Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024 16:30

Φεστιβάλ παιδικού βιβλίου στην Καλαμάτα

Φεστιβάλ παιδικού βιβλίου στην Καλαμάτα

Ο Δήμος Καλαμάτας και η Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ προχωρούν στη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 13 έως και την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Εξι ημέρες αφιερωμένες στο παιδικό βιβλίο, γεμάτες δράσεις και εκδηλώσεις όπου τα παιδιά θα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεατροπαιχνίδια, βιβλιοπαρουσιάσεις, ομιλίες, εικαστικά εργαστήρια, χοροθέατρο, ανάγνωση βιβλίων και βιωματικά εργαστήρια από εκπαιδευτικούς.

Το Φεστιβάλ, μια γιορτή του βιβλίου, απευθύνεται σε παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, καθώς και σε μικρότερα παιδιά ηλικίας 18-36 μηνών. Στόχος του είναι η προώθηση της φιλαναγνωσίας και η ενθάρρυνση των παιδιών να διαβάζουν βιβλία, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση της σκέψης και της προσωπικότητάς τους και στην ανάπτυξη της φαντασίας τους. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, συγγραφείς θα παρουσιάσουν και θα διαβάσουν τα βιβλία τους, ενώ θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές σχολείων της πόλης σχετικά με τις σχολικές βιβλιοθήκες και εργαστήρια. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν θεατρικές παραστάσεις.

Παράλληλα, θα λειτουργούν εκθέσεις παλαιών παιδικών βιβλίων, εργαλείων βιβλιοδεσίας, καθώς και εικαστική εγκατάσταση με τίτλο “Ποτάμι από βιβλία”. ενας ειδικά διαμορφωμένος χώρος θα προσφέρει βιβλία για ανάγνωση, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν έκθεση θεατρικής κούκλας βασισμένη σε τρία παραμύθια. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί ανταλλακτικό παζάρι βιβλίων με τίτλο “Ένα βιβλίο φέρνω, ένα βιβλίο παίρνω!”. Στο χώρο του Μεγάρου Χορού θα υπάρχουν φιγούρες με ήρωες παραμυθιών για αναμνηστικές φωτογραφίες, ενώ τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν το εξώφυλλο του αγαπημένου τους παραμυθιού, το οποίο θα αναρτηθεί σε ειδικό σημείο του χώρου.

Συνδιοργανωτές είναι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας - Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, και η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, ενώ συνεργάζονται η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, η Filmhouse Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, η Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων, η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμάτας, και τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος. Σημαντική θα είναι η συμβολή των βιβλιοπωλείων της πόλης και των εθελοντών που θα συνδράμουν στη διοργάνωση.

Χορηγοί του Φεστιβάλ είναι το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ) - MESSINIA FORUM, και το Αστικό ΚΤΕΛ Καλαμάτας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μουσικοθεατρικό δρώμενο «Ενας λύκος και πολλή μουσική στο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου» από τις ομάδες Tsikibom και Κοκου-Μουκλό.

«Η αγάπη ενός λύκου (κούκλα muppet) για τα βιβλία τον φέρνει στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας στο Φεστιβάλ Παιδικού βιβλίου. Εκεί συναντά την εκπαιδευτικό Ευαγγελία Μακρή και παρέα ξεναγούν τα παιδιά στις εκθέσεις του Φεστιβάλ. Συνεχίζοντας τον περίπατό του στο μαγικό κόσμο του βιβλίου, με τη βοήθεια του Πάνου Ταντή και της Ελένης Χρηστίδου και τη συνοδεία ενός ακορντεόν και μιας κιθάρας, μικροί και μεγάλοι κατευθύνονται στο προαύλιο του Μεγάρου και παρέα με ένα μαγικό «παρεόστατο» και πολλή μουσική παίζουν παιχνίδια με κεντρικό άξονα το βιβλίο».

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η κάθε παρουσίαση θα πλαισιωθεί με σχετικές δράσεις στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν τα παιδιά.

  • 10 π.μ. -10.45 π.μ. Λέττα Πετρουλάκη, «Το καμένο δάσος», εκδόσεις ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ.

Εικαστικό εργαστήρι από τις εκπαιδευτικούς Παναγιώτα Κάτσου, Σταυρούλα Νικολετσέα, Άννα-Χαρά Τενέντε.

Για μαθητές νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων δημοτικού σχολείου (Α', Β')

  • 11 π.μ.-11.45 π.μ.. Κατερίνα Ζωντανού, «Πώς είναι ο κόσμος;», εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Χοροθέατρο και διάδραση με το κοινό από τον χορευτή Δημήτρη Αναστασόπουλο.

Εργαστήριο από την εκπαιδευτικό Σταυρούλα Μπαλάση. Για παιδιά κάθε ηλικίας

  • 12 μ. - 12.45 μ.μ. Δανάη Δάσκα, «1000 τρόποι για να στύψεις ένα λεμόνι», εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.

Εργαστήρι από τις εκπαιδευτικούς Αντωνία Κόντου, Κωνσταντίνα Ντορμούσογλου, Παναγιώτα Πολιτοπούλου και Σταυρούλα Χριστοφίλου Για μαθητές νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων δημοτικού σχολείου (Α', Β') 

  • 6 μ.μ.- 6.45 μ.μ. Ιωάννα Μενδρινού - Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ 60 στη ΔΙ.Π.Ε. Δ ́ Αθήνας, «Νάνι νάνι» και «Ντούζα πούνι»,  εκδόσεις ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΣ.

Εργαστήρι δημιουργίας τα «Μικρά βιβλία» (τεχνική Φρενέ), από τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Ελένη Κανακάρη και την εκπαιδευτικό Δήμητρα Βάγια. Για παιδιά από 2 εώς 5 ετών

  • 7 μ.μ. - 7.45 μ.μ.. Ανάγνωση από την κοινωνική λειτουργό των Π.Χ. SOS Γιώτα Κοπίτα και τις εκπαιδευτικούς Χρύσα Μπόσινα και Πωλίνα Γαϊτανάρου του βιβλίου του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, «Οι μεγάλες περιπέτειες του Μίλτου». Βιωματικό εργαστήρι. Για παιδιά από 2 εώς 5 ετών.
  • 8 μ.μ. - 8.45 μ.μ.. Μαρίζα Ντεκάστρο, «Οι δικοί μου άνθρωποι», εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ.

Εργαστήρι από τις εκπαιδευτικούς Αίμη Σπυροπούλου και Ευαγγελία Μακρή. Για μαθητές δημοτικού σχολείου (Γ', Δ', Ε', ΣΤ')

  • 9 μ.μ.-9.30 μ.μ.. Η εκπαιδευτικός Ελένη Λούρα, ο ηθοποιός Αλέκος Κολιόπουλος και παιδιά παρουσιάζουν τη θεατρική παράσταση που βασίζεται στο βιβλίο της Μαρίας Ρουσάκη, «Ο θησαυρός του Ταϋγέτου», εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ. Για όλες τις ηλικίες.

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 

  • 10 π.μ.-10.45 π.μ. Ανάγνωση του βιβλίου της Αγαθής Δημητρούκα, «Αν», εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ από την εκπαιδευτικό Ελένη Μαθέ. Το βιβλίο θα αποδοθεί στη νοηματική γλώσσα από την εκπαιδευτικό Σωτηρία Λάγιου.

Εργαστήρι από τις εκπαιδευτικούς Παναγιώτα Παπανικολοπούλου και Βασιλική Σπυροπούλου. Για μαθητές νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων δημοτικού σχολείου (Α', Β')

  • 11 π.μ. - 11.45 π.μ. Ανάγνωση από τις εκπαιδευτικούς Κατερίνα Μπούζα και Γιώτα Τζιαμουράνη του βιβλίου του Alex Cabrera, «Ο έμπορος της φιλίας», εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Εργαστήρι «Τα πορτραίτα της διαφορετικότητας». Για μαθητές νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων δημοτικού σχολείου (Α', Β', Γ')

  • 11.45 π.μ. - 12.30 μ.μ. Αναγνώσεις για μικρά παιδιά ηλικίας 18-36 μηνών από τη νηπιαγωγό-ηθοποιό-εμψυχώτρια Γόνη Λούκα.
  • 12.45 μ.μ. - 1 μ.μ. Σοφία Δάρτζαλη, «Μα πού πήγαν όλοι;», εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Εργαστήρι από τις εκπαιδευτικούς Αναστασία Βλάχου, Παρασκευή Κλώνου, και Σταυρούλα Μπαλάση. Για μαθητές δημοτικού σχολείου

  • 6 μ.μ. - 7.30 μ.μ. “Βιβλιοθήκες παντού"

Πρακτικές και εφαρμογές για βιβλιοθήκες ζωντανές, σε σχολεία και γειτονιές!

1) Παρουσίαση από την εκπαιδευτικό Σταυρούλα Σπηλιοπούλου πώς το βιβλίο «Οι μουσικοί της Βρέμης» έγινε θεατρική παράσταση από το 3ο Νηπιαγωγείο Φιλιατρών.

2) Παρουσίαση από την εκπαιδευτικό Ελένη Μαθέ του προγράμματος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας «Σούρτα φέρτα», όπως υλοποιήθηκε από το Νηπιαγωγείο Διασποράς.

3) Παρουσίαση από την εκπαιδευτικό Βασιλική Μπρεδήμα της δραματοποίησης του βιβλίου του Μάκη Τσίτα, «Έρχεται ο γίγαντας», εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ από το ολοήμερο τμήμα του 9ου Νηπιαγωγείου Καλαμάτας.

4) Παρουσίαση από την εκπαιδευτικό Κατερίνα Μπούζα της δράσης "Βιβλίο και κινηματογράφος", όπως υλοποιήθηκε από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας.

5) Παρουσίαση από την εκπαιδευτικό Φωτεινή Βασιλοπούλου της δράσης «Σχολική Ποιητοθήκη» στη Σχολική Βιβλιοθήκη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας και εργαστήριο με το κοινό.

6) Παρουσίαση από τον εκπαιδευτικό Κωνσταντίνο Χρυσανθακόπουλο Καλών Πρακτικών της σχολικής βιβλιοθήκης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.

7) Παρουσίαση από την εκπαιδευτικό Μαριάννα Μάλαμα της δράσης φιλαναγνωσίας «Πού είναι το παραμύθι;», όπως υλοποιήθηκε από το Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης Καλαμάτας των Παιδικών Χωριών 505.

8) Παρουσίαση από τις εκπαιδευτικούς Άννα Ντεκελέ και Νικολέττα Βασιλοπούλου των δράσεων της σχολικής βιβλιοθήκης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.

9) Παρουσίαση από τον εκπαιδευτικό Φώτη Μπερδεκλή των δράσεων της Σχολικής Δανειστικής Βιβλιοθήκης του 16ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.

10) Παρουσίαση από τις εκπαιδευτικούς Φίλη Ντόγκα και Παναγιώτα Παπανικολοπούλου του 10ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας «Πέτρος Θέμελης».

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 

Υπεύθυνη για την εκπαιδευτική ζώνη είναι η κ. Χρονοπούλου Αθανασία -Σύμβουλος Εκπαίδευσης δασκάλων. Μεγαλόφωνη ανάγνωση από Μεσσήνιους-ιες Συγγραφείς

Εκπαιδευτική Ζώνη (μόνο για σχολεία)

  • 11 π.μ. - 12.30 μ.μ. Προβολή ταινίας «Χωρίς οικογένεια»
  • 5 μ.μ. - 5.45 μ.μ. Afize Seferi- Gjikondi, «Μελωδία», εκδόσεις: ΟΣΕΛΟΤΟΣ.
  • 6 μ.μ. - 6.45 μ.μ. Μαρία Κουρμπάνη, «Ο Χέρμαν πιστεύει στον εαυτό του», εκδόσεις ΟΣΕΛΟΤΟΣ.
  • 7 μ.μ. - 7.45 μ.μ. Ελένη Αλεβίζου, «Στο δάσος της Σαλιβουρίας», Κατερίνα Γυφτάκη, «Το μαγικό ονειροπάπλωμα», Ισμήνη Κωνσταντοπούλου, «Ο Αλέξανδρος και τα ξωτικά», Μαρία Σταθέα, «Ήταν ένα μικρό καΐκι» από την «Παιδική Ανθολογία», εκδόσεις ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ.

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 

Μεγαλόφωνη ανάγνωση από Μεσσήνιους-ιες Συγγραφείς Εκπαιδευτική Ζώνη (μόνο για σχολεία).

  • 11 π.μ.-11.45 π.μ.. Κατερίνα Ζωντανού, «Πώς είναι ο κόσμος;», εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Χοροθέατρο και διάδραση με το κοινό από τον χορευτή Δημήτρη Αναστασόπουλο.