Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011 22:00

Κωστής Μαραβέγιας για τις συναυλίες με τον Π. Μουζουράκη: "Διπλή χαρά η πρώτη μας φορά στην Πελοπόννησο"

Δεν θα είναι μια απλή συναυλία... αλλά ένα μικρό φεστιβάλ, η μουσική συνάντηση του Κωστή Μαραβέγια και του Πάνου Μουζουράκη αύριο στις 9.30 μ.μ. στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο Σπάρτης. Πρόκειται για την προτελευταία εμφάνισή τους στην Πελοπόννησο, καθώς η περιοδεία τους κλείνει στις 9 Σεπτεμβρίου στην Καλαμάτα.
Ο Κωστής Μαραβέγιας μας μίλησε γι' αυτό το μουσικό δίδυμο και τη μεγάλη τους επιτυχία «Φίλα με ακόμα», για τη συναυλιακή τους συνύπαρξη αλλά και για την ενέργεια που νιώθει όταν βρίσκεται στη σκηνή.

- Από τις μουσικές σκηνές, σε συναυλίες σε γήπεδα. Πώς είναι αυτή η εμπειρία και η συνεργασία με τον Πάνο Μουζουράκη;

«Οι ανοιχτοί χώροι γενικά και τα γήπεδα ειδικότερα έχουν μια άλλη δυναμική, και λόγω καλοκαιριού είναι ιδανικά για μια συναυλία. Μ' αρέσουν και τα θεατράκια που έχουν καθήμενους, αλλά το γήπεδο έχει αυτόν τον επίπεδο χώρο μπροστά από τη σκηνή και τους βλέπεις όλους μπροστά σου και τους αισθάνεσαι κοντά... κι έτσι δημιουργείται μια ωραία επικοινωνία με άλλη ένταση.
Μ' αρέσει επίσης που παίζουμε για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο και οι συναυλίες μας αυτές συνδυάζονται με τόσο καλές παραγωγές... και συγκεντρώνουν επίσης πολύ κόσμο. Ολα αυτά είναι για μένα διπλή χαρά.
Με τον Μουζουράκη είχαμε και στο παρελθόν συνεργαστεί μέσω του Διονύση Σαββόπουλου στους "Αχαρνής" και έκτοτε κάναμε κάποιες γκεστ εμφανίσεις ο ένας στον άλλο - αλλά όχι προγραμματισμένες, απλώς τύχαινε. Ηταν λοιπόν μια καλή ευκαιρία να συνεργαστούμε "κανονικά", από την άποψη ότι μπήκαμε στο στούντιο για το "Φίλα με ακόμα" του οποίου προηγήθηκε μια πολύ δημιουργική καλλιτεχνική συνάντηση μεταξύ μας. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν συναντήσεις καλλιτεχνικές τέτοιου είδους. Και όχι αναγκαστικά με μια μπάντα, δυο τραγουδιστές, αλλά να γίνονται κάτι σαν μικρά φεστιβάλ. Μ' αρέσει που είμαστε κάτι σαν... δυο συναυλίες σε μία. Ο καθένας είμαστε με την μπάντα του και υπάρχει μια διάθεση απολύτως μουσική, δίνεται ο χώρος για τους μουσικούς που είναι μαζί μας να δημιουργήσουν, να εκφραστούν. Για παράδειγμα στο δικό μου live βγαίνει ο μπασίστας του Πάνου και παίζουμε παρέα, ή ανεβαίνω εγώ και παίζω ακορντεόν και τραγουδάω, και δημιουργείται μια σχέση μεταξύ δύο συγκροτημάτων και δύο τραγουδοποιών».

- Είναι λοιπόν μια «Μετασυναυλία»; Από την άποψη ότι δεν έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά της συναυλίας;
«Μπορεί να είναι και κάτι... μεταφυσικό, ξέρω κι εγώ; Υπό την έννοια ότι είναι ένα μίνι φεστιβάλ όπως είπα και πριν, ναι... είναι ένα πρόγραμμα τρεισήμιση ωρών».

- Το «Φίλα με ακόμα», που έχει τρελή επιτυχία, πώς δημιουργήθηκε;
«Ηταν μια ιδέα του Πάνου, είχε πάει ένα ταξίδι στην Ιταλία, το άκουσε, του άρεσε πολύ, θέλησε να το κάνει στα ελληνικά και μου ζήτησε τη βοήθειά μου. Στην αρχή δεν κατάλαβα ότι ήταν για τραγούδι, γιατί μου το έστειλε μεταφρασμένο σε κακή μετάφραση, οπότε μπήκαμε στη διαδικασία να το δουλέψουμε και να γίνει τελικά αυτό που όλοι ξέρουμε πια. Για να είμαι ειλικρινής χάρηκα πάρα πολύ που το είπα αυτό το τραγούδι, γιατί το αγάπησα πολύ από την πρώτη στιγμή».

- Εχεις ιδιαίτερη σχέση με την μπάντα σου, γι' αυτό και «Μαραβέγιας Ilegal»;
«Ηταν το παρατσούκλι μου για πολύ καιρό αυτό... Εχω μάθει να δουλεύω πολύ καιρό με μουσικούς που δεν αλλάζουν και με ενδιαφέρει να υπάρχει ένας ήχος που δημιουργεί μια μουσική ταυτότητα, κάτι που επιτυγχάνεται με σταθερές συνεργασίες. Είμαι ένας τραγουδοποιός με την κουλούρα όμως της μπάντας, αφού τόσα χρόνια στην Ιταλία έτσι λειτουργούσα, με αποτέλεσμα να βγει αυτό το project "Μαραβέγιας Ilegal". Επίσης να σας πω ότι εκτιμώ πάρα πολύ τους συνεργάτες μου - και δεν το λέω τυπικά, αλλά πραγματικά και οι ιδέες τους κι αυτά που φέρνουν, μια γνώμη που έχουν ακόμα και για κάτι άσχετο, με βοηθάει πάρα πολύ. Υπάρχει μια επικοινωνία που θα έπρεπε να υπάρχει σε  όλους τους ανθρώπους που κάνουν τέχνη μαζί. Ακούω λοιπόν τη γνώμη τους... αν και κάνω πάντα το δικό μου, είμαι ξεροκέφαλος!».

- Εκτός από τη γλώσσα της μουσικής, χρησιμοποιείτε επί σκηνής και τη γλώσσα του σώματος;
«Ω, ναι! Δεν ξέρω τι κάνω με το σώμα αλήθεια, δεν το έχω ψάξει τι κάνω ακριβώς, αλλά το σίγουρο είναι ότι περνάω πάρα πολύ καλά. Ετσι κι αλλιώς από μικρός ήμουν πολύ χορευταράς, πήγαινα στα πάρτι και σ' όλες τις εκδηλώσεις. Με παρασύρει ο ρυθμός με έναν τρόπο  που δεν τον έχω προμελετήσει και ούτε τον ελέγχω κιόλας στη σκηνή. Γι' αυτό καμιά φορά... παθαίνω και ψιλοδιαστρέμματα, μικροτραυματισμούς, κακώσεις, γιατί είμαι τόσο αφημένος στο ρυθμό και σ' αυτό που ζω πάνω στη σκηνή!».


 

• Η αυριανή συναυλία στο Σαϊνοπούλειο Σπάρτης αρχίζει στις 9.30 μ.μ. και το εισιτήριο είναι 12 ευρώ. Εν τω μεταξύ έχει ξεκινήσει και η προπώληση των εισιτηρίων στην Καλαμάτα (κλικ για πληροφορίες).