Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014 08:27

Μαθητές και ξένοι στα μουσεία της Μεσσηνίας

Μαθητές και ξένοι στα μουσεία της Μεσσηνίας

Την λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας ως μιας "αρχαίας ελληνικής αγοράς" πνεύματος και ιδεών επιδιώκουν οι υπεύθυνοι της ΛΗ' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η αρχή, πιστεύει η αρχαιολόγος Μαίρη Τσουλάκου, έχει γίνει και παρά τα μόλις 5 χρόνια λειτουργίας του έχουν μπει οι βάσεις για να εκπαιδευτεί το κοινό του μέλλοντός του.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι μόνο τον περασμένο χρόνο 2.500 μαθητές συμμετείχαν στα ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου. Και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας δεν είναι το μόνο που τραβάει το ενδιαφέρον του μαθητόκοσμου. Σημαντικός αριθμός σχολείων επισκέπτεται κάθε εβδομάδα το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας και το Στρατιωτικό Μουσείο. 

Ομως η βόλτα μας ξεκινά από το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, που όπως λέει η Μαίρη Τσουλάκου έχει πολλούς επισκέπτες που συμμετέχουν σε οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα. "Η ΛΗ' Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας έχει ένα πολυσχιδές έργο και παράλληλα έχει ένα σύγχρονο δυναμικό μουσείο στο κέντρο του Νομού Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, που πρέπει να το έχει ανοιχτό - με την έννοια που θα πρέπει να είναι ανοιχτό ένα μουσείο σήμερα στην κοινωνία", αναφέρει. Μαζί με τις συναδέλφισσές της την αρχαιολόγο - μουσειολόγο Κατερίνα Τζαμουράνη και την αρχαιολόγο Πένυ Τσακανίκου "προσπαθούμε να ακολουθούμε τις σύγχρονες επιταγές της επιστήμης για να φέρουμε κόσμο στο μουσείο". Και επισημαίνει ότι "τα σύγχρονα μουσεία ως σκοπό έχουν να λειτουργούν και ως χώροι πολιτισμού, γενικότερα, που δημιουργούν από μόνα τους πολιτισμό". Ετσι η ΛΗ' Εφορία κυρίως ασχολείται "με το να βοηθάμε τους μόνιμους κατοίκους να έρθουν σε επαφή με το πολύ πλούσιο παρελθόν της Μεσσηνίας και χτίζουμε σιγά - σιγά μια σχέση με το μαθητικό κοινό, με τα παιδιά. Δημιουργούμε μια μουσειακή αγωγή σε συνεργασία με τα σχολεία και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έχουμε καλή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της πόλης, με το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και με το Τμήμα Φιλολογίας". 

Ωστόσο, πιστεύει ότι "η αλήθεια είναι ότι πολλά μπορούν να γίνουν ακόμα. Είμαστε πολύ νέο μουσείο, που έχει τα αυτιά του ανοιχτά στην πόλη, στην κοινωνία - δέχεται μηνύματα, προσπαθεί να υλοποιεί σε συνεργασία με δημιουργικές δυνάμεις της πόλης διάφορα πράγματα. Μια τέτοια συνεργασία είναι με το ΚΕΘΕΑ «Κύτταρο», με την έκθεση «Ανακυκλώνοντας την ιστορία», που φιλοξενούμε", σημειώνει. 

Μια ανάλογη σχέση με το μαθητικό κοινό έχει και το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας. Οπως λέει η διευθύντριά του, ανθυπολοχαγός Θεοδώρα Σπανού, μέσα στην εβδομάδα το μουσείο επισκέπτονται κυρίως σχολεία απ' όλη την Μεσσηνία και την επικράτεια. Επίσης οικογένειες με τα παιδιά τους από την Καλαμάτα - ενώ "τα Σαββατοκύριακα επισκέπτονται το μουσείο γκρουπ εκδρομέων". Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και των ξένων τουριστών, ακόμη και το χειμώνα. "Ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων είχαμε πολλούς ξένους επισκέπτες από τη Ρωσία, την Αγγλία, τη Γερμανία και πολλούς ομογενείς από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ", αναφέρει. Τέλος, τονίζει πως οι περισσότεροι από αυτούς οι οποίοι θα επισκεφτούν το μουσείο "επανέρχονται με παρέα ή και μόνοι τους γιατί διαθέτουμε αξιόλογα και ενδιαφέροντα εκθέματα".

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας είναι πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, όλο το χρόνο. Το μουσείο λειτουργεί ο Σύλλογος Προς Διάδοσιν των Γραμμάτων και όπως λέει ο Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος, πρόεδρος του συλλόγου, μπορεί να μην έχει μεγάλους χώρους ως μουσείο όμως "η τοποθέτηση των εκθεμάτων έχει γίνει βάσει μουσειολογικής μελέτης και θεωρείται ένα από τα καλύτερα του είδους του". Ετσι, εκτός από τον κόσμο που αγαπά την ιστορία και τη λαογραφία "πολλοί είναι και οι μαθητές που έρχονται με τα σχολεία τους στο μουσείο και ο αριθμός τους υπερβαίνει τους 4.000 - 4.500 κατά έτος". Αναφέρεται ακόμη στο συμβολικό εισιτήριο για να μπει κανείς στο μουσείο, που δεν ξεπερνά τα 3 ευρώ, ενώ για τους ηλικιωμένους τα 2 ευρώ, στο πόσο ενθουσιώδεις ήταν από το υπουργείο Πολιτισμού το 2002, που έγιναν και τα εγκαίνια, ώσπου έκοψαν τις επιχορηγήσεις. "Αναγκαστήκαμε το ΔΣ του συλλόγου, για να μην κλείσει το μουσείο, να αναλάβουμε τα έξοδά του - και θα προσπαθήσουμε πάντα να μείνει ανοιχτό ως ζώσα φωνή της ιστορίας, των παραδόσεων και των εθίμων μας", λέει. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας επισκέπτονται γκρουπ από την Αθήνα, την Κρήτη και όλη την Ελλάδα. Παρατηρείται μια πτώση στις επισκέψεις των μεμονωμένων επισκεπτών τα δύο τελευταία χρόνια, που αποδίδεται στην κρίση.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Μια ξεχωριστή αναφορά αξίζει και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το οποίο παρουσιάζει -όπως είναι αναμενόμενο- περισσότερη κίνηση το καλοκαίρι. Ομως και τώρα το χειμώνα δέχεται επισκέπτες, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα. Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι το 70% των επισκεπτών είναι ξένοι τουρίστες, ενώ το υπόλοιπο 30% Ελληνες. Επί το πλείστον το μουσείο επισκέπτονται γκρουπ, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Costa Navarino και άλλα ξενοδοχεία της Μεσσηνίας. Αυτό το κοινό συνδυάζει μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο. 

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Μόνο τη Δευτέρα κλείνει από τις 8 το πρωί μέχρι τις 1.30 το μεσημέρι και ξανανοίγει από εκείνη την ώρα μέχρι τις 8 το βράδυ. Βρίσκεται στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, Μπενάκη και Παπάζογλου, στους Αγίους Aποστόλους.

Το Στρατιωτικό Μουσείο βρίσκεται Καλαμάτα, στην οδό Μητροπολίτου Μελετίου 10, απέναντι από το Επισκοπείο. Λειτουργεί Τρίτη - Σάββατο 9 το πρωί με 2 το μεσημέρι, Τετάρτη 6 το απόγευμα με 8 το βράδυ, Κυριακή 11 το πρωί με 2 το μεσημέρι. Δευτέρα κλειστά, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.  

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας λειτουργεί στην οδό Αγίου Ιωάννου 12 και Κυριακού, στο Ιστορικό Κέντρο, από Τρίτη έως Σάββατο 9 το πρωί με 1 το μεσημέρι και Κυριακή 10 το πρωί με 1 το μεσημέρι. 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης λειτουργεί 9 το πρωί με 4 το απόγευμα, καθημερινά πλην Δευτέρας.