Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024 17:15

Η πρώτη εμφάνιση του “Θετταλού” στη Μεσσηνία

Η πρώτη εμφάνιση του “Θετταλού” στη Μεσσηνία

Την πρώτη της εμφάνιση πραγματοποίησε το βράδυ της Κυριακής στη Μικρομάνη η χορευτική ομάδα του συλλόγου Θεσσαλών Μεσσηνίας «Ο Θετταλός» στο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών για τα «Σπανίδεια 2024».

Το φεστιβάλ ήταν μέρος του διήμερου αφιερώματος που οργάνωσε ο σύλλογος Απανταχού Μικρομαναίων με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, προς τιμήν του ναύαρχου Αθανάσιου Σπανίδη.

Ο ναύαρχος Σπανίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μικρομάνη του Δήμου Καλαμάτας, φοίτησε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό. Το 1930 ορίστηκε κυβερνήτης του «Αρετούσα» και εκπαιδεύτηκε στα «Αβέρωφ» και «Ψαρά», ενώ το 1937 ορίστηκε κυβερνήτης του υποβρυχίου «Παπανικολής». Το 1946 ανέλαβε διοικητής φρεγατών και το 1947 προήχθη σε πλοίαρχο, αναλαμβάνοντας παράλληλα τη διοίκηση της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Μετά την αποστράτευσή του, προήδρευσε της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και επί θητείας του ιδρύθηκε και λειτούργησε το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «Δημόκριτος».

Η χορευτική ομάδα του συλλόγου, προσκεκλημένη από τον σύλλογο Απανταχού Μικρομαναίων, παρουσίασε αντιπροσωπευτικούς χορούς της Θεσσαλίας και εντυπωσίασε με τις παραδοσιακές φορεσιές του τόπου.