Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016 07:54

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου - πλούσιο το πρόγραμμα του τριημέρου

Γράφτηκε από την

Προβολές, συζητήσεις και εκδηλώσεις λόγου περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, αυτό το τριήμερο. Οι προβολές γίνονται στο Εργατικό Κέντρο. 

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής: σήμερα Σάββατο 23 Ιανουαρίου: - 2 μ.μ. «Ι' m still Kachkaniraqmi» σκηνοθεσία Javier Corcuera.

Αυτό το φιλμ είναι ένα θεαματικό μουσικό ταξίδι διαμέσου του άγνωστου και κρυμμένου Περού και των 3 περιοχών του: του Αγιακούτσο (η ζώνη των Ανδεων), της ακτής (Λίμα) και της Αμαζόνια (ζούγκλα). Αυτές οι περιοχές ενώνονται σε αυτό το ντοκιμαντέρ μέσα από μεγάλους μουσικούς που συνεχίζουν να τραγουδούν στην γλώσσα των ιθαγενών και διατηρούν ένα μοναδικό τρόπο να παίζουν την κιθάρα, το βιολί, την άρπα, το τύμπανο, και να λένε ιστορίες που εξηγούν ποιοι είναι. “¡Kachkaniraqmi!” είναι ένας χαιρετισμός μεταξύ παλιών φίλων στην Ayacucho Quechua (μια Περουβιανή διάλεκτο) που μπορεί να μεταφραστεί ως «Είμαι ακόμα εδώ!» Είναι μια έκφραση εσώτερης σταθερότητας και αντοχής ενάντια στις αρνητικές πιθανότητες διαμέσου μιας μακριάς και δύσκολης ζωής.

- 4 μ.μ. «Rhythm is it!» σκηνοθεσία Thomas Grube, E. Sanchez Lansch. 

Το πρώτο μεγάλο «εκπαιδευτικό εγχείρημα» της φιλαρμονικής του Βερολίνου: Υπό τη διεύθυνση του Βρετανού Royston Maldoom 250 παιδιά και νέοι (από 8 έως 20 χρονών) που προέρχονται από διαφορετικό κοινωνικό και γεωγραφικό χώρο μελετούν τη χορογραφία του πάνω στο κομμάτι του Στραβίνσκι «Ιεροτελεστία της Ανοιξης» (Le Sacre du Printemps). Παράλληλα, η Φιλαρμονική του Βερολίνου υπό τη διεύθυνση του Sir Simon Rattle κάνει πρόβα την ίδια αυτή σύνθεση. Το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ κλείνει με την πανηγυρική εκτέλεση του κομματιού στην Arena Treptow στο Βερολίνο.

- 6 μ.μ. «Making rain» σκηνοθεσία Frode Storaas. Οι λόφοι Vumba στην κεντρική Μοζαμβίκη, κοντά στα σύνορα με τη Ζιμπάμπουε, αποτελούν το βασίλειο του Mambo (ή αλλιώς αρχηγού) Chirara. Ο Mambo είναι ο σημαντικότερος πνευματικός ηγέτης της περιοχής και αυτή η ηγετική του θέση είναι επισήμως αναγνωρισμένη από την κυβέρνηση της Μοζαμβίκης. Πέρα από τις πνευματικές του αρμοδιότητες, έχει και δικαστικές, που αφορούν την τέλεση μικρο-εγκλημάτων, ενώ θεωρείται επίσης και ο αρμόδιος για την επίλυση πολλών προβλημάτων που ταλανίζουν τις τοπικές κοινωνίες. Η ηλικιωμένη Mbuya Gondo, τοπικό μέντιουμ, οργανώνει πολύ συχνά τελετές σε έναν, πολύ γνωστό για τις ζωγραφιές του, βράχο της περιοχής, προκαλώντας τον εκνευρισμό του Mambo Chirara. Στο ντοκιμαντέρ αναπτύσσονται προβληματισμοί σχετικά με το φύλο και τη μικροπολιτική σε αυτή τη μικρή γωνιά της Μοζαμβίκης, μέσα από τις ενέργειες αυτών των δύο σημαντικών τοπικών ηγετών, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της τοπικής κοινωνίας για τις ετήσιες τελετουργίες της βροχής.

- 7.30 μ.μ. «Νίκος Δραγούμης, ένας ζωγράφος στην σκιά της ιστορίας» σκηνοθεσία Κλεώνη Φλέσσα. Ο Νίκος Δραγούμης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1874. Ηταν γιος της Ελίζας Κοντογιαννάκη και του Στέφανου Δραγούμη πρωθυπουργού της Ελλάδας κατά το 1910 και αδελφός του Ιωνα Δραγούμη, συγγραφέα και πολιτικού. Ενας αντικομφορμιστής που μετά της σπουδές του στο Παρίσι στη Νομική Σχολή, εγκατέλειψε μία επιβεβλημένη σταδιοδρομία και σπούδασε ζωγραφική στην Academie Julian το 1900. Ενας γνήσιος καλλιτέχνης τόσο αυθεντικός όσο ο Βαν Γκόγκ και ο Γκογκέν που υπηρετούσε την τέχνη του χωρίς να θέλει να τη χρησιμοποιεί. 2ο Βραβείο Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους - 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.

- 8 μ.μ. «Un condor» σκηνοθεσία Γιάννης Κολόφς 

Ο Σέρχιο Κοντρέρας έφυγε από τη Χιλή το Νοέμβριο του 1973, δυο μήνες μετά το πραξικόπημα του Πινοτσέτ κατά του Σαλβαδόρ Αλιέντε. Ηταν 17 ετών. Μετά από ένα μεγάλο ταξίδι κατέληξε στο Σέφιλντ της Αγγλίας. Το 2011, επισκέφθηκε τη Χιλή για πρώτη φορά από τότε που αποφάσισε να αυτοεξοριστεί. Τον ακολουθούμε σ’ αυτό το ταξίδι, προσπαθώντας να καταγράψουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν μέσα από τη διήγηση της προσωπικής ιστορίας του Σέρχιο, της αιώνιας ιστορίας των ανθρώπων που αναγκάζονται ν’ αφήσουν πίσω το σπίτι τους. Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας. Βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας και 2ου Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2015.

- 9.30 μ.μ. «Στη φωλιά του χρόνου» σκηνοθεσία Αλέξανδρος Παπαηλιού. Στην Ελλάδα, σε διάστημα 15 χρόνων, η ταυτότητα μιας ανάπτυξης συγκρούστηκε βίαια με μια άλλη – εκείνη της κρίσης. Της οικονομικής, της κοινωνιολογικής, της περιβαλλοντικής κρίσης. Στο ντοκιμαντέρ Στη φωλιά του χρόνου, παρουσιάζεται η διαδρομή 3 νέων ανθρώπων, η δράση, τα κίνητρά τους για την επιλογή της ζωής τους, οι μικρές και μεγάλες στιγμές τους, ενώ οι ίδιοι, 15 χρόνια μεγαλύτεροι πια, απαντούν στο ερώτημα τι είναι αληθινή ζωή και τι πραγματική επιθυμία. Ποιο είναι το όφελος και ποια η σχέση τους με τη φτώχεια και τον πλούτο αντίστοιχα; Πώς ερμήνευσαν και τοποθέτησαν το χρόνο της καθημερινότητάς τους; Τι αποτελέσματα είχε το χρονικό καταφύγιο που σταδιακά έφτιαξαν; 9ο DOC FEST στη Χαλκίδα: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για το Περιβάλλον στον Αλέξανδρο Παπαηλιού, Βραβείο Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης για Διεύθυση Φωτογραφίας στην Κατερίνα Τζιγκοτζίδου, Βραβείο Καλύτερου Ηχου στους Γιώργο Πολιτάκη και Αναστασία Φραγκούλη.

 - Στις 12 μ. θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της Πέπης Ρηγόπουλου «Θάλαμος ανανήψεως», με εισηγητή το δημοσιογράφο Ηλία Μπιτσάνη. Στο καφέ "Μπουκαδούρα" στο Πάρκο του Λιμενικού.

Αύριο Κυριακή 24 Ιανουαρίου: - 12 μ. «The Reluctant Revolutionary» σκηνοθεσία Sean McAllister. Κατά της διάρκεια της επανάστασης στην Υεμένη το 2011, ο Καϊς, ο φιλικός ξεναγός, μεταμορφώνεται από σκεπτικιστής αμύητος σε ενεργός συμμετέχοντας. Διαμέσου του, βρισκόμαστε μέσα στην επαναστατική αρένα από μια πολύ προσωπική οπτική. Αποτελεί μια συναρπαστική, αγωνιώδη, και, κυρίως, σοκαριστική εμπειρία. Ο δημιουργός ντοκιμαντέρ Σων Μακ Αλισταιρ βρίσκεται στο κέντρο της δράσης στις αρχές του 2011, καθώς επρόκειτο να ξεσπάσει η επανάσταση στην Υεμένη. Ο πρόεδρος Αλί Αμπντουλάχ Σαλέ, ο ‘πατέρας της διαφθοράς’, βρίσκεται στην εξουσία για 33 χρόνια, αλλά η Αραβική Ανοιξη ενδυναμώνει τη δυσαρέσκεια του πληθυσμού.

- 1.30 μ.μ. «MemOria» σκηνοθεσία Γιώργος Ιατρού. Στα ιταλικά σημαίνει μνήμη. «ORIA» λεγόταν ένα ατμόπλοιο που βυθίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1944 στο νησί του Πατρόκλου κοντά στο Σούνιο, με θύματα περισσότερους από 4.000 Ιταλούς αιχμαλώτους των Γερμανών.

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την ιστορία και την μνήμη 70 χρόνια μετά το μεγαλύτερο ναυάγιο της Μεσογείου. Ηλικιωμένοι κάτοικοι διηγούνται την τρομακτική ανάμνηση του ναυαγίου. Ιταλοί απόγονοι των θυμάτων έρχονται να αποτίσουν φόρο τιμής. Μια καραβάνα που βρέθηκε από τον δύτη Αριστοτέλη Ζερβούδη ήταν ο καταλύτης. Ενα μνημείο στήνεται, για να θυμίζει τα σκοτεινά σημεία της Ιστορίας, αλλά και την συναδέλφωση - κάθαρση.

- 3 μ.μ. Αφιέρωμα στον Γιώργο Κολόζη: "Αιγαίο νυν και αεί". Η σειρά ντοκιμαντέρ αφηγείται αυθεντικές ιστορίες ανθρώπων του Αιγαίου. Ταξιδεύουμε σε δρόμους θαλασσινούς, που εδώ και χιλιάδες χρόνια οι Αιγαιοπελαγίτες ακολουθούν. Με ένα καΐκι ιστορικό, τον «Ζέππο», φτιαγμένο προπολεμικά από τον καπετάν Ανδρέα Ζέππο και τραγουδισμένο από τον μεγάλο ρεμπέτη Γιάννη Παπαϊωάννου, αναζητούμε διαχρονικά πρόσωπα, νομάδες της θάλασσας. Αυθεντικές ιστορίες ζωής από μουσικούς, ψαράδες, καραβομαραγκούς, σφουγγαράδες, αγγειοπλάστες, καλλιτέχνες, επιστήμονες, ανθρώπους με στάση ζωής, με πολιτισμό, που ανεπιτήδευτα ξεπηδά σαν ανάσα από μέσα τους. Ανθρωποι που δίνουν ακόμα την ενέργειά τους για να έχουμε ένα Αιγαίο με πρόσωπο και αρμονία. Ενα θαλασσινό ταξίδι 1.800 μιλίων γεμάτο εκπλήξεις και περιπέτεια. Μία θαλασσινή περιπλάνηση με αυθεντικούς ανθρώπους του Αιγαίου. Τα γυρίσματα της σειράς άρχισαν το 1999 και ολοκληρώθηκαν το 2002. Ενα συμβολικό, αλλά καθόλου τυχαίο, πέρασμα από το τέλος ενός αιώνα στις αρχές του άλλου.

- 5 μ.μ. «Τα δολλάρια του αγίου» σκηνοθεσία Αύρα Γεωργίου. Mεσολόγγι: μια μικρή παραθαλάσσια πόλη, σημαδεμένη από το ιστορικό της παρελθόν. Την εποχή της Τουρκοκρατίας, η πεντάχρονη (1821-1826) πολιορκία της πόλης έληξε με μία απελπισμένη και αιματηρή Εξοδο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, τσιγγάνοι με «νταούλια» αναπτέρωναν τους πολεμιστές στις μάχες τους με τους Τούρκους πολιορκητές. Ακόμα και σήμερα, στο Μεσολόγγι, αυτές οι δυο κοινότητες, ντόπιοι και τσιγγάνοι, ζουν σε μια αμοιβαίας αποδοχής συνύπαρξη, που έκτοτε επιβεβαιώνεται κάθε χρόνο στο πανηγύρι του Αη Συμιού. Κάθε χρόνο την Πεντηκοστή, όλοι μαζί, οργανώνουν και συμμετέχουν σ’ ένα εξαντλητικό πενταήμερο διονυσιακό γλέντι όπου οι διαχρονικές μνήμες γίνονται παρόν. Καθ’ όλη τη διάρκεια του πανηγυριού, οι τσιγγάνοι είναι αποκλειστικά αυτοί που παίζουν μουσική, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα εκστασιασμού που ενώνει όλες τις κοινωνικές τάξεις.

- 6 μ.μ. «Προσκύνημα» σκηνοθεσία Μαριάννα Αστρακά, Γ. Φωτιάδης.

Η δύναμη της πίστης να ξεπερνά τα όρια του νου είναι το Προσκύνημα. Αποτυπώνει την έκφραση της πίστης μέσα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στην ινδική χερσόνησο. Καταλήγει στο ύψιστο για τον ινδικό και θιβετανικό θρησκευτικό πολιτισμό, τον ιερό γύρο του βουνού Καϊλάς, στα υψίπεδα του Θιβέτ. Βιώνει με τους προσκυνητές την εκδήλωση της πίστης τους μέσα από τη θρησκευτική κατάνυξη, το χορό, τη μουσική, αλλά και μέσα από την υπέρβαση των σωματικών και νοητικών ορίων τους. Αντιλαμβάνεται το ρόλο του προσκυνήματος στη μεταμόρφωση του εγγενούς υπαρξιακού φόβου σε εμπιστοσύνη άνευ όρων.

- 7 μ.μ. «The Go-Between - Afar of Ethiopia» σκηνοθεσία Frode Storaas.

Γίνεται αναφορά για μια νεκρή γυναίκα – άλλη μια υπόθεση για τον Χουσεϊν. Οι Ισλαμιστές βοσκοί Αφαρ κατοικούν στα βορειοανατολικά βοσκοτόπια της Αιθιοπίας. Κάποιοι έχουν εγκατασταθεί σε πόλεις και κέντρα εμπορίου όπου υπάρχει επίσης παρουσία της κυβέρνησης της Αιθιοπίας με αστυνομία και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Πολλοί Αφαρ έχουν πάτημα και στους δυο τομείς, έχοντας σπίτι στην πόλη ενώ διατηρούν στενές επαφές με τους νομάδες συγγενείς τους. Ο Χουσεϊν Χάιγιε κατέχει μια κυβερνητική θέση ως αξιωματικός Ειρήνης και Ασφάλειας. Η δουλειά του είναι να κρίνει εάν ένα περιστατικό πρέπει να το χειριστεί η αστυνομία ως υπόθεση εγκλήματος ή αν πρέπει να αφεθεί ως μια υπόθεση που θα επιλυθεί με τον παραδοσιακό τρόπο από τους γηραιούς των φυλών. Η πολιτική οργάνωση των Αφαρ βασίζεται και στην εδαφική περιοχή και στην συγγένεια. Τα πολιτικά ιδρύματα στοχεύουν προς τον κοινωνικό έλεγχο και την επίλυση συγκρούσεων. Οι φυλετικοί αρχηγοί συχνά καλούνται να παρέμβουν προτού κλιμακωθεί κάποιο ασήμαντο θέμα.

- 7.45 μ.μ. «Honey» σκηνοθεσία Martin Gruber. Μέλι από άγριες μέλισσες καθώς και διαφορετικές πλευρές της κατανάλωσης του μελιού στα υψόμετρα της κεντρικής Αγκόλα, όπου το μέλι είναι σημαντικό μέσο συντήρησης και εισοδήματος. Το φιλμ το σκέφτηκε και το γύρισε μια ομάδα χωρικών από την περιοχή Cusseque. Το μέλι είναι το αποτέλεσμα ενός film workshop που οργανώθηκε από τους Martin Gruber και Miguel Hilario για τη διεπιστημονική έρευνα ‘The Future Okavango’.

- 8.30 μ.μ. Αφιέρωμα στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ με ομιλητές τους: Martin Gruber, Frode Storaas, Δημήτρη Κιτσικούδη.

- 9.15 μ.μ. «Πολύ μιλάς, πολύ κλαις» σκηνοθεσία Δημήτρης Κιτσικούδης. Τρεις ανθρωπολόγοι, ένας ιστορικός, ένα ισλαμολόγος και πολλοί Πομάκοι μας ξεναγούν στα βουνά της Ροδόπης – στα Βαλκάνια – για να γνωρίσουμε από κοντά τον πληθυσμό των Πομάκων, την ιστορία, τον πολιτισμό τους, τα προβλήματα, τους φόβους και τις ελπίδες τους. Οι Πομάκοι είναι ένας πληθυσμός που ζει στα βουνά της Ροδόπης, στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, κατά μήκος των συνόρων. Η γλώσσα τους είναι νοτιοσλαβική και η θρησκεία τους μουσουλμανική. Η καταγωγή τους δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά. Αυτοπροσδιορίζονται ως Ελληνες, Βούλγαροι, Τούρκοι. Χαρακτηριστική είναι μια παροιμία τους: «Να φοβάσαι του Τούρκου το βόλι, του Βούλγαρου το ξύλο και του Ελληνα το μολύβι», γιατί το βόλι και το ξύλο ξεχνιούνται, αλλά το μολύβι δεν ξεχνάει. 2ο Βραβείο Ντοκιμαντέρ και 2ο Βραβείο Κοινού στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. 1ο Βραβείο στο 10ο Πανόραμα Ανεξάρτητου Κινηματογράφου στην Πάτρα.

- 6 μ.μ. ημερίδα με θέμα «Τέχνη και ψυχολογία». Συντονίζουν η Τέση Λαζαράτου ψυχολόγος και ο ψυχίατρος Θανάσης Κουρής, ενώ θα παραβρίσκονται και οι σκηνοθέτες Σταύρος Ψυλλάκης με το ντοκιμαντέρ «0 άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν», η Πέπη Ρηγόπουλου με το ντοκιμαντέρ «Σρέμπερ» και η Κλεώνη Φλέσσα με το ντοκιμαντέρ «Νίκος Δραγούμης. Ενας ζωγράφος στην σκιά της ιστορίας». Στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης. 

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, εκπαιδευτική ζώνη:  9 π.μ. «Η αποκάλυψη του Χέοπα» σκηνοθεσία Florence Tran, 10.30 π.μ. «Rotation 206» σκηνοθεσία Hugo Mata, «Γκάιντες λαλούν» σκηνοθεσία Δημήτρης Κατσικούδης, 12 μ. «Ες αύριον τα σπουδαία», «Ενας νέος μετράει τα άστρα». 5 μ.μ. αφιέρωμα στο Γιώργο Κολόζη «Το πήδημα του Κατσαντώνη και ο Μπάρμπα Λάμπρος», 6.30 μ.μ. «David Kennedy σμιλεύοντας την ζωή» σκηνοθεσία Α. Κοβότσος, 7 μ.μ. «Πωγωνίσκος» σκηνοθεσία Θανάσης Νεοφώτιστος, «Rotation» σκηνοθεσία Hugo Mata, 8 μ.μ. «Ολυμπία» σκηνοθεσία Σταύρος Ψυλλάκης, 9 μ.μ. «Το μέσα φως» σκηνοθεσία Σταύρος Ψυλλάκης. 2 μ.μ. σεμινάριο από τον Frode Storaas "Visual Anthropology and Cultural Heritage. Οπτική ανθρωπολογία και πολιτιστική κληρονομιά" στο αμφιθέατρο "Ν. Πολίτης" της Πανεπιστημιακής Σχολής Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών.