Τρίτη, 27 Αυγούστου 2024 21:05

Παρουσίαση βιβλίου κόμικ «Του Νεκρού Αδελφού»

Παρουσίαση βιβλίου κόμικ «Του Νεκρού Αδελφού»

Οι εκδόσεις «Jemma Press», σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Bookmark - Λυκούργος Καρολεμέας και το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου κόμικς «Του Νεκρού Αδελφού» της Εύας Πουλοπούλου, την Παρασκευή 30/8, στις 8:30 μ.μ., στο χώρο του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ (Κουτσομητοπούλου 6, Καλαμάτα), με ελεύθερη είσοδο.

Το «Του Νεκρού Αδελφού» είναι ένα εξαιρετικό έργο που συνδυάζει τον πλούτο της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και την ιδιομορφία της γλώσσας του δημοτικού τραγουδιού με τη σύγχρονη, άμεση και οικεία εικαστική γλώσσα των κόμικς. Η Εύα Πουλοπούλου, με το ιδιαίτερο ταλέντο της, μεταφέρει το συγκινητικό δημοτικό τραγούδι σε μια νέα διάσταση, προσφέροντας μια φρέσκια και βαθιά ανθρώπινη ματιά σε ένα διαχρονικό θέμα: την αγάπη, την απώλεια και τη μνήμη.
Στην παρουσίαση του βιβλίου, η δημιουργός Εύα Πουλοπούλου θα συνομιλήσει με τη Λίλα Γκλεγκλέ, ενώ η Φένια Εξακουστίδου θα διαβάσει αποσπάσματα από το δημοτικό τραγούδι.
Η Εύα Πουλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Μεγάλωσε στην Καλαμάτα, περνώντας μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου της στο καλλιτεχνικό εργαστήρι του Δήμου. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με μεταπτυχιακό στο Columbia University στη Νέα Υόρκη και Ψηφιακές Τέχνες στην École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs στο Παρίσι. Εργάστηκε ως 2D/3D animator, σχεδιάστρια και αρχιτέκτονας στην Αθήνα, στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη και στο Άμστερνταμ, όπου ζει ως σήμερα. Έργα της με τη μορφή βίντεο, ζωγραφικής, χαρακτικής και τρισδιάστατης εκτύπωσης έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις τέχνης και design στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τα κόμικς και την τέχνη της αφήγησης και σχεδιάζει σύντομες ιστορίες από την εφηβική της ηλικία. Η διασκευή του τραγουδιού «Του Νεκρού Αδελφού» είναι το πρώτο της ολοκληρωμένο έργο κόμικς, το οποίο έχει ήδη αποσπάσει θετικές κριτικές και έχει αγαπηθεί από το κοινό.
Το δημοτικό τραγούδι «Του Νεκρού Αδελφού» είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια της ελληνικής παράδοσης. Αφηγείται την υπερφυσική ιστορία του νεκρού αδελφού, που τον σηκώνουν από το μνήμα οι κατάρες της μάνας, για να εκπληρώσει την υπόσχεση που έδωσε. Το τραγούδι είναι από τα πιο παλιά ελληνικά τραγούδια και πλάστηκε πριν από τον 9ο μ.Χ. αιώνα στην περιοχή της Μικράς Ασίας. Ακόμη υποστηρίζεται ότι ο μύθος του συνδέεται με την αρχαία μυθολογία, την επάνοδο του Άδωνη στη γη ή την ιστορία της Δήμητρας και της Κόρης.