Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011 12:41

Διάλεξη του Γρ. Καλογερόπουλου για τη "Μαθηματική μοντελοποίηση και θεωρία αυτομάτου ελέγχου"

Γράφτηκε από την

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Γρηγόρης Καλογερόπουλος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα αναπτύξει το θέμα «Μαθηματική Μοντελοποίηση και Θεωρία Αυτομάτου Ελέγχου», σε διάλεξη που θα δοθεί στην Καλαμάτα, αύριο στις 6 το απόγευμα στο ξενοδοχείο "Φαραί Παλάς". Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Σχολικό Σύμβουλο Μαθηματικών Μεσσηνίας Χρ. Μηλιώνη, σε συνεργασία με το Παράρτημα Μεσσηνίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και με την υποστήριξη του Γυμνασίου Κάμπου.
Στο πρώτο μέρος της διάλεξης θα αναπτυχθούν οι γενικές αρχές της μαθηματικής μοντελοποίησης και θα δοθούν παραδείγματα μοντελοποίησης και επίλυσης προβλημάτων από την οικονομία, την κοινωνιολογία και άλλες επιστημονικές περιοχές. Επίσης, θα αναπτυχθεί η έννοια του χάους και της καλούμενης χαοτικής συμπεριφοράς ενός συστήματος. Στο δεύτερο μέρος θα δοθούν οι βασικές αρχές της θεωρίας αυτομάτου ελέγχου. Ο αυτόματος έλεγχος είναι η επιστήμη και η Τεχνολογία, η οποία αναλύει, σχεδιάζει και υλοποιεί νόμους και αλγορίθμους ελέγχου, για την εξασφάλιση επιθυμητής συμπεριφοράς από τα συστήματα στα οποία εφαρμόζεται.
Τη διάλεξη προσκαλούνται να παρακολουθήσουν Μαθηματικοί, Φυσικοί, βιολόγοι,  οικονομολόγοι, μηχανικοί, επιστήμονες πληροφορικής κ.α., καθώς και όσοι μαθητές της Γ΄ Λυκείου ενδιαφέρονται για το θέμα. Η συμμετοχή όλων είναι ελεύθερη.
Ο καθηγητής Γρηγόρης Καλογερόπουλος γεννήθηκε στη Μεσσήνη. Πήρε πτυχίο μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με αντικείμενο τη Θεωρία Ελέγχου, στη Μεγάλη Βρετανία, στο City University του Λονδίνου.
Είναι καθηγητής στον Τομέα της Μαθηματικής Ανάλυσης και Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η Μαθηματική Θεωρία Ελέγχου, η Θεωρία Δέσμης Πινάκων και η Ανάλυση Πινάκων. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 160 άρθρα σε ακαδημαϊκά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων και έχει συγγράψει 5 βιβλία και 3 τεχνικές δημοσιεύσεις. Έχει επιβλέψει και έχει διατελέσει μέλος των τριμελών ή επταμελών επιτροπών μεγάλου αριθμού διδακτορικών διατριβών.
Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας και διατελεί Editor-in-Chief του Δελτίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας (Bulletin of the Greek Mathematical Society).


NEWSLETTER