Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011 22:02

Ανοίγει αύριο η αυλαία του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Ανοίγει αύριο η αυλαία του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Μια μέρα μας χωρίζει από την έναρξη της κορυφαίας πολιτιστικής διοργάνωσης της Καλαμάτας, του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού για 17η φέτος χρονιά. Η αυλαία του φεστιβάλ ανοίγει αύριο στις 10 το βράδυ στο Αμφιθέατρο του Κάστρου, ενώ χθες δόθηκε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που προηγείται της έναρξης.
Την ανάγκη να ενσωματώσει το υπουργείο Πολιτισμού στις δραστηριότητές του το φεστιβάλ και να είναι συνεπές στις χρηματοδοτήσεις του, επισήμανε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας "Φάρις" Νίκος Μπασακίδης.
Από την πλευρά του ο διοικητικός διευθυντής της επιχείρησης Πανάγος Φουρναράκης τόνισε ότι το πλαίσιο που λειτουργούν οι δήμοι μετά την εφαρμογή του "Καλλικράτη", καθιστά δύσκολη λόγω της γραφειοκρατίας τη δημιουργία πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού Βίκυ Μαραγκοπούλου είπε ότι παρά την κρίση το φεστιβάλ δεν στερείται τίποτα από την ποιότητά του και από το στίγμα που δίνει κάθε χρόνο.
Σήμερα μάλιστα, ξεκινούν και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια και είναι σημαντικό σε μια εποχή όπου βάλλονται η παιδεία, ο πολιτισμός και η έρευνα να γίνονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ τόσο σημαντικά εργαστήρια και μάλιστα με μεγάλη συμμετοχή χορευτών που φτάνουν τα 110 άτομα.
Επίσης, στη μνήμη του σπουδαίου ανθρώπου του χορού Γιάννη Μέτση, ένα χρόνο μετά την απώλειά του, το φεστιβάλ της Καλαμάτας θα δώσει μετά από κλήρωση μια υποτροφία σε έναν από τους συμμετέχοντες στα εργαστήρια.
Σχετικά με το πρόγραμμα η Βίκυ Μαραγκοπούλου σημείωσε ότι θα υπάρξει ποικιλία παραστάσεων, ενώ δύο απ' αυτές -της έναρξης και της λήξης- θεωρούνται από τις κορυφαίες παγκοσμίως αυτή τη στιγμή στο χώρο του σύγχρονου χορού.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Βίκυ Μαραγκοπούλου και στις ελληνικές ομάδες που θα συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση, ενώ ενδιαφέρουσες θα είναι και οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα εμπλουτιστούν μάλιστα με πολλές εκπλήξεις.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

Αύριο και την Παρασκευή στις 10 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας η ομάδα "Eastman" του Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι παρουσιάζει το έργο "Babel (words)". Τη χορογραφία έχουν κάνει οι Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι και Νταμιάν Ζαλέ και η διάρκεια της παράστασης είναι 100 λεπτά.
Χτίζοντας και γκρεμίζοντας αόρατους πύργους, μέσα στο ευρηματικό σκηνικό του Αντονυ Γκόρμλεϋ, μια παλλόμενη ανθρωπότητα, σκληρή, τρυφερή, ολοζώντανη και σε όλο της το μεγαλείο, ξαναζεί επί σκηνής μια Βαβέλ αντεστραμμένη, μια Βαβέλ των ονείρων, της συμφιλίωσης και της συμβίωσης· μια Βαβέλ πολύχρωμη και πολυφωνική σαν το ανομοιογενές πλήθος του πλανήτη. Σ’ αυτή την παράξενη χώρα, την ασυνεννοησία καταργεί η ευεργετική παρέμβαση της μουσικής. Βαθυστόχαστη και ταυτόχρονα ανάλαφρη, πολιτική, κωμική, πικρή, αυθεντική και ανθρώπινη, η παράσταση "Babel(words)" ανήκει σ’ αυτό το είδος έργων τέχνης που μπορούν να κάνουν έναν θεατή να νιώσει υπερήφανος για το ότι ανήκει στο ανθρώπινο είδος.
Ο Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι δεν χρειάζεται συστάσεις στο ελληνικό κοινό: είναι το παιδί-θαύμα της βελγικής σκηνής, το οποίο ενηλικιώθηκε. Ο Νταμιάν Ζαλέ, συνεργάτης του Τσερκάουι από την αρχή, μας είναι επίσης γνωστός από το "D’avant", που παρουσιάστηκε (επί Παραολυμπιακών) το 2004.
Ο Τσερκάουι είναι μόλις 35 χρονών και ήδη από τους πιο διάσημους χορογράφους. Ξεκίνησε ως χορευτής σε τηλεοπτικά σόου, συνέχισε με σπουδές στη σχολή P.A.R.T.S. της Anne Teresa De Keersmaeker και δεν έχει σταματήσει ποτέ να μαθητεύει κοντά σε σημαντικούς δασκάλους σε διάφορες δυτικές και ανατολικές τεχνικές κίνησης. Το 2010 ίδρυσε το όχημα παραγωγής των έργων του, την ομάδα "Eastman", με την οποία συνεχίζει να είναι φιλοξενούμενος καλλιτέχνης στο Toneelhuis. Εχει βραβευτεί με πολλά βραβεία χορού και τεχνών. Συνδυάζει με ευκολία διαφορετικές τεχνικές και γεφυρώνει με ευαισθησία τις αποκλίνουσες πολιτιστικές καταβολές του ίδιου και των συνεργατών του. Η συνύπαρξη της μεσαιωνικής πολυφωνικής μουσικής με το σύγχρονο χορό τον γοητεύει και έχει την ιδιαίτερη ικανότητα να εκπλήσσει το θεατή με τις πιο απρόσμενες κινήσεις του σώματος. O Τσερκάουι έχει εμφανιστεί στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας το 2007 με τη χορογραφία του "Myth".
Ο Νταμιάν Ζαλέ κατάγεται από τη Γαλλία και το Βέλγιο. Μετά από τις σπουδές του στο I.N.S.A.S. (Institut Νational Supérieur des Arts du Spectacle, Βρυξέλλες) στράφηκε στο σύγχρονο χορό συνεχίζοντας τις σπουδές του στο Βέλγιο και την Νέα Υόρκη.



NEWSLETTER