Τρίτη, 30 Ιουλίου 2024 18:40

«Εκείνος κι Εκείνος» στο Μέγαρο Χορού από το ΔΗΠΕΘΕΚ

«Εκείνος κι Εκείνος» στο Μέγαρο Χορού από το ΔΗΠΕΘΕΚ

Το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας παρουσιάζει την καλοκαιρινή του παραγωγή με το έργο του Κώστα Μουρσελά «Εκείνος κι Εκείνος».

Η παράσταση θα ανέβει από Δευτέρα 5 έως και Κυριακή 11 Αυγούστου, στις 9 μ.μ., στο Μέγαρο Χορού.
Την σκηνοθεσία της παράστασης έχει αναλάβει ο Γιάννης Μαργαρίτης. Ο σκηνικός χώρος και τα κοστούμια, είναι δημιουργία του Δημήτρη Κακριδά και βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Ντίνος Ψυχογιός. Στη σκηνή θα εμφανιστούν οι ηθοποιοί: Έλενα Αρβανίτη, Άρης Τσαμπαλίκας και Δημήτρης Φραγκιόγλου. Μετά τις παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, η παραγωγή θα ταξιδέψει για περιοδεία σε διάφορες πόλεις της Πελοποννήσου, της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερους θεατές να απολαύσουν αυτήν την ξεχωριστή θεατρική εμπειρία.
Το «Εκείνος κι Εκείνος», ή ο Σόλων και ο Λουκάς, είναι δύο αιώνιοι κοινωνικά απροσάρμοστοι, τοποθετημένοι στο περιθώριο της κοινωνίας, με τα κουρέλια τους να εκφράζουν την ηθική ένδεια του πολιτισμού μας. Παραμένουν μονίμως εκτός των τειχών και εκτός των αγαθών που προσφέρει η καταναλωτική κοινωνία, σαν τους κλοσάρ που συναντάμε ακόμα σε σταθμούς του Παρισινού Μετρό. Διατηρούν με αυτόν τον τρόπο την προσωπική τους ελευθερία, δηλώνοντας συνέχεια την καταγωγή τους από το τσίρκο, τους κλόουν και τους μεγάλους κωμικούς του βωβού και των αρχών του ομιλούντος κινηματογράφου. Παράλληλα, παραμένουν πάντα κοντά στα ελληνικά δεδομένα. Δύο γνήσιοι Ρωμιοί με καθαρές αναφορές σε οικεία δεδομένα.
Είναι αποτυχημένοι της ζωής; Φιλόσοφοι; Πολίτες μόνο; Το βέβαιο είναι ότι οι συμπαθέστατοι ήρωες του Μουρσελά εκφράζουν, μέσα από την αφέλειά τους και τις κωμικές καταστάσεις στις οποίες μπλέκονται, βαθύτερες σκέψεις μας, προσδοκίες και όνειρα. Το «Εκείνος κι Εκείνος», σε μία λίγο διαφορετική μορφή, υπήρξε το πρώτο καλτ δείγμα τηλεοπτικής αντίστασης στη δικτατορία. Με κείμενα που υπαινίσσονταν και ποτέ δεν πολιτικολογούσαν ευθέως, κατάφεραν να περάσουν κάτω από τη μύτη της λογοκρισίας. Το «Εκείνος κι Εκείνος» άρχισε να παρουσιάζεται στην τηλεόραση το 1972, με τη μορφή αυτοτελών επεισοδίων. Έγινε μεγάλη επιτυχία, με τον Λουκά και τον Σόλωνα να αποκτούν εμβληματική θέση και να συμβολίζουν με τον δικό τους τρόπο τον πόθο για δημοκρατία και ελευθερία. Ο Σόλων και ο Λουκάς διασχίζουν τις παρυφές της πόλης, σατιρίζουν, ψυχογραφούν, σαρκάζουν και αυτοσαρκάζονται. Μέσα από φιλοσοφικές συζητήσεις, τις οποίες διαπερνά ένα καυστικό χιούμορ, προσπαθούν να κατανοήσουν την κοινωνία και τους τρόπους της. Γενική είσοδος 12 ευρώ, μειωμένο 8 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Δευτέρα με Παρασκευή, 10 π.μ. - 1 μ.μ., στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Πληροφορίες: 2721082616.