Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2024 08:16

Εγκαινιάστηκε στους Γαργαλιάνους: Εκθεση κειμηλίων του Μακεδονικού Αγώνα

Εγκαινιάστηκε στους Γαργαλιάνους: Εκθεση κειμηλίων του Μακεδονικού Αγώνα

 

Εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων, από το Δήμαρχο Τριφυλίας Γεώργιο Λεβεντάκη, η έκθεση φορεσιών, όπλων και κειμηλίων του Μακεδονικού Αγώνα. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τον Τέλλο Άγρα.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική παραχώρηση του εκθεσιακού υλικού από το Πολεμικό Μουσείο – Παράρτημα Θεσσαλονίκης και την ιδιωτική συλλογή κειμηλίων του Συνταγματάρχη ε.α. Βασιλείου Νικόλτσιου.

Η ιδέα και πρωτοβουλία της διοργάνωσης ήταν του Φιλιατρινού Στρατηγού ε.α. Χαράλαμπου Λαλούση, Επίτιμου Αρχηγού Γ.Ε.Σ. Την ξενάγηση έκανε ο επιμελητής της έκθεσης  Βασίλειος Νικόλτσιος, Εκπρόσωπος της Πανεθνικής Οργάνωσης Μακεδονομάχων «Παύλος Μελάς», Επίτιμο Μέλος και Αριστίνδην Μέλος του Δ.Σ. της Οργάνωσης, Συνταγματάρχης ε.α. Βασ. Νικόλτσιος.

Ο κ. Νικόλτσιος έχει εργαστεί για την αναβάθμιση όλων των Στρατιωτικών  Μουσείων της χώρας. Είναι συγγραφέας 17 ιστορικών βιβλίων. Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο: «Ρούπελ, το οχυρό της αντίστασης, της αξιοπρέπειας, του ηρωισμού», βραβεύτηκε το 2019 με Έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών. Έχει διατελέσει για 15 χρόνια Διευθυντής του Ιδρύματος του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα ενώ από το 2013 είναι Διευθυντής του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου. Από το 2018 είναι Σύμβουλος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών. Το 2014 παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Αριστείας της Τιμής για εξαίρετες υπηρεσίες προς την πατρίδα. Το ίδιο έτος παρασημοφορήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το Σταυρό Αξίας και Τιμής Α΄ τάξεως, για τις Υπηρεσίες του στις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πατρίδα. Το 2016 του απονεμήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, το Οφίκιο του Άρχοντα «Κουροπαλάτη» της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκηδόνος.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι της 15 Ιουλίου. Ώρες λειτουργίας : 19.00 – 22.00 καθημερινά. Είσοδος ελεύθερη.