηστάκος. Κείμενα: Τριαντάφυλλος Τρανός. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Ιουλίου και θα είναι ανοικτή: Καθημερινές 11 π.μ. – 2 μ.μ., 7 μ.μ. – 10 μ.μ.. Σάββατο, Κυριακή 7 μ.μ. – 10 μ.μ.. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 6974301146.