Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2017 15:46

Λάτρης της Καλαμάτας και του Φεστιβάλ Χορού ο Χρ. Φερεντίνος, που έρχεται για το Καρναβάλι

Γράφτηκε από την
Λάτρης της Καλαμάτας και του Φεστιβάλ Χορού ο Χρ. Φερεντίνος, που έρχεται για το Καρναβάλι

Είναι λάτρης της Καλαμάτας και του Φεστιβάλ Χορού και τώρα έρχεται με τις καλύτερες διαθέσεις στο Καρναβάλι της, για πρώτη φορά. Ο Χρήστος Φερεντίνος είναι ένας από τους πιο αγαπητούς Ελληνες παρουσιαστές, που φέτος κρατά το κοινό με... κομμένη την ανάσα στο τηλεπαιχνίδι "Deal".

Μιλώντας στην "Ε", σχολιάζει τη σημερινή πραγματικότητα και επισημαίνει το πόσο μεγάλη σημασία έχει το να ξεχαστεί λίγο ο κόσμος από τα προβλήματα και το άγχος, μετέχοντας στο 5ο Καλαματιανό Καρναβάλι. 

Το Καρναβάλι αρχίζει το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας. Την τελετή έναρξης θα παρουσιάσει ο Χρήστος Φερεντίνος, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με τους "Walkman the band". Μουσική θα παίζει ο dj Thanos d. 

- Είναι η πρώτη φορά που έρχεστε στην Καλαμάτα;

"Εχω έρθει αρκετές φορές, για βόλτα, αλλά και για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού. Εχω κάνει και εκπομπή παλιότερα με το "Ακου να δεις". Μου έκανε μεγάλη εντύπωση την τελευταία φορά που ήρθα, πριν από 2 περίπου χρόνια. Επαθα πλάκα, δεν είχε καμία σχέση με αυτό που θυμόμουν από πιο παλιά. Εχει διαφοροποιηθεί η πόλη, έχει πεζοδρομηθεί, η παραλία είναι υπέροχη, τα μαγαζιά είναι πολύ ωραία. Η πόλη είναι πάρα πολύ ωραία, με έντονη πολιτιστική δραστηριότητα. Δεν είναι μόνο τα κτήρια, οι δρόμοι, αλλά και οι άνθρωποι. Βγαίνεις έξω και νομίζεις ότι είσαι σε μια ευρωπαϊκή πόλη με πολύ σύγχρονο πολιτιστικό προφίλ. Πώς να μην ξετρελαθεί κανείς με αυτό; Η Καλαμάτα είναι σε αυτή την κατηγορία. Υπάρχει πολιτιστικό ρεύμα, σε τέτοιο βαθμό που μένεις άναυδος". 

- Γενικά είστε λάτρης των αποκριάτικων εθίμων;

"Oχι, θα είμαι ειλικρινής, δεν είμαι λάτρης. Τα διάφορα πολιτιστικά έθιμα που υπάρχουν στην Ελλάδα, μου αρέσουν. Δεν είμαι λάτρης των καρναβαλιών με την κλασική έννοια, όμως η Καλαμάτα έχει ένα άλλο χαρακτηριστικό. Επειδή έχει αυτήν την κουλτούρα, το προσεγγίζει το Καρναβάλι με διαφορετικό τρόπο. Αυτό μου άρεσε και είναι εμφανές αυτό το "διαφορετικό" και από τις αφίσες. Η χαρά και το κέφι είναι παντού, όμως η αισθητική, οι εμπνεύσεις των πληρωμάτων είναι που διαφοροποιούν μια κατάσταση. Στην Καλαμάτα υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση και ένας αυθορμητισμός, που σε κάνει να θες να μπεις κι εσύ στο παιχνίδι. Δεν υπάρχει σε όλες τις πόλεις με αυτόν τον τρόπο". 

- Τι να περιμένει το κοινό αύριο στην τελετή έναρξης;

"Θα δούμε καταρχάς τα πληρώματα και ανάλογα με τη διάθεση, θα κυλήσει η βραδιά. Το σίγουρο είναι ότι τα πληρώματα είναι πανέτοιμα για να μετάσχουν στο φουλ στην έναρξη του καρναβαλιού". 

- Θεωρείτε πως έχει μια διαφορετική σημασία το Καρναβάλι αυτή τη χρονική στιγμή, που τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα για τους πολίτες;

"Νομίζω ναι, όσο κλισέ και αν ακούγεται αυτό και όσες φορές κι αν το λέμε, ότι κάθε χρονιά είναι δύσκολη. Ειδικά όμως αυτή η χρονιά, είναι περίεργη, όλοι έχουμε ένα κόμπο στο στομάχι. Οσο κι αν έχουμε περάσει δυσκολίες, είναι περίεργη η φάση ενόψει της αξιολόγησης, του θολού ορίζοντα… Αρχισαν πάλι τα καταστροφικά σενάρια, αριστερά και δεξιά, κανείς δε ξέρει ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να πάμε πια. Υπάρχει μπέρδεμα, ασάφεια και μια πραγματικότητα πολύ δύσκολη. Οσο και αν, σε μια πόλη όπως η Καλαμάτα, η ζωή είναι καλύτερη, το Καρναβάλι έρχεται σε μία συγκυρία που σε κάνει να ξεχαστείς. Δεν είναι απλό αυτό. Εγώ έρχομαι με πολύ καλή διάθεση και με όρεξη να ξεφύγω κι εγώ".

- Το "Deal" πάει πολύ καλά, Πώς είναι το τηλεοπτικό τοπίο φέτος;

"Κινούμενη άμμος. Το παιχνίδι περνάει μια εξαιρετική χρονιά, σταθερά, σε πολύ υψηλά νούμερα. Κάθε μέρα γράφεται μία τελείως διαφορετική ιστορία. Εμείς θέλουμε να είναι διασκεδαστικό και για τους θεατές και για τους παίκτες. Η εναλλαγή συναισθημάτων που έχει, που είναι τόσο αληθινή, είναι η δύναμή του. Από τη χαρά στην απογοήτευση, πάνω - κάτω, όπως το τρενάκι του λούνα παρκ".

- Είστε από τους πρώτους που ξεκίνησαν ρεπορτάζ δρόμου στην τηλεόραση. Πώς νιώσατε όταν πριν από λίγο καιρό έγινε viral το βίντεο στον Ιππόδρομο… με τον Κύριο Αυγολέμονο;

"Καταρχήν το είχα ξεχάσει. Οταν ξεκίνησα τις εκπομπές αυτές μάζευα υλικό. Ενας από τους ανθρώπους που είχα μιλήσει, ήταν και αυτός. Δε το θυμόμουν! Οταν το είδα πάλι πρόσφατα, έπαθα πλάκα γιατί αυτή πραγματικά ήταν η καταγραφή ενός κομματιού της Ελλάδας πολύ γνώριμου. Εγώ τον ήξερα αυτό το χώρο γιατί δούλευα στον Ιππόδρομο. Μου άρεσε πολύ να παρατηρώ ανθρώπους, να τους μιλάω, να τους γνωρίζω. Αυτό ήταν που με έκανε να πάω στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Σπούδαζα Νομική, αλλά με ενδιέφερε η επικοινωνία, οι ιστορίες των ανθρώπων. Αυτό με έκανε να αφοσιωθώ σε κάτι. Ηθελα πάντα να κάνω μια δουλειά που να είναι ευχαρίστηση για μένα. Αυτό το βρήκα στα ρεπορτάζ δρόμου και στη δημοσιογραφία. Οταν είδα λοιπόν αυτό το βίντεο, είδα την αξία του. Κατάλαβα πόσο αρέσει το αληθινό στους ανθρώπους, το αυθεντικό. Ενιωσα πολύ ωραία, αλλά στεναχωρήθηκα όταν έμαθα ότι αυτός ο άνθρωπος είχε περάσει σοβαρό πρόβλημα υγείας και είχε ταλαιπωρηθεί". 

- Οι φάρσες επίσης ήταν απίθανες. Θα τις ξανακάνατε κάποια στιγμή;

"Πιο εύκολα θα έκανα το ρεπορτάζ δρόμου, παρά τις φάρσες. Δεν είναι ότι ήταν δύσκολη η οργάνωση, αλλά δε θα ήθελα να ενοχληθεί κάποιος. Τότε ήταν αλλιώς. Ηταν άλλο να ζεις στις μέρες της ευημερίας και άλλο τώρα. Στις μέρες αυτές όλοι έχουν ένα κρυφό, μαύρο κόσμο μέσα τους. Και «λες άστο, πώς να τον ταλαιπωρήσω τον άλλον τώρα;» Τότε κάναμε δυνατές φάρσες, αλλά παίρναμε το πράσινο φως από στενά άτομα του… θύματος. Ολα γίνονταν με μεγάλη προσοχή". 


NEWSLETTER