Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2024 21:52

Εκδοση για τα 140 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη

Εκδοση για τα 140 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη

 

Το 2023 συμπληρώθηκαν 140 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη και το 50ό τεύχος της «Κρητικής Ματιάς» (Le Regard Crétois) συμμετέχει στην επέτειο αυτή με μια ξεχωριστή έκδοση που περιλαμβάνει ανέκδοτες επιστολές του συγγραφέα, τέσσερις επιστημονικές μελέτες, βιβλιοκριτικές, καθώς και την παρουσίαση των τελευταίων εκδόσεων και μεταφράσεων των έργων του.

Η έκδοση κυκλοφορεί στα γαλλικά, ελληνικά, αγγλικά και ισπανικά, προσφέροντας τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε και να εμβαθύνουμε σε διαφορετικές όψεις της ζωής και του έργου του.

Επιπλέον, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) γιόρτασε τα 35 χρόνια από την ίδρυσή της στις 14 Δεκεμβρίου 1988 στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Στο πλαίσιο των εορτασμών, μέλη και φίλοι της Εταιρείας διοργάνωσαν πλήθος εκδηλώσεων με την υποστήριξη δημόσιων και ιδιωτικών φορέων: επιστημονικά συνέδρια, διαλέξεις, λέσχες ανάγνωσης, μουσικές βραδιές, καθώς και διεθνή διαγωνισμό ποίησης, πεζογραφίας και ζωγραφικής για μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκε η Παγκόσμια Γενική Συνέλευση της ΔΕΦΝΚ στη Νέα Υόρκη, επισκέψεις στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά Ηρακλείου, προσκύνημα στον τάφο του Ζορμπά στα Σκόπια, καθώς και συνάντηση στο Ηράκλειο με υπεύθυνους της Εταιρείας από την Αφρική, την Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη.