Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016 20:46

Μέθεξη: "Τα κρανία της Κονεμάρα" αύριο στο Πνευματικό Κέντρο 

Μέθεξη: "Τα κρανία της Κονεμάρα" αύριο στο Πνευματικό Κέντρο 

Μια απαιτητική όσο και ενδιαφέρουσα θεατρική παράσταση, σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία του Πέτρου Κλάδη, ανεβάζει η ομάδα "Μέθεξη" από αύριο Τετάρτη 13 Ιανουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο, μέχρι και την Κυριακή 24 του μήνα. Πρόκειται για "Τα κρανία της Κονεμάρα", που βασίζονται στην "Τριλογία του Λήνεην" του πολυβραβευμένου sui generis Ιρλανδού συγγραφέα Μάρτιν ΜακΝτόνα. 

Οι παραστάσεις τις καθημερινές ξεκινούν στις 9.15 μ.μ., ενώ τα Σαββατοκύριακα στις 8.15 μ.μ. Τηλέφωνο Για κρατήσεις θέσεων υπάρχει το τηλέφωνο: 6948-513700.

 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο ΜακΝτόνα θεωρείται ένα από τα πιο πολύπλευρα ταλέντα της Μεγάλης Βρετανίας: Είναι θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης κινηματογράφου, με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του. Γεννήθηκε το 1970 στο Λονδίνο από Ιρλανδούς γονείς και το 1997 έγινε ο πρώτος συγγραφέας μετά τον Σαίξπηρ που είδε 4 έργα του να ανεβαίνουν με επιτυχία στο West-End του Λονδίνου από επαγγελματικούς θιάσους μέσα στην ίδια χρονιά. Το δε Βασιλικό Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου τον προσέλαβε ως μόνιμο συνεργάτη-συγγραφέα. Η δε πρωτόλεια σκηνοθετική του απόπειρα στον κινηματογράφο, η μικρού μήκους ταινία "Six shooter", έχει βραβευθεί με Οσκαρ

Ολα ξεκίνησαν όταν ο ΜακΝτόνα... σταμάτησε το σχολείο στα 16 ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να γίνει συγγραφέας. Για πολλά χρόνια ζούσε με κρατικά επιδόματα, και το 1997 ξεκίνησε μια 9μηνη περίοδο συγγραφής κατά την οποία ολοκλήρωσε... τα πρώτα 7 έργα του - μεταξύ των οποίων και την "Τριλογία του Λήνεην" που περιλαμβάνει τα έργα "Τhe beauty queen of leenane", "Α skull in connemara" και "Τhe lonesome west". Εκτοτε τα έργα του παίζονται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και στο εξωτερικό.

 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η Λωρήν είναι μια γυναίκα κοντά στα 40, που ζει με την ηλικιωμένη μητέρα της Μαγκ. Είναι αναγκασμένη να φροντίζει κάθε της ανάγκη, καθώς η Μαάγκ γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική. Η εύθραυστη ισορροπία στη σχέση τους διαταράσσεται όταν η Λωρήν συναντά τον Πάτο, έναν παιδικό της φίλο, ο οποίος της αποκαλύπτει την ερωτική του διάθεση.

Ο Μικ είναι ένας άντρας κοντά στα 40, και αναλαμβάνει κάθε φθινόπωρο την εκταφή των οστών στο νεκροταφείο της Κονεμάρα. Με αφορμή το γεγονός ότι αυτό το φθινόπωρο θα πρέπει να ξεθάψει και το σκελετό της γυναίκας του που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό πριν από 7 χρόνια, έρχεται αντιμέτωπος με τις φήμες που κυκλοφορούν στην κλειστή κοινωνία και οι οποίες λένε ότι ο ίδιος την είχε σκοτώσει - παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο ποτέ δεν αποδείχτηκε.

Η Βαλ και η Κολ είναι δυο αδερφές επίσης κοντά στα 40, οι οποίες συγκατοικούν μόνες στο ίδιο σπίτι μετά την πρόσφατη κηδεία του πατέρα τους. Η συμβίωσή τους  είναι ανυπόφορη καθώς η μία δυσκολεύει με κάθε αφορμή τη ζωή της άλλης. Τις ενώνει μόνο ένα κοινό μυστικό: μια μεταξύ τους συμφωνία, από την οποία  επωφελούνται και οι δυο..

Οι 3 ιστορίες έχουν φόντο τη σκληρή επαρχία της Ιρλανδίας. Εναν τόπο απομονωμένο, εγκαταλελειμμένο από την Πολιτεία, όπου δεν υπάρχουν καθόλου υποδομές. Μόνο άνθρωποι σε μικρές ομάδες, που κατορθώνουν να επιβιώνουν μεριμνώντας μόνο για τις βασικές τους ανάγκες. Δεν υπάρχουν πολλές ασχολίες και η καθημερινότητά τους είναι επαναλαμβανόμενη, μονότονα και αδιάκοπα. Δεν υπάρχουν δουλειές κι έτσι δεν μπορούν ούτε να σχεδιάσουν ένα καλύτερο μέλλον. Από μικροί, δεν μπορούν να ονειρεύονται - και μεγαλώνοντας  σταματούν να ελπίζουν. Εγκλωβίζονται στην μοναξιά τους ολοένα και περισσότερο και αντιδρούν μηχανικά με ένστικτο την αυτοσυντήρηση. Είναι ψυχικά μουδιασμένοι, δεν μπορούν να νιώσουν ο ένας τον άλλο και οι σχέσεις τους μπλέκονται σαν ένα κουβάρι που δεν έχει άκρη. Μόνο να κοπεί μπορεί, με τη βία, όταν τα πράγματα γίνουν δύσκολα.

 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ  ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Παίζουν: Στέλλα Λαμπροπούλου (Μαγκ Φόλαν), Εβελυν Σκαρπαλέζου (Λωρήν Φόλαν), Δέσποινα Σκάρπα (Ρέη Ντούλεϋ), Πέτρος Κλάδης (Πάτο Ντούλεϋ), Θάνος Καρκατζούλης (Μικ Ντάουν), Μαίρη Κασιδάκη (Μαίρη Ράφερτυ), Νιόβη Καζάκου (Μάρτιν Χάνλον), Σωτήρης Κριτσωτάκης (Τομ Χάνλον), Ηλίας Δαρσακλής (Πατέρας Γουέλς), Μαρίκα Συκάκη (Κολ), Σταυρούλα Νικολοπούλου (Βαλ), Ιωάννα Παπαδοπούλου (Γκερλίν).

Μετάφραση - διασκευή - σκηνοθεσία: Πέτρος Κλάδης.

Μουσική επιμέλεια: Παναγιώτης Συντέτας.

Φωτισμοί: Κριστίν Ροδίτης.

Ηχος: Δημήτρης Δημέας.
Σκηνικά: Αντώνης Καζάκος.