Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024 09:10

Ξεκίνησε το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας - Επιπλέον χρηματοδότηση ανακοίνωσε η Λίνα Μενδώνη

Ξεκίνησε το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας - Επιπλέον χρηματοδότηση ανακοίνωσε η Λίνα Μενδώνη

Συνώνυμο με την εξέλιξη του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια παρουσίας, έχοντας καθιερωθεί ως η κορυφαία διοργάνωση σύγχρονου χορού στη χώρα αλλά και μία από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις χορού στην Ευρώπη. Το φετινό, 30ό επετειακό Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας -αφιερωμένο στους καλλιτέχνες του χορού- έκανε πρεμιέρα το βράδυ της Παρασκευής με την παρουσίαση δύο έργων.

Πριν την έναρξη της πρεμιέρας, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος υπέγραψε μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό και τον Πρόεδρο της Φάρις Σωτήρη Κριτσωτάκη τη νέα προγραμματική του Φεστιβάλ για την επόμενη τριετία. Όπως πληροφόρησε, το Υπουργείο Πολιτισμού συμμετέχει με 1.200.000 ευρώ, η Περιφέρεια με 240.000 ευρώ και ο Δήμος με 450.000 ευρώ. Στη συνέχεια, η Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε πως το φετινό φεστιβάλ θα ενισχυθεί περαιτέρω με 70.000 ευρώ, δέσμευση που είχε δώσει στην παρουσίαση του Φεστιβάλ στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο.

 

 

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

Οι φιλότεχνοι, στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στους καλλιτέχνες του χορού, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την παρουσίαση δύο έργων σε μία παράσταση, το Midnight Raga του σπουδαίου Γερμανού χορογράφου Marco Goecke και το I’m afraid to forget your smile των Ολλανδών αδερφών Imre & Marne van Opstal με το Κρατικό Μπαλέτο της Έσσης (Hessisches Staatsballett). Η παράσταση θα παρουσιαστεί και σήμερα Σάββατο, στον ίδιο χώρο.

Στο Βlack box ο Ιταλός χορογράφος Diego Tortelli, μαζί με τη Γερμανίδα δραματουργό Miria Wurm, θα παρουσιάσει σήμερα Σάββατο στις 7 μ.μ. και αύριο Κυριακή στις 7 μ.μ. το έργο "Terranova | hidden link" που είναι αφιερωμένο στη μη λεκτική επικοινωνία. Ο Tortelli, με πολύ σημαντικές διακρίσεις και διεθνείς συνεργασίες στο ενεργητικό του, εμπνέεται από τα μυκήλια που επιτρέπουν στα φυτά να επικοινωνούν μεταξύ τους από μεγάλες αποστάσεις δημιουργώντας ένα αόρατο δίκτυο επικοινωνίας, με τη δύναμη να αλλάζουν το περιβάλλον μας αλλά και εμάς τους ίδιους.

Το πρόγραμμα στην κεντρική Πλατεία συνεχίζεται με το ντουέτο των Edivaldo Ernesto και Εύας Γεωργιτσοπούλου, "Pressure wave" σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή με τα έργα ΔΙΑΦΑΝΗ της Μαρίας Φουντούλη και RE B OU N D της Μαρίας Μανουκιάν.  

 

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΙ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας / Κεντρική Σκηνή

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ | 10 μ.μ. | 80’

HESSISCHES STAATSBALLETT | MARCO GOECKE | IMRE & MARNE VAN OPSTAL

MIDNIGHT RAGA / I’M AFRAID TO FORGET YOUR SMILE

 

Το Κρατικό Μπαλέτο της Εσσης [Hessisches Staatsballett] συνδυάζει δύο επιτυχημένες δημιουργίες, τα έργα Midnight Raga του Marco Goecke και I’m afraid to forget your smile των Imre & Marne van Opstal σε μία συναρπαστική διπλή παράσταση.

Αν και η μουσική συνήθως δεν περιλαμβάνεται στην αρχική σύλληψη των παραστάσεών του, ο Marco Goecke ακολουθεί μία διαφορετική προσέγγιση στο έργο του Μidnight Raga, με αφετηρία του την κλασική ινδική μουσική, και ιδιαίτερα τις συνθέσεις του Ravi Shankar. Παρά την έντονη επιρροή της ινδικής κουλτούρας, η οποία σηματοδοτείται από τον τίτλο της παράστασης και τις βαριές ενδυμασίες από μπλε μετάξι, σήμα κατατεθέν του Goecke παραμένει η χαρακτηριστική νευρικότητα της κινησιολογικής γλώσσας του. Μετά την πρεμιέρα της στο Nederlands Dans Theater (NDT 2) το 2017, αυτή η χορογραφία, ειδικά σχεδιασμένη για τους χορευτές που την ερμηνεύουν, παίρνει νέα μορφή στο Hessisches Staatsballett.

Στο δεύτερο μέρος παρακολουθούμε το έργο I’m afraid to forget your smile, των Ολλανδών Imre & Marne van Opstal, στο οποίο απεικονίζουν την ευαλωτότητα αλλά και τη δύναμη της ανθρώπινης φύσης απέναντι στο θάνατο. Με επίκεντρο το θέμα της απώλειας, το δίδυμο αντιλαμβάνεται τη στιγμή του αποχωρισμού ως κατεξοχήν μεταβατική συνθήκη: Μία στιγμή κατά την οποία ο χρόνος σταματά. Διαπλέκοντας μέσω της καλλιτεχνικής τους έκφρασης το δίπολο ζωής και θανάτου, οι χορογράφοι χρησιμοποιούν την κίνηση και τη φωνή ως μέσο συμπόρευσης αλλά και αντίθεσης για τους έξι χορευτές τους, οι οποίοι συνοδεύονται επί σκηνής από χορωδιακή μουσική. Οι Imre & Marne van Opstal, ανερχόμενα αστέρια της ευρωπαϊκής χορευτικής σκηνής, ξεκίνησαν την καλλιτεχνική τους πορεία ως ερμηνευτές διάσημων ομάδων όπως το Nederlands Dans Theater (NDT) 1 & 2 και η Batsheva Dance Company για να μετεξελιχθούν σε πολλά υποσχόμενους χορογράφους για το NDT το 2016. Από τότε, δημιουργούν σταθερά έργα για το NDT και άλλους κορυφαίους φορείς παγκοσμίως. Τη μουσική της παράστασης θα ερμηνεύουν ζωντανά οι χορωδίες Melifono και Filii Notas, σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Τη διεύθυνση της χορωδίας έχει η Μαρία Μπαζού.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Μidnight Raga

Χορογραφία & Κοστούμια: Marco Goecke. Ερμηνευτές: Ramon John, Marcos Novais, Kenedy Kallas, Rita Winder. Μουσική: Ravi Shankar, Etta James. Φωτισμοί: Udo Haberland. Βοηθός Χορογράφου: Hedda Twiehaus. Σκηνογραφία: Ludovico Pace. Δραματουργία: Nadja Kadel

Η παράσταση Midnight Raga έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Nederlands Dans Theater (NDT 2) στις 30 Μαρτίου 2017 στην Χάγη.

 

I’m afraid to forget your smile

Χορογραφία & Κοστούμια: Imre & Marne van Opstal. Ερμηνευτές: Ramon John / Peng Chen, Sayaka Kado, Masayoshi Katori, Mei Yun Lu, Daniel Myers, Anthony Pucci. Μουσική: Ola Gjeilo, Jóhann Jóhannsson, David Lang, Arvo Pärt, Howard Skempton, Eric Whitacre και Charles Anthony Silvestri. Σκηνικά & Φωτισμοί: Tom Visser. Διεύθυνση Πρόβας: Jaione Zabala Martin. Δραματουργία: Lucas Herrmann.

Η παράσταση I’m afraid to forget your smile έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Staatstheater Darmstadt στις 17 Σεπτεμβρίου 2022.

 

Μelifono & filii notas

Μαέστρος: Μαρία Μπαζού. Βοηθός μαέστρου: Κατερίνα Παλαιολόγου. Σοπράνο: Κατερίνα Παλαιολόγου, Ελένη Αλεξοπούλου, Κωνσταντίνα Κορμά, Φωτεινή Αράπη. Άλτο: Ελένη Λούρα, Ελένη Περτσελάκη, Μαριλένα Αλεξίου, Ανίτα Σούση. Τενόροι: Μπάμπης Καρράς, Οδυσσέας Κουτσούλης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Τόλης Παπασπύρος . Μπάσοι: Θάνος Κοκοβίδης, Αιμίλιος Σπηλιόπουλος, Άγγελος Σπηλιώτης, Κώστας Χουσιανίτης.

 

Hhessisches staatsballett

Διεύθυνση Μπαλέτου: Bruno Heynderickx. Ballet Masters: Uwe Fischer, Jaione Zabala Martin. Διεύθυνση Παραγωγής: Maria Eckert, Daniela Metzger. Βοηθός Διοικητικού Συμβουλίου και Υπεύθυνη Παραγωγής Φεστιβάλ: Lisa Marie Heidrich. Διεύθυνση Παραγωγής Tanzplattform Rhein-Main: Melchior Hoffmann. Δραματουργία: Lucas Herrmann. Επικεφαλής Χορευτικής Εκπαίδευσης: Nira Priore Nouak. Τεχνική Διεύθυνση Παραγωγής: Dietmar Janeck. Διδασκαλία: Waldemar Martynel. Μουσικός Συνοδός: Daniel Lett.

 

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας / Black Box

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 – ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ | 7 μ.μ. | 45’

DIEGO TORTELLI & MIRIA WURM

TERRANOVA | hidden link

Το Διαδίκτυο συνδέει περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού μέσω ενός αόρατου δικτύου διακομιστών, υπολογιστών και συσκευών. Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν είναι οι μόνοι οργανισμοί στον πλανήτη που συνδέονται μέσω ενός αόρατου δικτύου. Ενώ τα φυτά δείχνουν εκ πρώτης όψεως απομονωμένα και μοναχικά, οι ιδιαίτερες σχέσεις τους με τα μυκήλια τούς επιτρέπουν να επικοινωνούν μεταξύ τους, συχνά και από μεγάλες αποστάσεις. Τα μυκήλια αυτά είναι τμήματα των «πραγματικών» μυκήτων που συνήθως κρύβονται κάτω από το έδαφος, και σχηματίζουν ένα δίκτυο μικρών, κλαδευτών σωλήνων μέσω των οποίων συνδέονται μεταξύ τους. Έχοντας ασχοληθεί εκτενώς με τη μη λεκτική επικοινωνία, ο χορογράφος Diego Tortelli, μαζί με τη δραματουργό του Miria Wurm, εξερευνά στη νέα του δημιουργία TERRANOVA | hidden link αυτό το είδος οργανικής αλληλεπίδρασης, αντιλαμβανόμενος τα μυκήλια ως ζωτικής σημασίας πεδία επαφής που συνδέουν όλα τα διαφορετικά είδη ζωής με τη δύναμη να αλλάξουν το περιβάλλον μας αλλά και εμάς τους ίδιους. Επέλεξε να τοποθετήσει τους χορευτές στο φυσικό αυτό περιβάλλον κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του έργου, προκειμένου να αντιδιαστείλει στη συνέχεια το τελικό προϊόν, τη χορογραφία, με τον βιομηχανικά κατασκευασμένο χώρο της σκηνής - τον χώρο εκείνο δηλαδή που οι άνθρωποι σήμερα αντιλαμβάνονται συνήθως ως φυσικό τους περιβάλλον. Ο χώρος της σκηνής που διαμορφώθηκε για να περιβάλλει τους χορευτές τονίζει τις συνεχείς αυτές εναλλαγές μεταξύ συμβίωσης και ανταγωνισμού κάθε στιγμή.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Καλλιτεχνική διεύθυνση & χορογραφία: Diego Tortelli. Σύλληψη & δραματουργία: Miria Wurm. Χορός: Hélias Tur-Dorvault & Fabio Calvisi. Μουσική: Bergsbotn I των Biosphere, 12 North / Night Particles, Interior / Nova Huta, Foreigner / Snow Tracks, Klezmer Pimp / Etch, Light Movement / Nova Huta του Ran Klavin & Styx των Pyrit. Σχεδιασμός φωτισμού: Roman Fliegel. Σχεδιασμός ήχου: Federico Bigonzetti. Διεύθυνση παραγωγής: Miria Wurm. Δημιουργία κοστουμιών: Nuvia Valestri. Γραφικός σχεδιασμός: Alessandro Tortelli. Μία παραγωγή της εταιρείας Diego Tortelli & Miria Wurm GbR.

 

Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

Σάββατο 13 Ιουλίου | 9 μ.μ.

EDIVALDO ERNESTO & ΕΥΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

PRESSURE WAVE

 

Σε συνθήκες όπου η καθιερωμένη αντίληψη για το σώμα διαλύεται μέσα από την αλληλεπίδραση απόψεων, επιτρέποντας να αναδυθεί η πρωτογενής ουσία του ανθρώπινου στοιχείου, εκεί γεννιέται ο χορός. Κάθε μετάβαση ενισχύει τις δυνατότητες κάθε συνάντησης. Πρόκειται για τη σύνθεση μιας γιορτής. Ο αυθορμητισμός και η αντοχή εμφανίζονται όσο το τετριμμένο ξεπερνιέται και οι κινήσεις μαρτυρούν τις ατέλειωτες διαδρομές της ζωής.

Το ντουέτο Pressure Wave που ερμηνεύουν η Εύα Γεωργιτσοπούλου και ο Edivaldo Ernesto [Εντιβάλντο Ερνέστο] είναι μια δυνατή και εκφραστική παράσταση, που στοχεύει στην έντονη σύνδεση μεταξύ κοινού και ερμηνευτών.

Συντελεστές: Ιδέα, Χορογραφία & Εκτέλεση: Edivaldo Ernesto & Εύα Γεωργιτσοπούλου. Μουσική Σύνθεση: Νεφέλη Λυσιμάχου. Κοστούμια: Manja Beneke.

 

Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

Κυριακή 14 Ιουλίου | 9 μ.μ.

ΜΑΡΙΑ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗ

ΔΙΑΦΑΝΗ

 

Σκέφτομαι «γιατί χορεύω ακόμα;», «τι νιώθω όταν χορεύω;». Νιώθω διάφανη, παραδομένη και εκτεθειμένη σε αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή. Και μέσα σε αυτήν την ευαλωτότητα αισθάνομαι πραγματικά δυνατή. Ενα χορευτικό σόλο για τη δύναμη της ευθραυστότητας. Η προσωπική διαδρομή ενός σώματος που συνομιλεί με το χώρο. Θα παραμορφωθεί, θα ντραπεί, θα δοκιμάσει, θα αποτύχει, θα ευχαριστηθεί.  Θα τα καταφέρει;

Συντελεστές: Χορογραφία, ερμηνεία: Μαρία Φουντούλη. Μουσική: Χρύσα Παπαδοπούλου Merendez. Οπτικοακουστικό υλικό: Βασσιάνα Σκοπετέα.

 

Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

Κυριακή 14 Ιουλίου | 9 μ.μ.

ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΟΥΚΙΑΝ

RE B OU N D

 

Το έργο RE B OU N D είναι μια διαρκής αναζήτηση μεταξύ σταθερότητας και αλλαγής, μεταξύ γείωσης και απογείωσης. Ένας χορός που γεννιέται από τον ρυθμό της ζωής μέσα μάς και έξω από εμάς. Για να πετάξει κανείς ψηλά, πρέπει να έχει ρίζες αρκετά βαθιές για να αντέξει την απογείωση. Ελξη, βαρύτητα, αντίσταση, ρυθμός, επανάληψη, ανάταση γίνονται σώμα και φωνή. Ενσαρκώνουν το πνεύμα της ανθεκτικότητας και την ομορφιά της έκφρασης, υπενθυμίζοντας μας ότι ελευθερία δεν είναι η απουσία συνδέσεων αλλά η δύναμη να υψώνεσαι πέρα από αυτές.

Συντελεστές: Xορογραφία & Eρμηνεία Μαρία Μανουκιάν. Μουσική: Στέφανος Γιακουμάκης. Κοστούμι: Francesco Infante. Βίντεο trailer: Αντώνης Τζούμας (Κάμερα), Μαρία Μανουκιάν (Μοντάζ), Στέφανος Γιακουμάκης (Μουσική).

Η είσοδος στις παραστάσεις της Κεντρικής Πλατείας και τις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.  To πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ: www.kalamatadancefestival.gr