Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016 07:52

“Πάμε βόλτα” στα στέκια του '80 στην Καλαμάτα

Περιήγηση στη νυχτερινή διασκέδαση της δεκαετίας του 1980 στην Καλαμάτα θα επιχειρήσει το Σάββατο το βράδυ η ομάδα “Πάμε Βόλτα”.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές η η περιήγηση θα ξεκινήσει από τη συμβολή των οδών Αριστοδήμου και Βασ. Αμαλίας (ιστορικό κτίριο που στέγασε θρυλικό στέκι) το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου στις 7 το βράδυ, Οι διοργανωτές στην πρόσκληση αναφέρουν  “Φέρτε μαζί σας το αγαπημένο σας ποτό στο χέρι, φωτογραφίες και αναμνήσεις. Κι όσοι είμαστε 40+, θα θυμηθούμε που πρωτοφλερτάραμε” 

Αναλυτικά η πρόσκληση: 

“Οταν ανέτειλε η Πρωτοχρονιά του 1980, η Καλαμάτα ξύπνησε λίγο αμήχανη μπροστά σε μια νέα δεκαετία που ερχόταν για ν' ανατρέψει όλη την μεταπολεμική περίοδο. Αυτή η σημαδιακή δεκαετία έφερε και ανατροπές στο χάρτη της νυχτερινής διασκέδασης στην πόλη

 Δεκαετία του '80 η Καλαμάτα ήταν μια άλλη πόλη ! Το κοινό που διασκέδαζε και κινούσε τα μαγαζιά ήταν μια μεγάλη παρέα που ισορροπούσε ανέμελα ανάμεσα σε rock και disco. 

Tα μαγαζιά της εποχής θρυλικά ! Ποιος Καλαματιανός δε θυμάται το ''fanari'' (πρώτη pub της πόλης), το στέκι της Κινηματογραφικής Λέσχης στις παλιές αποθήκες Τεριζάκη, τις ‘’Ρίζες'', το ‘’Βuona Σera'', τo ‘’Roller's'', τo ‘’Αμερικανικο'',  το ‘’Ημίμετρο'', το ‘’What'', το “Lido'', τις disco ‘’Elite’’,’’Filoxenia'', ‘’Garden'', ‘’Libra'', '' Black and White'', ‘’Village House'', ‘’Dance Time'', ‘’Blow Up'', ‘’Mamy Blue'', ‘’Blue Bird'', ‘’Barbarella'', ‘’Paloma'' και την ‘’Electric Night'' στα Γιαννιτσάνικα ; 

 Οι πρώτες ουρές είναι γεγονός, στην ''Έμπατη'' δεν πήγαινε όποιος κι όποιος (εκτός αν ήξερες τον Παύλο), ο Καραμπάτος καινοτομούσε με disco, bar, roofgarden (οι πιο κοσμικοί πήγαιναν στο piano-bar), κάπου στο '84 ξεκίνησε η καριέρα του μυθικού bar ''Ροδανθός'' στην ίδια γειτονιά με την άλλη ιστορική pub '' Hμίμετρο'' και το ''Αναίς'', και τα κορίτσια έψαχναν σε ποιο μαγαζί συχνάζει ο γόης της εποχής (Δ.Μ.).

Τα καλοκαίρια κατεβαίναμε παραλία. ''Malibu'', ''Macao'', ''Elite'', ''Filoxenia'', θερινή ''barbarella'' ( στο filoxenia), ''2002'', θερινή ''paloma'' ( εκεί που βρίσκεται σήμερα το ''le jardin'') κλπ. Για μπάνιο αλά Γαρδέλη και Ντούζο - και υποχρεωτικά να καβαλάς YAMAHA RD 350 - στην ''Βενετία''.

 Για κοπάνα από τα φροντιστήρια, πολλές επιλογές. ''Ιντεάλ'' στην πλατεία, ''Λωτός'', ''Free time'', ''South Town'', ''Top'', Δημοτικό Αναψυκτήριο, ''La Sirene'' (γνωστό ως ''κρεπερί''), τα ποδοσφαιράκια στο υπόγειο της Χρ. Κουμάντου, ''Zέφυρος'', ''Κένταυρος'' κ.α.

 Στα σκυλάδικα στο τέρμα της οδού Αθηνών τ' αλάνια ψάχνονται για καβγά, ενώ στα ''Δειλινά'' και στο ''Βέτο'' οι μποέμηδες Σ.Κ και Β.Π. δίνουν τα ρέστα τους και στο λαϊκό άσμα ''Παράνομος κι αν είναι ο δεσμός μας'' παίρνουν φωτιά τα μαγαζιά !

Γαστρονομικώς, υπάρχει ησυχία. Χοιρινή και μοσχαρίσια στις ταβέρνες. Εξαίρεση η Χαρά, που μας έμαθε να τρώμε πιο ψαγμένα στο μεζεδοπωλείο της οδού Λυκούργου-στο χώρο που στέγασε κάποτε την οικία της πιο όμορφης Ελληνίδας (Κατερίνα Διδασκάλου) και το steak house του Elite. Στη λίστα - για κάτι διαφορετικό - βάζουμε την ''Μετώπη'' (Βασ. Γεωργίου και Αριστοδήμου) και το ''Italien'' (θυμάστε τη γωνία απέναντι από το mikel). Oi πιτσιρικάδες έτρωγαν στο Savoy και στο Corner.

 Με τη βοήθεια πρωταγωνιστή της εποχής θα ανακαλύψετε κι αυτό το κομμάτι από το παζλ της ιστορίας της πόλης ! .

 YΓ. Η περιήγηση στα παλιά στέκια θα είναι επιλεκτική (με χωροταξικά κριτήρια) και αφορά συγκεκριμένη διασκέδαση (μόνο  pubs, bars, discos) 'Τηλ. 6936 518550”