Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2024 09:00

Προχωρούν τα έργα ανάδειξης του Κάστρου Καλαμάτας - Εντός του 2025 φωτισμός και βελτίωση προσβασιμότητας

Προχωρούν τα έργα ανάδειξης του Κάστρου Καλαμάτας - Εντός του 2025 φωτισμός και βελτίωση προσβασιμότητας

 

 

Μέσα στο 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της εγκατάστασης και θα φωτιστεί, επιτέλους, το Κάστρο της Καλαμάτας.

Αυτό επεσήμανε σε δηλώσεις της η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση. Αναφερόμενη στο έργο ανάδειξης του Κάστρου και της βελτίωσης της προσβασιμότητας, ενημέρωσε για το αναβατόριο που τοποθετήθηκε και για τις άλλες εργασίες που έγιναν, ώστε τα άτομα με κινητικά προβλήματα να φθάνουν μέχρι το θέατρο και να μπορούν να παρακολουθούν χωρίς πρόβλημα τις εκδηλώσεις.

Αναλυτικά, η κ. Μηλίτση ανέφερε πως “το έργο ανάδειξης του Κάστρου Καλαμάτας και βελτίωσης της προσβασιμότητας που είναι σε εξέλιξη, είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πάει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2025. Θεωρώ ότι θα είμαστε έτοιμοι και πολύ νωρίτερα”.

Οσον αφορά τον φωτισμό του μνημείου, παρατήρησε ότι “αυτή τη στιγμή ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός της προμήθειας κι εγκατάστασης του φωτισμού και ουσιαστικά ολοκληρώνεται η διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου, που θα πάρει ένα 10ήμερο ακόμα, οπότε υπολογίζουμε ότι εξαιτίας και των διακοπών του Αυγούστου, θα έχουμε υπογράψει σύμβαση με τον ανάδοχο.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι μέσα στο φθινόπωρο, εκτός απροόπτου κι εκεί, θα καταφέρουμε να εγκαταστήσουμε και να υλοποιήσουμε τον φωτισμό. Πιθανώς πριν την αλλαγή του έτους να έχει φωτιστεί, αλλά το πράγμα κυλάει κανονικά, η χρηματοδότηση, το έργο εξελίσσεται. Οι διαδικασίες αυτές οι διαγωνιστικές είναι χρονοβόρες. Μέχρι στιγμής πάνε όλα καλά”.

Για τις εργασίες που έχουν γίνει, η προϊσταμένη της Εφορείας ενημέρωσε ότι “πέρυσι εγκαταστήσαμε το αναβατόριο για την πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα και φέτος ολοκληρώσαμε και τη διαδρομή εντός του εξωτερικού χώρου του θεάτρου, ώστε να μπορούν τα ΑμεΑ με το αμαξίδιο να φθάνουν και μέχρι το θέατρο. Κάνουμε και τις τροποποιήσεις, ουσιαστικά, δηλαδή, αποκαταστήσαμε την ορχήστρα και τη σκηνή αυτού του θεάτρου στην αρχική της μορφή, όπως ήταν όταν πρωτοφτιάχθηκε τη δεκαετία του ‘50, του ‘60. Αυτό ήταν απολύτως απαραίτητο, διότι καθυποβλήθηκε από την αναγκαιότητα να μπουν μέσα τα αμαξίδια των ατόμων με κινητικά προβλήματα”.

Η κ. Μηλίτση εξήγησε ότι “έτσι όπως ήταν πριν η σκηνή, με όλο αυτό το ύψος και τον όγκο της, θα έπρεπε να κόψουμε καθίσματα από το ίδιο το θέατρο, για να μπορέσουμε να βάλουμε μέσα έναν αριθμό αμαξιδίων, που προβλέπεται και από τη νομοθεσία. Προκειμένου να αποφύγουμε μια ‘αλλοίωση’ αυτής της μορφής, αυτού του θεάτρου, γιατί έχει λίγο παγιωθεί και η εικόνα του τα τελευταία 70 χρόνια και οφείλουμε να σεβόμαστε την παγιωμένη εικόνα, μας οδήγησε στην επιλογή να αφαιρέσουμε το σκηνικό που είχε εγκατασταθεί. Να θυμίσω ότι αυτό έγινε πριν από 30 χρόνια για να εξυπηρετήσει προσωρινά τις ανάγκες του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, επειδή ήταν πολύ ιδιαίτερες οι συγκεκριμένες”.

Συνεχίζοντας, για την αφαίρεση των πρόσθετων ξύλινων κομματιών της σκηνής, διευκρίνισε πως “τώρα που δεν απαιτούνται τέτοιες προδιαγραφές, επειδή το Φεστιβάλ Χορού δεν διοργανώνεται στο θέατρο του Κάστρου, υπήρχε και η δυνατότητα να φύγουν όλα αυτά τα σκηνικά, τα οποία εκτός από την παρεμπόδιση και της θέασης προς την πόλη και των πολύ μεγάλων όγκων της, ουσιαστικά αναιρούσε τα πρώτα καθίσματα του θεάτρου. Γιατί οι θεατές δεν μπορούσαν να έχουν καλή εικόνα από εκείνα τα σημεία, ενώ μας εξασφαλίζει και την ασφάλεια του μνημείου σε περίπτωση πυρκαγιάς”.

Ολοκληρώνοντας, η κ. Μηλίτση παρατήρησε ότι “δεν θέλουμε να έχουμε εστίες. Και μάλιστα η Ομάδα Εργασίας που ασχολείται με την πυροπροστασία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής και του δικού μας υπουργείου, που είχε έρθει εδώ αυτοψία, είπε ότι αυτά τα ξύλα πρέπει να απομακρυνθούν χθες. Αρα οδηγηθήκαμε σε αυτή τη λύση και για να αποκατασταθεί. Επομένως έγινε αυτή η διαμόρφωση στο θέατρο και ολοκληρώνεται και ο φωτισμός και θα ολοκληρωθεί το σύνολο του έργου”.