Παρασκευή, 09 Μαϊος 2014 08:45

Τέλεια ψηφιακή εικόνα και τέλος εποχής για φιλμ στο Cine Center Καλαμάτας

Tην τέλεια, αψεγάδιαστη εικόνα υπόσχεται να μας προσφέρει το Cine Center Καλαμάτας, φιλοξενώντας μας στις σύγχρονες αίθουσές του με τις ψηφιακές μηχανές προβολής. Οπως μας είπαν οι άνθρωποι του Cine Center, η νέα τεχνολογία προβολής ταινιών, δεν αποτελεί μόνο μία μεγάλη έκπληξη για τους σινεφίλ, αλλά σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή και το τέλος μιας άλλης...

Ο Σταύρος Μαρινόπουλος μας ξενάγησε στα ... άδυτα του Cine Center, στο δωμάτιο προβολής του σινεμά των Γιάννη και Βασίλη Μουλά. Εκεί είδαμε πώς προβάλλονταν μέχρι σήμερα όλες οι ταινίες που έφταναν με τα ΚΤΕΛ στην Καλαμάτα, τμηματικά, σε μεγάλες μπομπίνες. Αυτά τα κομμάτια, που αντιστοιχούσαν στο 1ο, 2ο μέρος της ταινίας, στα διαλείμματα και στα "προσεχώς" έπρεπε με τέχνη να τα τοποθετήσει πάνω στη μονταζιέρα και να τα ενώσει ο εκάστοτε ειδικός. Δεν είναι τυχαίο ότι για να κάνει κάποιος αυτό το επάγγελμα, έπρεπε να έχει ειδική άδεια, την οποία εξέδιδε το Ελληνικό κράτος ύστερα από εξετάσεις. Το δίπλωμα έγραφε "Χειριστής μηχανημάτων προβολής κινηματογραφικών ταινιών". 

Στις περισσότερες ταινίες η καθεμία για να ολοκληρωθεί και να παιχτεί για 1,5 ώρα είχε 5 κομμάτια φιλμ, υπήρχαν όμως και κάποιες με περισσότερα, όπως ο "Αρχοντας των δαχτυλιδιών" που είχε 9! Το μεγάλο άγχος των ανθρώπων που για χρόνια τώρα έκαναν αυτό το επάγγελμα, ήταν μην τοποθετηθεί κάτι λάθος και ο κόσμος δει τα κεφάλια των ηθοποιών στο κάτω μέρος της οθόνης και τα πόδια τους στο πάνω!

Τίτλοι τέλους ... πέφτουν λοιπόν για το 35άρι φιλμ, το οποίο δίνει πλέον και επίσημα τη θέση του στην ψηφιακή εικόνα και στην τρισδιάστατη προβολή. Στον μοναδικό κινηματογράφο της Καλαμάτας η κάθε αίθουσα έχει τη δική της μηχανή προβολής. Και οι 3 αίθουσες είχαν τις κλασικές μηχανές με φιλμ. Πριν από 4 χρόνια η Αίθουσα 1 ήταν η πρώτη που εγκατέλειψε το φιλμ, αποκτώντας ψηφιακή μηχανή ενώ τώρα έγινε κάτι ανάλογο και για την Αίθουσα 2... Η Αίθουσα 1  προβάλλει και 3D ταινίες. Μέσα στους επόμενους μήνες θα πρέπει και η Αίθουσα 3 να αποκτήσει ψηφιακή μηχανή καθώς το φιλμ καταργείται εντελώς.

Μέχρι τώρα, για να παιχτεί μία ταινία έπρεπε να φτάσει με το ΚΤΕΛ, μετά να σταλεί πίσω στην εταιρεία παραγωγής και στη συνέχεια αυτή να ταξιδέψει σε όλη τη χώρα. Αυτό σήμαινε πολύ χάσιμο χρόνου και φυσικά φθορά για το φιλμ. Οι ταινίες πλέον έρχονται σε ένα πολύ πιο εύχρηστο σκληρό δίσκο, μεγάλης χωρητικότητας, το οποίο υπόσχεται... την τέλεια εικόνα. 

Το Cine Center θυμάται τις παλιότερες μηχανές προβολής, όπως αυτή που έχει πλέον ως διακοσμητική στο φουαγιέ του. Τα μηχανήματα της παλιάς μηχανής δούλευαν με κάρβουνο και μετά με λάμπες.

Ιδιαίτερα διαφωτιστικό είναι και το βίντεο "Αποχαιρετώντας το φιλμ" το οποίο συνέστησαν στους αναγνώστες της "Ε" οι υπεύθυνοι του Cine Center, για να καταλάβουν καλύτερα τη μετάβαση στη νέα εποχή της έβδομης τέχνης...