Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015 18:14

"Alphaville" στη Λέσχη

Την ταινία "Alphaville", το γνωστό φιλμ του Γκοντάρ, προβάλει τη Δευτέρα η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας στο ΔΗΠΕΘΕΚ στις 9.15 μ.μ. Η είσοδος κοστίζει 4 ευρώ και είναι ελεύθερη για νέους κάτω των 18 ετών.

Υπόθεση: Ο μυστικός πράκτορας Λέμι Κόσιον, προσποιούμενος τον δημοσιογράφο, φτάνει στη διαστημική πόλη Αλφαβίλ αναζητώντας έναν χαμένο επιστήμονα. Εκεί ανακαλύπτει ότι η πόλη εξουσιάζεται από έναν παντοδύναμο υπολογιστή, γνωρίζει την κόρη του τυραννικού κατασκευαστή του και έρχεται σε σύγκρουση μαζί του προσπαθώντας να απελευθερώσει τους κατοίκους.
Οι κινηματογραφικές σταθερές της περιπέτειας επιστημονικής φαντασίας διασταυρώνονται εδώ από τον Γκοντάρ με αυτές του φιλμ νουάρ υπογράφοντας μια φουτουριστική αλληγορία που είναι ταυτόχρονα ένα πολιτικό σχόλιο, αλλά και μια παρωδία των αστυνομικών περιπετειών. Η ταινία αποτελεί μια φιλμική αποκάλυψη της ουσίας των ταινιών επιστημονικής φαντασίας ένα κράμα δηλαδή μεταξύ κοινωνικής κριτικής, απελευθέρωσης των συναισθημάτων και παράνοιας! Το Παρίσι του 1965 φαντάζει μπροστά στον φακό σαν εφιαλτική μεγαλούπολη του μέλλοντος και ο Λέμι Κόσιον στην ερώτηση «τι μεταμορφώνει το σκοτάδι σε φως» απαντά «η ποίηση!».
Παίζουν: Eddie Constantine, Anna Karina, Akim Tamiroff.