Κυριακή, 18 Αυγούστου 2024 08:30

Ο πρόεδρος της Φάρις Σωτήρης Κριτσωτάκης στην "Ε": “Ο πολιτισμός να λειτουργήσει ως «ομπρέλα» για τα παιδιά”

Ο πρόεδρος της Φάρις Σωτήρης Κριτσωτάκης στην "Ε": “Ο πολιτισμός να λειτουργήσει  ως «ομπρέλα» για τα παιδιά”

Με επίκεντρο τα παιδιά και τους νέους καλλιτέχνες της πόλης εξελίσσεται από το Δήμο Καλαμάτας και την Κ.Ε. Φάρις, το πρόγραμμα για το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024» και το «5ο Παιδικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας».

Η πρώτη μεγάλη συναυλία και επίσημη έναρξη του Πολιτιστικού Καλοκαιριού έγινε στις αρχές Ιουλίου με τον Τόνι Σφίνο στην προκυμαία του λιμανιού, ξεσηκώνοντας μάλιστα μεγάλη διαδικτυακή συζήτηση για το κατά πόσο “χωρούσε” στον πολιτισμό της Καλαμάτας, ακολουθώντας βραδιές με μουσικές συναυλίες, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις και προβολές που κέρδισαν τις εντυπώσεις. «Ο κύριος στόχος μας ήταν και είναι να καλύψουμε όσα περισσότερα γούστα μπορούμε, παρουσιάζοντας βραδιές από ντίσκο μέχρι κλασική μουσική. Το ιδανικότερο σενάριο θα ήταν να παρουσιάσουμε ακόμα περισσότερα είδη, ωστόσο βάση οικονομικών δυνατοτήτων δεν μπορέσαμε να ανοιχτούμε περαιτέρω, σεβόμενοι ακόμα “και το δεκάλεπτο” του πολίτη» ανέφερε στην “Ε” ο νέος πρόεδρος της Φάρις, Σωτήρης Κριτσωτάκης, λέγοντας πως πέρα από τις συναυλίες, το καλοκαιρινό καλεντάρι έχεις πολλές ακόμα επιλογές.

«Ειδικά φέτος, δώσαμε βάση στα τοπικά συγκροτήματα, τα οποία αποτελούνται κατά κύριο λόγο από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Είναι αυτοσκοπός έτσι να δώσουμε την ευκαιρία στα φιντάνια της πόλης να δείξουν το ταλέντο τους, μένοντας παράλληλα τα χρήματα στην οικονομία της Καλαμάτας. Το ίδιο θέλουμε να κάνουμε σε μεγαλύτερο βαθμό και με τους αποφοίτους των εικαστικών αλλά και του χορού, μιας και είναι κοινή παραδοχή πως από τις σχολές της Φάρις βγαίνουν εξαιρετικά ταλέντα, στα οποία οφείλουμε να δώσουμε την ευκαιρία να δείξουν τις αρετές τους» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως τα μεγάλα ονόματα που είναι λογικό να τα ζητά ο κόσμος, τα εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό τα επιτυχημένα φεστιβάλ που γίνονται στην περιοχή. «Αντί έτσι να δώσουμε χρήματα σε εμπορικά ονόματα, πήραμε την απόφαση να τα διαθέσουμε στα παιδιά της πόλης μας, με αποτέλεσμα οι σχετικές δράσεις να είναι φέτος διπλάσιες σε σχέση με προηγούμενα καλοκαίρια, με το σκεπτικό πως ο πολιτισμός πρέπει να λειτουργεί ως ομπρέλα πάνω από τις παιδικές ηλικίες. Θεωρώ πως η επένδυση στα παιδιά είναι μονόδρομος και χαίρομαι που ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είναι κοντά μου σε αυτή τη λογική και προκύπτουν οι ανάλογες εκδηλώσεις, όντας ένας άνθρωπος με ενσυναίσθηση» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας σχετικά με τις τοποθεσίες των εκδηλώσεων πως ο προγραμματισμός είχε ως στόχο να γίνει ένας πιο ορθός διαμοιρασμός σε μέρη της Καλαμάτας και στις Κοινότητες, με σκεπτικό οι όποιες παραλήψεις να συζητηθούν και να προκύψουν βελτιώσεις από του χρόνου αλλά και νέες ιδέες. Αναφορικά με τις αντιδράσεις που προέκυψαν για τη συναυλία του Τόνι Σφίνου, υπενθύμισε πως ήταν μια εμφάνιση που εκκρεμούσε λόγω της αναβολής από τις απόκριες, υπογραμμίζοντας πως κατά γενική ομολογία ήταν επιτυχημένη. «Προφανώς δεν μπορούμε να αφήσουμε ευχαριστημένο όλο τον κόσμο. Μακάρι να είχαμε τη φόρμουλα να έμεναν όλοι ικανοποιημένοι αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο. Ο πολιτισμός είναι πολύπλευρος αλλά για μένα πρωτίστως είναι διασκέδαση. Στην προκειμένη περίπτωση ήταν ένα μουσικό ταξίδι σε παλιότερες δεκαετίες, από έναν άνθρωπο που έδωσε χαρά σε μικρούς και μεγάλους» πρόσθεσε.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Στο φετινό πρόγραμμα και με βάση την ενίσχυση των δράσεων που αφορούν τα παιδιά, θα διοργανωθεί το 1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Καλαμάτας. Το Φεστιβάλ, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, θα γίνει από τις 13-15/9, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. «Η ιδέα αυτή γεννήθηκε από μια εκπαιδευτικό την οποία άκουσα με προσοχή. Στόχος είναι τα παιδιά να αγαπήσουν και να αγκαλιάσουν τα βιβλία, αφήνοντας στην άκρη τα κινητά και τα τάμπλετ» σημείωσε ο πρόεδρος της Φάρις, τονίζοντας πως πέρα από τη δυνατότητα της μελέτης θα υπάρχει και διαδραστικό παιχνίδι, συμμετέχοντας τα ίδια τα παιδιά σε αυτό, σε συνεργασία με την Πειραματική Σκηνή. «Παράλληλα, θα διατίθενται κουπόνια από βιβλιοπώλες σε στάντ, ενώ θα συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι Καλαματιανοί που γράφουν παιδικά βιβλία» πληροφόρησε, λέγοντας πως το Φεστιβάλ το οποίο θα αφορά ηλικίες έως 12 ετών, θα αποτελέσει ένα προεόρτιο του Φεστιβάλ Βιβλίου που προγραμματίζει η Δημόσια Βιβλιοθήκη Καλαμάτας.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ Α.ΤΑΣΣΟΣ

Σε ότι έχει να κάνει με το άνοιγμα της Πινακοθήκης «Α. Τάσσος» στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, η οποία τα δύο τελευταία χρόνια είναι κλειστή, ο Σωτήρης Κριτσωτάκης διευκρίνισε πως έχει γίνει η μελέτη για την προσθήκη ανελκυστήρα για προσβασιμότητα ΑμεΑ, έχοντας πάρει σειρά οι εργασίες συντήρησης από τους μηχανικούς. «Θεωρώ πως με το σχεδιασμό που έχουμε κάνει ως τώρα, προς τα μέσα Σεπτέμβρη η Πινακοθήκη θα έχει ανοίξει, ενώ προϋπόθεση αποτελεί η εύρεση του ανάλογου προσωπικού» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως σκοπός της Φάρις είναι τα σχολεία -πέρα από τον συγκεκριμένο χώρο- να επισκέπτονται όλες τις σχολές, από το Δημοτικό Ωδείο μέχρι το Εικαστικό Εργαστήρι.

ΠΡΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Αναφορικά με τις εγγραφές για την εκπαιδευτική χρονιά 2024-2025 στις καλλιτεχνικές σχολές της Φάρις, και το τι μέλλει γενέσθαι με τα δίδακτρα, ο κ. Κριτσωτάκης ενημέρωσε πως πρόθεση του είναι φέτος να γίνει μείωση, εκτιμώντας πως είναι υψηλά για τα δεδομένα της εποχής. «Επεξεργαζόμαστε τη δημιουργία νέων τμημάτων, ώστε να μειωθούν οι τιμές αλλά να μην υπάρχει παράλληλα μεγάλη απόκλιση στα έσοδα.  Ετσι, επιθυμούμε να δώσουμε ανάσα στους γονείς, καθώς ακόμα και ένα ποτήρι γάλα επιπλέον να μπει σε ένα σπίτι μετά από αυτή την εξέλιξη, για μας είναι σημαντικό», ανέφερε, προσθέτοντας πως το ενδιαφέρον για όλα τα τμήματα είναι δεδομένο, επομένως το εγχείρημα αυτό έχει βάση να υλοποιηθεί. «Δεν μπορεί ένα παιδί να έχει ταλέντο, αλλά λόγω οικονομικής δυσκολίας οι γονείς του να μην μπορούν να το γράψουν.  Το δικαίωμα στην τέχνη πρέπει να το έχουν όλοι και με αυτή τη φιλοσοφία θα πορευτούμε» δήλωσε, επισημαίνοντας σχετικά με τα ΚΔΑΠ του Δήμου Καλαμάτας τα εξής: «Επειδή με το νέο φορολογικό καθεστώς αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες ίσως αποκλειστούν από τις επιταγές των ΚΔΑΠ, θα δοθεί η δυνατότητα με ένα μικρό αντίτιμο να μπαίνουν τα παιδιά τους στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης τα οποία έχουν εμπλουτιστεί με νέες δράσεις».

ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕΚ

Οπως έχει γίνει γνωστό, το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις αποφάσισε ομόφωνα την προκήρυξη της θέσης του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή ή της νέας καλλιτεχνικής διευθύντριας του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, κλείνοντας ο κύκλος του  Γιάννη Μαργαρίτη με την πρόσφατη παράσταση “Εκείνος και Εκείνος”. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Φάρις, σύμφωνα με τη νέα οδηγία του Υπουργείου Πολιτισμού, ορίζεται μέγιστη παραμονή ενός καλλιτεχνικού διευθυντή σε ΔΗΠΕΘΕ τα έξι χρόνια, οπότε τυπικά η σύμβαση του κ. Μαργαρίτη ολοκληρώθηκε. «Το τελευταίο διάστημα τρέχει η προκήρυξη για τον νέο ή τη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια με καταλυτική ημερομηνία αιτήσεων τις 16/8» συμπλήρωσε. Σε ερώτηση της “Ε” για το αν υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, ο ίδιος απάντησε πως οι αιτήσεις είναι πολλές, διευκρινίζοντας πως έχουν γίνει τόσο από τοπικούς καλλιτέχνες, όσο και από την Αθήνα κ.τ.λ. «Μέχρι τέλος Αυγούστου, εκτιμώ πως το νέο όνομα θα ανακοινωθεί, δεδομένης και της προγραμματικής σύμβασης που έχουμε με το αρμόδιο Υπουργείο» κατέληξε.