Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2024 08:05

Ξεκινούν σήμερα οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας

Ξεκινούν σήμερα οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας

 

Με masterclasses από την Αλεξία Μουζά και τον Felix Froschhammer ξεκινούν σήμερα οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας, με το πρόγραμμα του 8ου Φεστιβάλ να πρωτοτυπεί. Παρέχοντας κοινές συναυλίες που βασίζονται σε μια συνεργασία διεθνών και τοπικών καλλιτεχνών, η 8η έκδοση του φεστιβάλ αγκαλιάζει την έννοια του πλουραλισμού, εφιστά την προσοχή στις μουσικές αντιθέσεις και προσπαθεί να εμψυχώσει μια εκτεταμένη ανταλλαγή καλλιτεχνικών ιδεών.

Η σύζευξη οργανικών και φωνητικών συνόλων, η αντίθεση των μουσικών ειδών και παραδόσεων, καθώς και η συνεργασία μουσικών, οι οποίοι –υπό άλλες συνθήκες– θα ήταν απίθανο να είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν, τονίζει την καθολικότητα της μουσικής γλώσσας και στοχεύει στο να διαμορφωθούν νέες κοινές εμπειρίες καλλιτεχνών και κοινού. Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες θα ολοκληρωθούν στις 10 Σεπτεμβρίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ

-Τετάρτη, 28.8, 8 μ.μ., Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, Μουσική του Brahms και των Schumann, Αλεξία Μουζά – πιάνο & Felix Froschhammer – βιολί

Ο θαυμασμός, η φιλία, αλλά πιθανώς και η απιστία, είναι τα συστατικά που συνθέτουν την πιο συναρπαστική τριάδα προσωπικοτήτων της κλασικής μουσικής: τον Brahms και τους Schumann. Ο Robert και η Clara είναι ερωτευμένοι και ένα από τα πιο διάσημα ζευγάρια μουσικών της Βιέννης. Κάποια στιγμή ο Robert υποδέχεται στο σπίτι τους έναν πολλά υποσχόμενο νεαρό συνθέτη, τον Johannes Brahms, και όλα αλλάζουν όταν ο Brahms ερωτεύεται τη γυναίκα του Robert. Η ασθένεια που καταλαμβάνει αργότερα τον Robert αφήνει χώρο δράσης για τον Brahms στο σπίτι των Schumann, αλλά εκείνος δεν επιθυμεί να δεσμευτεί περαιτέρω με την ταλαντούχα Clara. Οι δύο τους παρέμειναν καλοί φίλοι, ανταλλάσσοντας πολλές επιστολές, τις οποίες η Clara έκαψε λίγο πριν από το θάνατό της. Εναπόκειται, πλέον, στη μουσική και μόνο να απαθανατίσει την αγάπη τους. Είσοδος: 10 & 5 ευρώ.

-Πέμπτη, 29.8. & Παρασκευή, 30.8 στις 9 μ.μ., Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης, Χιονάτες

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού του  Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός». Το έργο «Χιονάτες» είναι μια παράσταση για δύο αφηγήτριες και τετραμελές μουσικό σύνολο. Στο έργο, τρεις Χιονάτες «συναντιούνται» και «συνομιλούν» για την οδύνη να μεγαλώνεις, το κόστος να ενηλικιώνεσαι, τα δώρα του δάσους. Οι Χιονάτες, όπως όλα τα παραμύθια, δεν γνωρίζουν κανένα σύνορο γλωσσικό, θρησκευτικό, πολιτισμικό. Με όχημα το πιο εύθραυστο από όλα τα μουσικά όργανα, την ανθρώπινη φωνή, διαπερνούν τον χρόνο και τους τόπους, αλλάζουν και μας δίνουν υπέροχες εκδοχές τους σε Βαλκάνια, Ευρώπη, Αφρική.

Τα μαγικά παραμύθια είναι τραγούδια που παραδίδονται από γενιά σε γενιά και κάθε φορά ενδύονται τους ρυθμούς και τις μελωδίες της κοινότητας του παραμυθά που τα αφηγείται. Πρωτότυπη μουσική Στάθη Γυφτάκη. Χριστίνα Δίμιζα, Λίλλυ Τριαντάρη – σύλληψη, αφήγηση & δραματουργία, Πόπη Μαλαπάνη – πιάνο, Αρίωνας Γυφτάκης – κοντραμπάσο, Γιώργος Παυλάκος – φλογέρες & φλάουτα με ράμφος, Σοφία Μπράιλα – τραγούδι. Μια παραγωγή των Πόπη Μαλαπάνη και Mission Art ΑΜΚΕ. Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου. Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική στο allofgreeceoneculture.gr.

-Σάββατο, 31.8, 8 μ.μ., Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (studio), Συναυλία σπουδαστών masterclasses βιολιού και πιάνου

Το λεπτομερές πρόγραμμα της συναυλίας θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια των σχετικών masterclasses. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

-Κυριακή, 1.9, 8 μ.μ., Εκκλησιαστήριο Αρχαίας Μεσσήνης, Queyras SOLO, Έργα για τσέλο των Bach, Saygun, Barriere και Kodály

Περιέργεια, ποικιλομορφία και σταθερή αφοσίωση στην ίδια τη μουσική χαρακτηρίζουν το καλλιτεχνικό έργο του Jean-Guihen Queyras. Είτε επί σκηνής, είτε δισκογραφικά, βιώνει κανείς έναν καλλιτέχνη αφοσιωμένο πλήρως και με πάθος στη μουσική. Οι ερμηνευτικές προσεγγίσεις του στην παλαιά, αλλά και στη σύγχρονη μουσική είναι εξίσου διεξοδικές. Ο Jean-Guihen Queyras υπήρξε ιδρυτικό μέλος του κουαρτέτου Arcanto και είναι μέλος ενός περίφημου τρίο με την Isabelle Faust και τον Alexander Melnikov· ο τελευταίος είναι, μαζί με τον Alexandre Tharaud, τακτικός συνοδός του.

Η ευελιξία της μουσικής του δημιουργίας έχει οδηγήσει πολλές αίθουσες συναυλιών, φεστιβάλ και ορχήστρες να τον προσκαλέσουν ως Artist in Residence. Ο Jean-Guihen Queyras εμφανίζεται συχνά με διάσημες ορχήστρες και μαέστρους και η δισκογραφία του είναι εντυπωσιακή. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μουσικής του Φράιμπουργκ και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ Rencontres Musicales de Haute-Provence στο Forcalquier της Γαλλίας. Η συναυλία συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Η αγορά δελτίων εισόδου μπορεί να πραγματοποιηθεί στους παρακάτω χώρους και τις ακόλουθες ώρες:

-Από Δευτέρα, 26 Αυγούστου μέχρι και Τετάρτη 28 Αυγούστου: 10 π.μ.-12 μ. στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

-Από Πέμπτη, 29 Αυγούστου: 10 π.μ.-12μ. και 6 μ.μ.-8 μ.μ. στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

-Την Κυριακή, 1 Σεπτέμβρη: 10 π.μ.-12 μ. στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Για κρατήσεις δελτίων εισόδου καλέστε στο 697 4373173. Το ενιαίο festival pass για όλες τις συναυλίες έχει οριστεί στα 40 ευρώ και 20 ευρώ (μειωμένο, Φοιτητές-σπουδαστές-μαθητές, ΑΜΕΑ και πολύτεκνοι με τα σχετικά αποδεικτικά).

Δωρεάν είσοδο σε όλες τις συναυλίες θα έχουν συμμετέχοντες των masterclasses, μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, οι εθελοντές και εθελόντριες του Φεστιβάλ, καθώς και άνεργοι με κάρτα ανεργίας σε ισχύ.