Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2011 19:19

Πάνος Μουζουράκης: Εχω συνδέσει την Καλαμάτα με τον Μιχάλη Τούμπουρο

Γράφτηκε από την
Πάνος Μουζουράκης: Εχω συνδέσει την Καλαμάτα με τον Μιχάλη Τούμπουρο

Πρόκειται για μια ξεχωριστή περίπτωση... αυτό που λέμε "μια κατηγορία μόνος του" - και το διαπιστώνει κανείς περισσότερο όταν τον γνωρίζει από κοντά: Ο Πάνος Μουζουράκης! Ηθοποιός και τραγουδιστής και περφόρμερ και τραγουδοποιός και διάφορα άλλα... έρχεται την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στην Καλαμάτα, στο Γήπεδο του Μεσσηνιακού (8.30 μ.μ.) για μια συναυλία - μουσική παράσταση - μίνι φεστιβάλ, μαζί με τον Κωστή Μαραβέγια και τους "Ilegal", και τη Ματούλα Ζαμάνη με τους "Burger Project".
Ο Πάνος Μουζουράκης λοιπόν... πράγματι ξεχωριστός. Ακουσα μια θαυμάστριά του πριν από λίγες μέρες να του λέει "μου θυμίζετε τον Δον Κιχώτη" κι εκείνος να χαμογελά και να απαντά: "Λόγω εμφάνισης μάλλον, είναι και τα γένια στο ίδιο σχήμα...". Μετά σκέφτηκα ότι όντως έχει κάτι ιπποτικό τελικά - γιατί ενώ φαίνεται πολύ "χύμα" είναι πάντα ευγενής και χαμογελαστός.
Επίσης, χαρακτηρίζεται για την πολύ έντονη σκηνική του παρουσία και για το "παιχνίδι" που κάνει με το κοινό, το οποίο όπως λέει ο ίδιος τον ανατροφοδοτεί:
«Ολο αυτό που γίνεται στα live είναι ζωντανό, δεν έχω κάτσει να γράψω κείμενα. Κάθε φορά γεννιέται κι από τον ίδιο τον κόσμο, από μια ατάκα που μπορεί να σου πετάξει κάποιος από κάτω. Είναι κάτι το οποίο αναπνέει, μεγαλώνει, και βέβαια είναι διαφορετικό σε κάθε πόλη - αν και η ιστορία που λέω έχει μια αρχή, μια μέση, μια ανατροπή και ένα τέλος.
Το κάνω επειδή δεν έχω πολλά τραγούδια που να έχουν κάνει μεγάλη επιτυχία, οπότε μέσα από την πρόζα τούς εξηγώ τι σημαίνει ακριβώς κάθε τραγούδι για μένα και προσπαθώ να τους βάλω στη διαδικασία να το παρακολουθήσουν. Αυτό σε άλλους αρέσει και σε άλλους μπορεί να είναι αδιάφορο. Αλλά ο κόσμος τελικά βλέπω ότι σε κάθε συναυλία περνάει καλά, γιατί προφανώς είναι το γενικότερο κλίμα που δημιουργείται».
Με ανυπομονησία, όπως μας είπε, περιμένει τη συναυλία στις 9 Σεπτεμβρίου στην Καλαμάτα, όπου δεν έχει εμφανιστεί ποτέ:
«Στην Καλαμάτα δεν έχω ξανάρθει, αλλά είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος θα είναι πολύ καλός και θα κάνουμε μια επίσης πολύ καλή συναυλία. Αλλωστε την Καλαμάτα την έχω συνδέσει με τον Μιχάλη Τούμπουρο που έγραψε το "Θεές γοργόνες". Αυτό το τραγούδι θα το έχω δεύτερο στο πρόγραμμα της Καλαμάτας. Αναφέρεται στις γυναίκες και βέβαια στο κενό των ανδρών - αυτό που περιγράφω στην παράσταση δηλαδή και στη ζωή του άντρα δημιουργείται από τις γυναίκες».
Ο Πάνος Μουζουράκης μας μίλησε με συγκίνηση και τρυφερότητα για τη γνωριμία του και τη συνεργασία του με τον αείμνηστο Μιχάλη Τούμπουρο:
«Την πρώτη φορά που τον συνάντησα δεν ήταν δέος ακριβώς αυτό που ένιωσα... πάντως ήταν σαν να έχει βγει από παραμύθι, σαν φιγούρα του Τόλκιν με τα γκρίζα μαλλιά... αφάνα, το ύψος του... Πριν τον συναντήσω, μου είχαν στείλει από την εταιρεία να ακούσω το τραγούδι κι έπαθα πλάκα, και από το ίδιο το κομμάτι αλλά και από την ερμηνεία του Μιχάλη. Τους είπα λοιπόν ότι θα ήθελα πολύ να το πω αλλά αποκλείεται να μπορούσα να το πω καλύτερα από εκείνον - κάτι που εξακολουθώ να το πιστεύω. Μου είπαν ότι ο Μιχάλης γούσταρε να το πω εγώ κι έτσι με μεγάλη χαρά το είπα.
Ο Μιχάλης είχε μια ποιότητα περίεργη, ξεχωριστή, και την εξέπεμπε και μόνο που τον έβλεπες. Είχε ένα ανάστημα αλλιώτικο, όχι επειδή ήταν ψηλός, αλλά ήταν επιβλητικός... τεράστιος! Τέτοιος άνθρωπος ήταν ο Μιχάλης, γέμιζε το χώρο. Απ' όλες τις συμμετοχές που έχω κάνει -και χωρίς να θέλω να προσβάλω κάποιον- είναι το πιο πνευματώδες τραγούδι που έχω ερμηνεύσει και το συμπεριλαμβάνω σε όλα μου τα live».
Στη μουσική παράσταση που παρουσιάζει ο Πάνος Μουζουράκης μάς ταξιδεύει στη μεγάλη περιπέτεια της αγάπης. Από το πρώτο σκίρτημα, τις απογοητεύσεις, τον μεγάλο έρωτα αλλά και το χωρισμό, με μια εκπληκτική εναλλαγή τραγουδιών και πρόζας. Στην ερώτηση τι φταίει για το... κενό μας κι αν η αγάπη μπορεί να νικήσει τελικά, απαντά:
«Κάπου στη μέση του προγράμματος λέω ότι μπορεί και να έχω άδικο για το πώς βλέπω το συναισθηματικό κενό, την αγάπη, τον έρωτα. Αλλά μετά λέω ότι για να γίνεις καλύτερος και να γεμίσεις το κενό σου και να μην κάνεις σχέσεις που απλά ανατροφοδοτούν το εγώ σου, πρέπει να αναλάβεις κι εσύ κάποιες ευθύνες απέναντι στην πραγματική αγάπη. Στην αγάπη που μπορείς να εσύ να δώσεις κι όχι αυτή που περιμένεις να σου γυρίσει πίσω.
Θέλω να τα πιστεύω πάντως αυτά που λέω, κι έτσι λειτουργεί με όλα τα πράγματα που έχουν σχέση με την πίστη μας. Δηλαδή ο Θεός υπάρχει γιατί θέλουμε να πιστεύουμε στην ύπαρξή του.
Δεν σηκώνω καμιά σημαία για να πω ότι "έτσι είναι τα πράγματα οπότε πρέπει να με ακολουθήσετε". Πετάω απλά καμιά ιδέα... Αλλωστε ναι, ό,τι νιώθουμε γιατί να το κρύβουμε; Ναι λοιπόν, αγαπάμε, γιατί να κρυβόμαστε πίσω από τις ανασφάλειες; Το βλέπω και σε μένα δηλαδή, όχι μόνο στους άλλους. Και κρίνοντας απ' τον εαυτό μου... θέλω να κρατάω την αισιοδοξία ότι ναι, υπάρχει αγάπη!».
Και στην εμφάνισή του στην Καλαμάτα, ο Πάνος Μουζουράκης θα ερμηνεύσει τραγούδια από τους δίσκους του "Μάντεψε ποιος" που κυκλοφόρησε το 2007, "Θεές γοργόνες" το 2010 και "Ιπτάμενος δίσκος" που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό. Επί σκηνής θα είναι μαζί του οι μουσικοί Μιχάλης Καπηλίδης (ντραμς), Κώστας Μαδεμλής (ηλεκτρική κιθάρα), Γιάννης Οικονομίδης (τρομπέτα), Δημήτρης Φροσύνης (μπάσο).  
Φυσικά, εμφανίζονται στη σκηνή με τον Κωστή Μαραβέγια ως μουσικό δίδυμο με το πολυτραγουδισμένα "Φίλα με ακόμα" και όχι μόνο... ενώ το live τους ολοκληρώνεται με την παρουσία και των "Ilegal" που είναι οι Αγγελος Παπαδάτος (κοντραμπάσο), Νίκος Παπαβρανούσσης (ντραμς), Γρηγόρης Ντάνης (ηλεκτρική κιθάρα) και Ιλαν Μανουάχ (σαξόφωνο).


Συνέντευξη στη
Μαρία Τομαρά


NEWSLETTER